Преглед на печата

Според председателя й Божидар Данев няма нормална страна, в която броят на освидетелстваните да се увеличи двойно за няколко години. Според работодателите върви търговия на черно с документите за инвалидност и дори цените им са обществена тайна. Затова Стопанската камара настоява правителството да вземе спешни мерки срещу източването на хазната от мними инвалиди, посочва по същата тема в публикация Монитор.
От Българската стопанска камара предлагат и заплатите на служителите на МВР, министерствата на отбраната и правосъдието да се увеличат с 12%, за да започнат те сами да плащат осигурителните си вноски за пенсия, отбелязва Класа.
Пари съобщава за заповедта на вътрешния министър Цветан Цветанов за забрана на даренията за МВР от физически лица и частни фирми. МВР все пак забрани даренията – от 1 септември, с някои изключения. Въпреки това заповедта е стъпка в правилната посока и нямаше да стане факт без обществения натиск, посочва вестникът.
От началото на годината са усвоени около 70 милиона евро по-малко от еврофондовете в сравнение със същия период на 2010, отбелязва Дума, като се позовава на Министерството на финансите. Основната причина за по-слабите резултати е в голямото плащане по инструмента „Джеръми“ за кредитиране на бизнеса, макар парите още да не са стигнали до компаниите.
Инвеститорите не бива да очакват „голям взрив“ от срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, посочва Дневник, като цитира говорителя на Меркел. Прогнозите са, че двете най-големи икономики в Европа за пореден път ще подчертаят нуждата от по-дълбоко фискално и икономическо сътрудничество в рамките на еврозоната.
Опитът на вицепремиера Симеон Дянков да принуди администрацията да слива дирекции и отдели и с това да намали броя на началниците, не дава резултат. Ведомствата започнаха да бламират идеята и вместо да сливат структури, механично разместват чиновници, за да покрият по-високите изисквания за численост на звената, пише по темата вестник Сега.
Черен списък на туроператорски фирми, които водят гости в България за алкохолен туризъм, започват да правят хотелиерските организации по морето, посочва 24 часа. След като бъде готов, той ще бъде раздаден на хотелиерите, за да не сключват договори с тези оператори и агенции през следващия летен сезон.
Студентите са намерили начин да преборят кризата – събират се на групи и наемат по-големи квартири, после си делят наема, отбелязва Труд в статия под заглавие „Студентските комуни се завръщат“. Завръщането на комуните е повсеместно не само в София, но и във всички университетски центрове, посочва още вестникът.
Зелена вълна на няколко места в София ще отпуши трафика в града от 1 септември, пише Стандарт. Идеята е на столичния КАТ, като за целта патрули ще има по трасетата от „Младост“, „Люлин“ и „Овча купел“ до центъра, по които стават и най-големите „тапи“.
Водещата статия на Монитор е за премахването на шатрата, която покрива подлеза и ротондата пред столичната Централна гара. Според главния архитект на града Петър Диков причината за свалянето на съоръжението е, че то е опасно през зимата, тъй като снегът по него се свлича.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *