Преглед на печата

„Краят на Кадафи“ е темата, на която Труд посвещава първите си четири страници. Крепостта на либийския лидер – Триполи, падна в ръцете на опозицията точно след 6 месеца и 1 ден борби, твърди авторът на материала.
Сигурни в успеха на либийските бунтовници са и други издания. „Триполи пада, търси се Кадафи“, пише Дневник. Заглавието в Стандарт е: „Пометоха Кадафи“. „Диктаторът ще отговаря в Хага за медицинските ни сестри“, пише Монитор, цитирайки премиера Бойко Борисов.
„Иракски хаос грози Либия“, твърди професор Цветан Теофанов. Пред Стандарт той прави паралел между случващото се в Либия и свалянето на иракския диктатор Саддам Хюсеин. Опасността в Джамахирията идва от непредсказуемостта и противоречивите интереси на бунтовническите лидери, смята професорът.
Вестник Класа акцентира върху икономическия ефект на новините от Либия: „Суровият петрол поевтиня с повече от долар до 107 долара за барел. Основните индекси на фондовите борси в Европа се оцветиха в зелено“, пише вестникът.
Двеста хиляди емигранти се завръщат в България. Това изявление на просветния министър Сергей Игнатов заема челните заглавия в Труд, Стандарт и Сега. Според Сега твърдението на Игнатов е изненадващо предвид факта, че не е подкрепено от официален източник. Вестникът цитира данни на Икономическия институт на БАН, според които през последните пет години в България са се завърнали около 450 хиляди българи. Основната причина са съкращенията на персонал от фирмите, в които са работели. Двайсет процента от завърналите се не смятат да се задържат за дълго в страната.
Водеща в Дума е друга социална тема: „Над 231-на хиляди са отчаяните безработни.“ Това са хората, които вече са загубили надежда да си намерят работа. В сравнение с миналата година броят им се е увеличил 13 800 души или „колкото общински град“, твърди вестникът, като се позовава на последни данни от Националния статистически институт.
Общият брой на безработните е нараснал до 370 хиляди. Коефициентът на безработицата е 11,2 на сто, обобщава Труд.
Транспортни организации искат 3-годишен пробен период за младите шофьори, информира Сега. Ако през този период младите водачи причинят пътен инцидент, водещ до отнемане на свидетелството, или натрупат наказателни точки, носещи същата санкция, книжките ще им се отнемат и те ще трябва да преминат отново пълния курс на обучение. Предложението е на Съюза на организациите на автомобилния транспорт и Националната транспортна камара и ще бъде разгледано от правителството при съставяне на стратегията за безопасност по пътищата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *