Преглед на печата

Президентът Георги Първанов се връща в БСП, след като изпълни мандата си, научи „Труд“. Първанов ще предаде щафетата на новоизбрания държавен глава на 22 януари 2012 година.
Първанов бе лидер на БСП от 1996 г. до 2001 г., когато спечели президентските избори. Той замрази членството си в столетницата с думите: „Сърцето ми продължава да бие отляво“ и предложи Сергей Станишев за свой приемник. Сега Станишев е притеснен от решението на Първанов да се върне.
Привържениците на президента смятат, че той ще поиска да оглави партията. Станишев предложил сделка – Първанов да го подкрепя като водач на БСП, а в замяна той ще го издигне за премиер, когато социалистите спечелят парламентарните избори.
в. „24 ЧАСА“
„Отново биячи за дългове!“
Новите мутри вземат по 10 000 лв. месечно, за да чупят кости
БЛАГА ГЕОРГИЕВА
Силовите събирачи на дългове се завърнаха, като месечната печалба на тези биячи започвала от 10 хил. лева, сочат данни на антимафиоти. От началото на 2011 г. има истински бум на тези престъпления, а някои експерти смятат, че това е опит за ново завръщане на мутрите от 90-те години на миналия век.
За да се стигне до физическо наказание, длъжникът трябва да е закъснял повече от 15 дни и да дължи поне 1000 лева, обясняват разследващи. С бой и насилие се събират забавени заеми средно между 2000 и 20 000 лева.
При първата среща с биячите жертвата се отървава със синини по цялото тяло и задължително е сериозно „разкрасена“ по лицето. Ако наказаният продължава да не връща нищо. следват по-брутални срещи, на които му чупят ръка, крак или поне пръст.
в. „СТАНДАРТ“
„Учителка води банда“
Райна ТОШЕВА
Хванали я да краде кабели с аверите си
Даскалица се оказа тартор на банда изпечени крадци. 39-годишната детска учителка от врачанското село Галиче и тримата й авери били спипани от ченгетата в нощта срещу вторник. Апашите товарели в мерцедес току-що изкопаните 20 метра жици край село Камено поле. Бандата оставила без телефони полицейското управление в Роман и други четири села. При разпита педагожката отрекла да е част от кабелната мафия, но признала, че е гадже на един от крадците. Версията й била, че посред нощ имала любовна среща с него, но не успели да останат насаме. При разпитите се оказало, че предишната нощ бандата е задигнала и кабелите край село Долна Кремена. Не е изключено още десетки кражби на кабели в областта да са тяхно дело, убедени са от полицията. Срещу четиримата са повдигнати обвинения, грози ги от 1 до 10 години затвор.
в. „НОВИНАР“
„Шум и вибрации ще ни будят по магистралата“
Маркировка, предизвикваща шум и вибрации, ще бъде поставена на магистрала „Тракия“ в района на станалата тежка катастрофа с автобус с 9 убити на 15 юни, съобщи зам.-директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив Костадин
Баков. Има разработен проект за рехабилитация на участъка от 107 до 156 км по магистралата, който е с най-голяма концентрация на катастрофи. На пътя ще бъдат поставени и знаци за участък с концентрация на ПТП. Ще има
и пригодена отбивка за проверки на ДАИ и КАТ, както и за почивка на шофьорите, защото най-близката отбивка сега е на Ихтиман.
Като една от най-честите причини за станалите катастрофи в този участък е заспиваме на водача и този тип маркировка може да ни стряска и буди, ако се унесем, обясняват полицаите. В Европа това е честа честа практика, но у нас все още не се използва.
Междувременно МВР съобщи, че полицейска акция срещу превишената скорост
на пътя започва на територията на целия Европейския съюз. Операцията се организира от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“ (TISPOL) и ще продължи от 22 до 28 август. Чрез нея се цели да се постигне превенция и намаляване на пътните инциденти, причинени от висока скорост. По родните пътища също ще текат засилени проверки, съобщиха от вътрешното министерство. Ще се използват всички налични технически средства за контрол на скоростта, включително и мобилните и стационарните дигитални камери, фиксиращи нарушенията.
Превишената и несъобразена скорост са сред основните причини за тежките катастрофи и големия брой загинали по пътя във всички европейски страни. У нас над 50 процента от смъртните случаи при катастрофи по вина на водача се дължат на превишена и несъобразена скорост. При последната подобна акция, която се проведе в периода 18-24 април, бяха регистрирани общо 9023
нарушения в страната. От тях 5221 са засечени с автоматични технически средства.
в. „ДНЕВНИК“
„И държавният резерв се оказа с дупки“
При евентуална криза или бедствие държавата има достатъчно бензин, но не и жито, лекарства и минерална вода. Това показва отчетът за дейността на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за първите шест месеца. При някои стоки като котелно и промишлено гориво дори няма никакви запаси.
Според доклада на агенцията причините за недостига са „отсъствието на координация между институциите, промени в пазарната конюнктура и липсата на достатъчно средства от бюджета заради финансовата криза“. Потърсени за коментар, от държавната агенция обясниха пред „Дневник“, че във вторник не могат да дадат повече подробности за причините.
Проблем за запасите е и липсата на интерес от страна на бизнеса да продава на резерва. Последната поръчка на държавната агенция за хлебна пшеница например е от края на 2010 г. Доставка обаче така и не се е състояла, тъй като не са получени никакви оферти. Прекратени са и поръчките за доставка на котелно и промишлено гориво от началото на 2009 г.
Причините са същите – липсата на интерес. Оттогава не са обявявани нови процедури според справка в регистъра за обществените поръчки. През последните две години не са попълвани и нуждите от лекарствени продукти на резерва, както и количества минерална вода.
в. „КЛАСА“
„Райфайзенбанк: Кризата ни удря с тримесечие закъснение, БВП расте с 2,5%“
Райфайзенбанк понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през 2012 г. от 4% на 2,5%, съобщиха вчера от институцията. Мотивът за ревизията са сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. На практика това е първата банкова институция у нас, която признава с ревизия на прогнозите си за отражението на трусовете по световните пазари и върху България. Междувременно страната ни не прави изключение от общата тенденция в Европа. Само преди дни Райфайзенбанк интернешънъл, едноличен собственик на българското подразделение, понижи чувствително прогнозата си за икономически ръст и в еврозоната през 2012 г – от 1,7% на 1,1%. Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа
на българския износ, като същевременно притокът на средства и на преките чуждестранни инвестиции ще отслабне допълнително.
Според главния икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев ефектите върху икономиката ни ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2,5%. През 2012 г. възстановяването на българската икономика в общи линии ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година, коментира Ганев. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3,5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове -3,6% на годишна база.
Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.
Припомняме, че в края на миналия месец Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си за икономически ръст у нас до 2,3% през 2011 г. и 3,7 на сто догодина. Според последните данни на „УниКредит“ икономическият растеж ще загуби част от скоростта си през идните месеци заради трудностите в процеса на възстановяване и влошените перспективи пред световната икономика. Експертите на банката очакват ръст от 2,8 на сто и 3,3% на годишна база през 2012 г. От „УниКредит“ потвърдиха пред „Класа“, че също ще направят ревизия на оценките си в посока надолу с оглед на последните събития. Конкретните цифри ще бъдат обявени в началото на септември. От OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, залагат ръст
от 3,4 на сто в периода 2012-2015 г. Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира над 2,5% за 2011 г., а консултантската компания Ernst & Young изчисли растеж от 3,2 на сто през тази година, който ще се ускори до 4,8% през 2012 г. и 5,6% през 2013 г. Според ЕК ръстът ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година.
в. „ДУМА“
„Областният на Кюстендил – обвиняем“
Окръжната прокуратура в Кюстендил официално повдигна обвинение на областния управител Любомир Анчев вчера. В условията на продължаващо престъпление Анчев превишил власт и права и не изпълнил служебните си задължения с цел облага другиму, като от това могли да настъпят немаловажни вредни последствия за централния бюджет в размер на 486 530,79 лв., пише в обвинителния акт. Става дума за възлагани от областния управител обществени поръчки на консорциума за инженерингово проектиране и строителство ДЗЗД, в който влизат фирмите „Люко-К“ и „Стройпроект“ ООД, за преодоляване на щетите от наводненията през 2009 г.
Кадърът на ГЕРБ бе назначен от премиера на днешната дата преди две години. Разследването срещу Любомир Анчев трябва да приключи до 15 септември, като срокът е удължен от Апелативната прокуратура.
Анчев е с мярка за неотклонение „подписка“. „Ако бяхме преценили, че той пречи на разследването, щяхме да поискаме от Окръжния съд да бъде отстранен от длъжност. До този момент обаче не сме имали пречки в работата си“, коментира окръжният прокурор Камен Пешев.
Прокурорът изтъкна, че досъдебното производство било образувано срещу неизвестен извършител, а доказателства били събирани и „обсъждани и до най-високо ниво“, преди да се стигне до въпросната квалификация. Обвинение срещу областния управител на Кюстендил Любомир Анчев повдигна вчера Окръжната прокуратура. Анчев бе назначен от ГЕРБ точно преди две години на днешния ден. Според държавното обвинение той е превишил правомощията си с цел имотна облага. Става въпрос за неправомерно завишаване на цените, от което е настъпила вреда за над 300 000 лв., заяви окръжният прокурор Камен Пешев.
Според информация на “Дарик” “вредните последствия за централния бюджет са в размер на 486 530,79 лв.”, пишело в обвинителния акт. Ставало дума за Консорциум за инженерингово проектиране и строителство ДЗЗД, в който влизат фирмите “Люко-К” и “Стройпроект” ООД, уточняват колегите.
От прокуратурата обясниха, че обвинението е свързано с възлагане на обществени поръчки от областния управител за преодоляване на щети от наводнение край кюстендилското село Гърляно.
ДУМА припомня, че пътят Кюстендил – Гюешово при с. Гърляно и мостът при с. Николичевци бяха отнесени от придошлите води на р. Бистрица през ноември 2009 г. Сумите за ремонта на двете съоръжения бяха многократно променяни, като първоначално растяха. След като кметът на Кюстендил Петър Паунов алармира за неправомерното им завишаване, сумите бяха коригирани надолу. Средствата са от фонда за бедствия и аварии, който е на подчинение на МВР.
През 2009 г. “Гражданска защита” поиска за пътя при Гърляно 156 000 лв., а за моста при Николичевци – 370 000 лв. Година по-късно обаче оттам повишиха оценката си. С пряко договаряне областният управител възложи изпълнението на ремонтните дейности на фирмите “Люко-К” и “Стройпроект” за 1,011 млн. лв. за пътя и 1,68 млн. лв. за моста. По-късно сумите са намалени съответно на 842 000 лв. и 1,4 млн. лв.
Вчера окръжният прокурор Камен Пешев припомни, че първоначално досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител. Събирани били доказателства, които са обсъждани и до най-високо ниво, след което се е стигнало до посочената квалификация. Назначавани са най-различни икономически и технически експертизи, проведени са и разпити на свидетели, обясни Пешев. Очакванията му са, че до 15 септември разследването ще приключи.
Преди обяд самият Анчев бе в следствието, а на излизане отказа да коментира случая. “Прекрасен слънчев ден, животът продължава, няма нищо тревожно”, заяви Любомир Анчев.
По-късно стана ясно, че на Анчев е наложена мярка за неотклонение “подписка”. Така той няма да може да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Мярката имала за цел да обезпечи нормалното протичане на разследването. Засега прокуратурата няма да иска да му бъде приложена мярката “задържане под стража”.
в. „СЕГА“
„Проблемните кредити поставиха нов печален рекорд – 8.5 млрд. лв.“
Негативните рекорди не спират – необслужваните и предоговорените кредити вече пораснаха до 8.594 млрд. лева към края на юли, а делът им достигна безпрецедентно високо ниво – 21.2%. От юни насам т.нар. проблемни заеми растат със скорост 340 млн. лева в месец, а спрямо миналата година масата им се е увеличила с 2.4 млрд. лева, показват публикуваните вчера данни на БНБ.
Особено критично е положението при заемите за бизнеса. 22.73% от фирмените кредити са сериозно просрочени или вече преструктурирани. При потребителските кредити около 19.5% не се обслужват редовно. На този фон ситуацията е „най-розова“ при жилищните ипотеки, защото при тях 18.2% са класирани като проблемни. И при трите вида финансиране необслужваните и преоформените кредити са стигнали рекордно висок дял.
Засега банкери и икономисти твърдят, че причини за паника няма, защото банките имат солидни буфери. Освен това те подчертават, че трябва да се прави ясно разграничение между преструктурирани и лоши кредити. А според анализатора Георги Ангелов дори процентът лоши кредити не показва нищо сам по себе си. „Ако една банка няма капитал, печалби и провизии, дори съвсем малко лоши кредити ще я доведат до фалит. Обратно, ако друга банка има висок собствен капитал, печалби и високи провизии, тя може да издържи безпроблемно дори високи нива на лоши кредити. Няма ниво на лоши кредити, което само по себе си да е фатално – ефектът винаги зависи от размера на наличните „буфери“, коментира Ангелов. Факт е, че у нас има много стабилни банки, но и такива с доста лоши портфейли. БАКБ (Българо-американска кредитна банка) например, в която наскоро влезе Цветелина Бориславова, отчита едва 35% безпроблемни кредити, а цели 65% от заемите са отписани като неспасяеми или пък са предоговорени, за да се даде шанс на длъжниците да ги обслужват. Това става ясно от проспект за увеличение на капитала на банката.
„Вероятно лошите кредити ще растат още“, смята икономистът Гарабед Минасян, който е и в надзора на Българска банка за развитие. Той обаче също е убеден, че банките у нас са стабилни и няма причина за безпокойство.
Банкерите смятат, че трябва да се внимава с интерпретацията на данните на БНБ. „Когато даден кредит бъде предоговорен, така че клиентът да може да го погасява, той пак влиза в графата „проблемен“. И колкото повече финансовите институции се опитват да помогнат на клиентите си, толкова по-страшна изглежда статистиката“, обясни пред „Сега“ Момчил Андреев, шеф на управата на Райфайзенбанк. Гуверньорът на БНБ Иван Искров също подчертава, че паричната статистика сама по себе си не може да бъде тълкувана еднозначно.
Лошото е, че високото ниво на просрочията продължава да се отразява на лихвите. Банкери не крият, че се налага коректните клиенти да покриват загубите на банките от неспасяемите заеми. Поради това лихвите по старите заеми стоят високи, а и за новите клиенти не падат осезаемо.
Покачването на просрочените и преоформените заеми е по-осезаемо и защото кредитирането като цяло продължава да се свива. Отпуснатите от банките суми за фирми и домакинствата са спаднали с 0.5% спрямо юли 2010 г. до 18.963 млрд. лева. През юни т.г. понижението бе 0.6% на годишна база. Специално при заемите за бизнеса обаче има обнадеждаващо увеличение. Те отбелязват 4.8% ръст на годишна база, а като обем през юли са достигнали 32.321 млрд. лв. И при жилищните кредити статистиката на БНБ долавя положителни сигнали – те са 8.779 млрд. лева, с 2.5% повече на годишна база. Обемът на потребителските заеми пък продължава да спада. Към края на миналия месец те са били 889.6 млн. лв., което е с процент по-малко от юни 2010 г.
СПЕСТОВНИ
Депозитите в българските банки продължават да растат, при това с ускоряващо се темпо. Според банкери и икономисти това се дължи на високите лихви у нас, на доверието в банковата ни система. Неясните икономически перспективи също са причина хората да спестяват. Влоговете на граждани са скочили с цели 12.5% в сравнение с миналото лято. Бизнесът също е вкарал доста повече пари в банки – ръстът е 12.3% на годишна база. Депозитите на финансовите институции също се увеличават сериозно – с 9.9%.
в. „ПАРИ“
„Може ли да бъде по-зле?“
След отчетената от националната статистика растяща безработица БНБ обяви продължаващо увеличение на лошите и преструктурираните кредити и през юли, а икономистите дават все по-мрачни прогнози
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Отрова в марковите дрехи“
В колекциите на 14 от водещите световни марки за дрехи са открити токсични вещества, които могат да предизвикат хормонално разстройство. Химическият анализ, поръчан от природозащитната организация „Грийнпийс“, е доказал наличието на отровното вещество нонилфенол. То е било намерено в 2/3 от изследваните облекла, а е напълно забранено в ЕС. Дрехите са произведени в Китай, Виетнам, Филипините и Малайзия.
В колекциите на 14 световни марки за дрехи са открити токсични вещества, които могат да предизвикат хормонално разстройство.
Изключително токсичното химическо съединение -нонилфенол, е напълно забранено в ЕС. То се освобождава при пране на дрехите, обясняват от природозащитната организация „Грийнпийс“, поръчала химическия анализ на облеклата.
Химикали
Когато химикалът попадне в канализацията, той се разгражда и се превръща в силно токсична субстанция. Нонилфенолът може да има пагубно влияние върху хормоналната система на човека.
Независимото изследване на „Грийнпийс“ е направено с дрехи, закупени от 18 страни. Те са произведени основно в Китай, Виетнам, Филипините и Малайзия. А някои от брандовете, в чиито колекции е открито отровното вещество, са „Адидас“, „Калвин Клайн“,„Лакоста“, „Ейч енд Ем“, „Ралф Лорън“, „Абъркромби енд Фич“, „Конвърс“ и др. В 2/3 от изследваните дрехи е открито наличието на опасното вещество. „Това не е само проблем на развиващите се страни, в които се произвеждат тези платове, а и на тези, които внасят тази продукция“,
подчерта г-жа Ли Ифан на пресконференция в Пекин. Там беше представен докладът на организацията „Мръсно бельо 2″.
Замърсяване
Акцията на „Грийнпийс“ започна още миналия месец, когато публикува първата част на доклада „Мръсно бельо“. Той изобличаваше доставчиците на големите текстилни марки в химическото замърсяване на някои китайски реки. След неговото публикуване марките „Пума“ и „Найк“ обещаха да премахнат всички токсични химикали от производството си до 2020 година.
в. „МОНИТОР“
„Махат тавана за операции на деца“
КАБИНЕТЪТ ОТПУСКА ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ
Дават по 180 000 лв. за терапията на малчуган зад граница
Парите за операции и лечение на деца в чужбина, които се финансират от държавата, няма да имат таван. Това ще гласуват министрите
от кабинета на свое заседание днес, съобщиха от „Дондуков“ 1. Преди два месеца беше прието ограничение на разходите.
Занапред за трансплантации в чужбина ще се заплащат до 180 000
лева на малчуган в рамките на една година. Ако се окаже, че се налагат контролни прегледи или продължаване на лечението след изтичането на този период, пациентът ще има право да получи пари отново.
Така се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове лечение в чужбина, обясниха от Министерството на здравеопазването.
в. „ЗЕМЯ“
„Кризата ни удря през ноември“
Растежът догодина няма да е 4 на сто, а 2,5 на сто, прогнозират банките
Ефектите от световната криза върху икономиката на България ще бъдат усетени след три месеца и страната няма да надхвърли очаквания темп на нарастване на БВП от 2,5 на сто за 2011 п, прогнозира вчера главният икономист на Райфайзенбанк (България) Калоян Ганев. Банката намали и прогнозата си за растеж през 2012 г. от 4% на 2,5% заради сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Няколко дни по-рано и Райфайзен Банк Интернешънъл понижи чувствително прогнозата си за растежа в Еврозоната през 2012 г от 1,7% на 1,1%. Догодина възстановяването на българската икономика ще повтаря динамиката, наблюдавана и сега. Потреблението се очаква да нарасне с малко
над 1%, инвестициите – с 3,5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните 3,6% на годишна база. Възстановяване на пазара на труда също не се очаква да има, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.
Анализаторите на Райфайзенбанк (България) понижиха прогнозата си за растежа на българската икономика през 2012 г. от 4 % на 2,5 %, съобщиха от банката във вторник. Ревизията в мнението на анализаторите е продиктувана от сътресенията на финансовите пазари и от многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Преди няколко дни и компанията майка – Райфайзенбанк Интернешънъл, понижи чувствително прогнозата си за растежа в еврозоната през 2012 г. от 1,7 % на 1,1%.
Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чуждестранни инвестиции, ще отслабне допълнително.
Според главния икономист на Райфайзенбанк (България) Калоян Ганев ефектите върху икономиката на страната ни ще бъдат усетени с известно закъснение от най-малко едно три-
месечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2,5 %.
През 2012 г. възстановяването на българската икономика ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година, смятат анализаторите. Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане около 11 %.
в. „АТАКА“
„АТАКА отива на балотаж в Свищов“
Социолозите са категорични, че патриотът Васил Илиев ще излезе срещу ГЕРБ за кмет на града
Новият кмет на Свищов със сигурност ще бъде определен след балотаж, обяви народният представител на АТАКА за Великотърновска област Борислав Стоянов пред представители на медиите от крайдунавския град. „Предварителните резултати от социологическото проучване, което ние поръчахме в средата на август, показват засега категорично, че новият градоначалник на Свищов ще стане ясен едва след втория тур на кметските избори“, разкри Борислав Стоянов. Социологическото допитване показва, че основните претенденти за кметския пост са трима – настоящият градоначалник Станислав Благов, кандидатът на АТАКА Васил Илиев и претендентът на ГЕРБ Иван Хараламбиев. Резултатите, които биха постигнали тези три кандидатури, са изключително близки и на практика подредбата между тях и кои точно ще стигнат до решителния балотаж ще се реши в изборния ден. „Затова е много важно каква активност ще проявят гражданите на Свищов на 23 октомври. Но аз съм сигурен, че те са наясно, че бъдещето на тях и на техния град се намира единствено и само в собствените им ръце, респективно гласове“, призова местните националистът. Стоянов изрази убеденост, че в изборния ден максимален брой хора ще отидат пред урните.
„Според предварителните социологически проучвания нашият кандидат Васил Илиев се ползва с много голяма обществена поддръжка в цялата община, като най-важното е, че той е одобряван не само от членове, активисти и симпатизанти на АТАКА, но и от значително по-широки социални и извънпартийни кръгове най-вече заради своята дейност като общински съветник през последните четири години“, аргументира данните от социологическото проучване Борислав Стоянов. По думите му през този период Илиев доказал, че не се води нито от желание за лични облаги, нито от теснопартийни интереси, а се стреми към едно нещо – да защитава максимално интересите на Свищов и на неговите жители, независимо от яростната съпротива, която е срещал неведнъж в своята работа. „Затова съм сигурен, че нашият кандидат ще стигне до балотажа, на който ще се реши бъдещето на Свищов в следващите четири години“, категоричен беше депутатът на АТАКА.

в. „РЕПУБЛИКА“
„ОТРОВНИ ДРЕХИ НИ ПРАВЯТ СТЕРИЛНИ“
Adidas, Nike, Calvin Klein и Н&М са сред марките, в които е открит токсичен химикал
Отровен химикал, който може да доведе до безплодие, е открит в дрехи на Adidas, Nike, Calvin Klein, Н&М и още 10 световни производители на облекла, показва доклад на „Грийнпийс“.При пряк контакт нонилфенол етоксилатът причинява и раздразняване на кожата и сълзене на очите.
Много българи пазаруват по интернет и в повечето случаи не знаят, а и не се интересуват къде точно са произвеждани дрехите.
Lacoste, Converse, Ralph Lauren и Puma също са сред марките, в които има следи от токсичните вещества. Всички те имат магазини и в България.
Освен това всички тези марки се продават и в България.
Представители на „Грийнпийс“ са купили облекла от тези фирми в 18 държави. Те
са произведени в Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините. Тествани са дрехи за жени, мъже и деца – ризи, якета, панталони, бельо, обувки и др. В 52 от 78 облекла на 14-те фирми е установено наличието на нонилфенол етоксилат.
Всички дрехи, които са подложени на тестовете, са купувани само от легитимни дистрибутори на марките, се уточнява в доклада.
От „Грийнпийс“ предупреждават, че използването на химикали в текстилната промишленост има сериозни последици за хората и природата, и призовават компаниите да решат проблема.
Nike и Рита вече решиха да премахнат токсичните химикали от продуктите им до 2020 г., напомнят от „Грийнпийс“.
Преди време изследване на фондация „Четири лапи“ върху 15 различни вида дрехи доказа, че модните аксесоари, направени от обработена животинска кожа, почти без изключение съдържат отровните химически вещества формал-дехид и нонилфенол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *