Преглед на печата

Причините за липсата на достатъчно кандидати са демографският срив (випускът на абитуриентите е около 60 000, от които кандидатстват половината) и местата за прием, които са повече от нужното. Това е така, тъй като държавните университети получават субсидия на база брой приети студенти. А те са 51 на брой. Проблем е и големият поток от младежи, които учат в чужбина.
в. „24 ЧАСА“
”Коалиция ДПС-НДСВ зад сделката с “Булгартабак””
Зад „руския“ купувач на „Булгартабак“ стои част от тройната коалиция и предишното правителство. Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и „Винпром Пещера“. Консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев.
в. „СТАНДАРТ“
„Златото свърши“
Юлияна УЗАНИЧЕВА
Народът изкупи кюлчетата, ново зареждане през октомври
Златните кюлчета свършиха. Само за месец българите изкупиха резервите на банките и борсите. „Останали са само малките кюлчета от 1 до 10 г. Оборотът от злато през август е с шест пъти по-висок, а приходите скочиха седем пъти в сравнение с миналата година“, каза шефката на дирекция „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка Валентина Григорова. „Останаха ни само монети, кюлчетата вече свършиха“, обясни и шефът на „Тавекс“ Благовест Белев. Сделките в борсата са скочили повече от два пъти само за месец, сочат данните на компанията. Набавянето на нови количества е изключително трудно, защото рафинериите не смогват да преработят достатъчно бързо търсените количества злато, обясниха експертите.
Нова доставка от рафинерията в Швейцария се очаква най-рано в края на октомври.
„Доставките от банките, с които работим, също се бавят. Вместо за ден-два златото идва поне за седмица-две“, каза шефката на дирекция „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка Валентина Григорова. Със същия проблем се сблъскват и „Тавекс“. „Ако имахме навременни доставки, вероятно оборотът през август щеше да е доста повече от двойно по-висок в сравнение с юли“, обясни шефът на компанията Благовест Белев. Според него златната треска е обхванала всички, които имат някакви спестявания. Купуват и пенсионери, и млади хора, и бизнесмени, всеки, който е успял да спести някакви пари, каза Белев. Сделките в Първа инвестиционна банка също са различни. „Различните клиенти купуват злато за 1000 до няколко хиляди лева“, уточни Григорова.
в. „НОВИНАР“
„Природозащитници: България дълго ще бъде наричана страна, убиваща делфини“
Заради застреляното животно отново се превърнахме във варвари в очите на света
България отново влезе в списъка с варварските държави, отнасящи се жестоко с животните. Ден след като на къмпинг „Корал” беше намерен убит с автоматично оръжие делфин, чуждестранни защитници на животните заляха с протестни писма правителството и медиите у нас.
В мейл от белгийски подател се казва, че жестокостта към делфина няма да бъде забравена и дълги години до името на държавата ни ще бъде прикрепяно определението ”страна, убиваща делфини”. В текста се казва още, че е шокиращо, че в България се унищожават животни за удоволствие. Още по-шокиращо е, че властите в страната не искат да работят за закони, наказващи подобни деяния.
Реакцията от българските любители на животните не бяха по-ласкави. Във Facebook членовете на групата „Заедно срещу насилието над животните” кълняха убиеца на делфина да му изсъхнат ръцете. Други пък искаха смърт за прострелялия животното.
Същевременно стана ясно, че земеделският министър Мирослав Найденов е наредил да бъде направена проверка на случая с убития бозайник. Делфините в Черно море са защитен вид и ще се търси наказателна отговорност, е заявил министърът.
Това е вторият път, в който страната ни събужда недоволството на чуждестранните природозащитници. България стана известна като варварска държава, след като шведско издание публикува материал за обичая тричане.
„Примитивните българи „бесят” кучетата си на въже, въртят ги във въздуха, докато им се изпразнят червата и изпаднат почти в безсъзнание”, писа тогава медията. След острата реакция зад граница обичаят, характерен за странджанските села, беше забранен.

в. „ДНЕВНИК“
„Никой не знае/казва кой купува „Булгартабак““
Премиерът, финансовият и икономическият министър щели да следят внимателно сделката, но избягват въпроса кой всъщност е бъдещият собственик
Държавата или не знае кой купува „Булгартабак“, или не смее да каже. Ден след като управителният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри продажбата на 80% от компанията на „БТ Инвест“, бъдещият собственик остава неясен. Официално повтаряният отговор продължава да е, че покупката ще стане с ка-
питали на руската банка ВТБ. Кой е нейният клиент обаче е тайна, въпреки че в руските медии финансовата институция заяви, че работи за такъв. Дали АП е питала за него, каква информация е получила, ако е разбрала кой е, проверила ли го е – не е публично известно. От коментарите на икономическия министър Трайчо Трайков стана
ясно, че той има някакви съмнения и притеснения за сделката, а това се подсили и от съобщението, че тя ще бъде „много внимателно“ следена от премиера Бойко Борисов, заместника му Симеон Дянков и ресорния министър Трайков. Какво точно ще следят и как могат да реагират не беше изяснено. Въпросите кой е истинският купувач се заобикалят, а като отговорен за финала на продажбата се сочи надзорният съвет на АП, който е политически орган.
Ясните факти за купувача „БТ Инвест“ са, че е регистрирана в Австрия, а неин собственик е VTB Capital PE Investment Holding в Кипър. Зад тях стоят капитали на ВТБ. Офшорната структура обаче не позволява да се види крайният акционер, но пък той лесно може да се сменя, без това да бъде проследено и санкционирано. Така може
да се заобиколи и ограничението „Булгартабак“ да не бъде продаван през следващите 5 години. Развръзката се доближава до сочения още през пролетта за най-вероятен сценарий – че тютюневият холдинг ще бъде продаден преди изборите и е предопределено на кого.
в. „КЛАСА“
„Бюджетният дефицит се сви с 510 млн. лв. до 1% от БВП“
Бюджетният дефицит в страната се сви с 510,4 млн. лв. до 720,5 млн. лв. и вече е 1% от прогнозния БВП в края на юли спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета. Недостигът в хазната се формира от 450,6 млн. дефицит по националния бюджет и 270 млн. от европейските средства. Само през юли бюджетът отчита дефицит от 70,8 млн. лв. спрямо излишък от 284,5 млн. лв. за
юли 2010 г. През миналата година обаче излишъкът бе формиран от по-високите приходи от помощи по европейските фондове, обясниха от ведомството на Симеон Дянков.
Общо за седемте месеца на миналата година от еврофондовете отчитахме излишък от 70,8 млн. лв. спрямо дефицит от 270 млн. лв. за януари-юли 2011 г. Фискалният резерв от своя страна през юли отново падна под 5 млрд. лв. – само за месец той олекна с 300 млн. лв. до 4,9 млрд., сочат още данните.
Въпреки това приходите в хазната се увеличават с близо 605 млн. лв. на годишна база до 14,12 млрд. лв (53,9% от разчетите). Основна причина според МФ са по-високите постъпления от косвени данъци, които са нараснали с 664,8 млн. лв., или с 13,5%, в това число от ДДС – 373,9 млн. лв., и акцизи – 276,4 млн. лв. Данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, са за общо 11,52 млрд. лв., ко-
ето е и 81,6% от всички приходи. От началото на годината от ДДС в хазната са влезли 3,45 млрд. лв., а от акцизи 2,05 млрд. лв. Положителен ефект върху постъпленията от ДДС според министерството оказва установената дистанционна връзка на фискалните устройства на търговците на горива и системата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти на НАП.
По-високи акцизи са постъпили от горива – 984,5 млн. лв. при 922,4 млн. лв., от тютюневи изделия – 920,8 млн. лв. при 725,3 млн. лв., и от алкохолни напитки и пиво – 143,7 млн. лв. при 109,0 млн. лв. за същия период на 2010 г.
Експертите от финансовото ведомство отчитат постъпления от мита за 68,1 млн. лв., като в сравнение със същия период на 2010 г. събраната сума е с 3,7 млн. лв. повече. Митата, събрани от внос на стоки с произход от Китай, са за 25,7 млн. лв. и са с 0,6 млн. лв. повече от януари-юли 2010 г. На второ място по приходи от мита е вносът на стоки с произход от Русия (4,8 млн. лв.), следван от САЩ – 3,6 млн. лв., и Япония -3,5 млн. лв. Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски са за 3,12 млрд. лв., или 54,5% от разчетените за годината. След въвеждането от началото на тази година на данъка върху застрахователните премии в бюджета са влезли
10,8 млн. лв. при заложени 20 млн. до края на годината.
За изминалите седем месеца разходите на правителството са за 14,84 млрд. лв., или 52,7 на сто от разчетените. Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към края на юли, е 422,2 млн. лв.
Ако вървят със същото темпо приходите и разходите в бюджета, страната ще успее да се вмести в поставените цели за 2011 г. През 2010 г. бюджетният дефицит у нас бе 3,2% от
БВП. За тази финансовият министър си постави за цел да паднем до 2,5% – под три-процентния праг, наложен в ЕС. Според заложените параметри на фиска до края на годината дефицитът се изчислява на 2,16 млрд. лв. За догодина изискването ще бъде още по-рестриктивно. Само преди няколко месеца депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за устройство на държавния бюджет, с които се допуска максимален размер на дупката в хазната от 2% от БВП.
в. „ДУМА“
„Пари за проекти – само след подпис от ГЕРБ“
Борисов уволни местен шеф, след като опозицията разкри скандала
Пътната агенция одобрява проекти само след съгласуване с областен координатор на ГЕРБ. Скандалният случай е от областното управление на Велико Търново, където списък с улици за строене е одобрен първо от човек на управляващата партия. Едва след това го е подписал областният управител и го е предал на местния шеф на Пътното управление.
За скандалната намеса на ГЕРБ в държавните институции съобщиха вчера от Синята коалиция. Депутатите поискаха незабавни оставки на провинилите се и се усъмниха, че и на други места в страната ГЕРБ действат със същия маниер. Недопустимо е партията да управлява държавни структури, това не е правено през последните 20 години, възмутиха се сините.
Часове след като разкритието се появи по медиите, се намеси Бойко Борисов. От пресцентъра на АПИ обявиха, че е уволнен шефът на Областното пътно във Велико Търново инж. Емил Кълчишков. Той бил отстранен по нареждане на премиера, защото допуснал „политическо вмешателство в работата на администрацията“. Борисов обаче не взима абсолютно никакво отношение към поведението на подчинения си по партийна линия търновски гаулайтер.
Случаят ще бъде разгледан и от ръководството на ГЕРБ, съобщиха от партията. Най-вероятно санкция щяло да има и за областния координатор на ГЕРБ Христо Христов, който е и депутат.
в. „СЕГА“
„И цените на мобилните комуникации влязоха в предизборната кампания“
Юлиана Бончева, Драгомир Николов
Предизборният цирк вчера се пренесе на терена на мобилните комуникации. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви, че от Нова година сваля двойно тарифите, по които се свързват помежду си мобилните оператори – т.нар. цени за терминиране. Шефът на КРС Веселин Божков подчерта, че намалението не би било възможно без подкрепата на правителството, и благодари горещо лично на премиера Бойко Борисов.
„Радвам се, че това е поредната демонстрация на изпълнена политическа воля, на последователна работа и на спазено предварително поето обещание. ГЕРБ беше обещал да намали два пъти цените на мобилните и фиксираните оператори. Изпълняваме своето предизборно обещание в интерес на хората“, отвърна премиерът Борисов пред агенция „Фокус“.
От думите на Божков не се разбра как точно кабинетът „Борисов“ е подпомогнал КРС. По закон регулаторни органи от ранга на КРС са независими точно за да не може правителства да им влияят при вземането на решения и да ги употребяват за политически поръчки. Именно затова е странно и твърдението на премиера, че изпълнява предизборни обещания, от което излиза, че не пазарът, конкуренцията и КРС, а той регулира движението на GSM тарифите.
В късния следобед КРС привика медиите, за да поясни, че „решението“ за сваляне на цените всъщност е само предложение, което предстои да мине през обществено обсъждане с операторите, а после да бъде съгласувано и с Брюксел.
„Предстоящото поевтиняване на цените на едро на мобилните разговори изобщо не е новина. С наближаването на изборите вече няколко пъти Веселин Божков съобщава, че цените за терминиране ще падат от 1 януари 2012 г. и това ще доведе до по-ниски и по-изгодни тарифи за клиентите на GSM компаниите. Новост е само, че намалението ще е двойно. Това показали пазарните анализи на комисията. Всъщност българският регулаторен орган бе заставен да работи за понижение на цените от Европейската комисия. Брюксел заплаши с наказателна процедура България за това, че има високи тарифи за терминиране на фона на другите от ЕС. КРС бе спешена и от вицепремиера Симеон Дянков, който също възложи анализ на цените на мобилните разговори – само че на своите експерти в МФ. Дянков обясни, че ще се сравняват и анализират цените за последните 7-8 години у нас и в другите страни от ЕС. „Навсякъде цените падат, у нас – също, но с много по-бавен темп“, смята финансист № 1. Той обясни, че анализът на МФ ще бъде предоставен на Комисията за защита на конкуренцията.
в. „ПАРИ“
„Време за измъкване“
След като почти година политиците се дистанцираха  от приватизацията на “Булгартабак холдинг”, изведнъж министър Трайчо Трайков и депутати от ГЕРБ
се изненадаха неприятно от постигнатия резултат.  И за пореден път прехвърлиха отговорността изцяло на агенцията за приватизация
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Продават крадени коли по ценоразпис“
Най-маститите автоджамбази у нас въведоха нова мода В продажбата на крадените тузарски лимузини и джипове. Вместо да се договарят пряко с купувачите, рискувайки да ги закопчаят, са направили ценоразпис, който вече е спуснат 8 подземния свят. Един от „оригиналите“ на ценоразписа, с който „Телеграф“ разполага, е бил открит преди няколко седмици в кв.Княжево. В него е описано например, че джип BMW Х6 от 2010 г. струва 22 000 евро, а „Тойота Лендкрузър“ Всички екстри – 10 000 евро. Най-маститите автоджамбази у нас въведоха нова мода в продажбата на крадените тузарски лимузини и джипове. Вместо да се договарят пряко с купувачите, рискувайки да ги закопчаят, са направили ценоразпис, който вече е спуснат в подземния свят. Един от „оригиналите“ на ценоразписа, с който „Телеграф“ разполага, е бил открит преди няколко седмици в кв. „Княжево“. В него е описано например, че джип BMW Х6 от 2010 г. струва 22 000 евро, а „Тойота Лендкрузър“ с всички екстри -10 000 евро. „Ясно е, че става въпрос за крадени коли. Цените даже са леко евтини, но това е заради свития пазар на скъпи автомобили. Оперативните ни данни сочат, че в момента най-вече наркобосове и бандити, които точат карти, са основните купувачи на тези возила“, коментира пред „Телеграф“ шефът на една от групите в сектор „Автокражби“ на СДВР старши инспектор Ангел Бадънков. Криминалистите се натъкнали на ценоразписа, докато разследвали кражба на луксозен „Лендкрузър“ от кв. „Княжево“. Близо до мястото, откъдето се изпарил джипът, открили малък лист, смачкан на топка. Като го разгънали, останали като втрещени. На него били изписани цените на гепените возила и актуалните им цени. Предполага се, че докато се оттеглял от местопрестъплението, джамбаз го изпуснал случайно. По листа обаче не са открити никакви отпечатъци. Срещу всяка от актуалните лимузини е изписано дори от кой град е открадната и с какви екстри е. За да няма допълнително пазарене, най-отдолу на ценоразписа е изписано „5% за мен“. „От началото на годината сме „арестували“ 37 лимузини и джипове на обща стойност над 2 млн. лв. Това са пренабити коли или още както ги наричаме на жаргон „чукани“. Точно такива машини се включват в ценоразписа, който видяхте“, обясни още старши инспектор Бадънков. 20 от чуканите возила са BMW-та и джипове „Тойота“. Останалите са „Ауди“, „Мерцедес“ и „Фолксваген“. Всички конфискувани автомобили в момента се пазят под охрана на паркинга на жандармерията и баретите във Врана. Най-скъпите конфискувани коли са две аудита RS8 за по над 120 хил. евро всяко, едно RS6 на стойност 180 хил. лв. и RS4. Сред трофеите на сектор „Автокражби“ е и последният модел на BMW Х5 на стойност над 50 000 лв. Зад волана му се кипрел подземният играч с прякор Гопето. „Установихме, че джипът е краден в Гърция, после е регистриран на фирма фантом у нас, снабден е и с фалшиви документи. Гръцките власти си поискаха колата, но наш прокурор с постановление го върна на „добросъвестния“ купувач с мотива, че престъплението не е извършено у нас. Наскоро прибрахме и „Ауди RS6″, което беше откраднато от Германия с табели на мотопед“, допълни криминалистът. Най-големите удари за м.г. пък били „Астън Мартин“, краден от Австрия, и „Бентли“ – от Англия. Зад воланите им скочили наркобарони,които не гъкнали, докато предавали лимузините с доброволните протоколи. По оперативни данни единият автомобил бил използван от жертвата на Наглите – Боби Мекото. В топ 3 на най-крадените коли в момента у нас са BMW Х6, „Тойота Лендкрузър“ и „Ауди“. От два месеца обаче те залежават по гаражите на джамбазите и се предлагат предимно на вътрешния пазар, а не зад граница. Причината е, че преди около месец е бил разбит основният канал за трафик на лимузини от България, през Турция за арабския свят. „Държеше го арабин с документи за постоянно пребиваване у нас. Този човек има и досие в полицията. Преди да влезем в дирите му, изкарваше по минимум 3 коли. Сега обаче се е покрил в чужбина. Чакаме го с отворени обятия да го посрещнем на границата и да го задържим“, коментираха разследващи.
в. „МОНИТОР“
„Седесарски шут за Костов“
Мина МАРИНОВА
Лидерът на СДС Мартин Димитров изхвърли Иван Костов зад борда на дясното обединение за президентските избори наесен. Вчера сините се регистрираха в ЦИК като коалиция „Съюз на десните сили“ с новото ОДС, без участието на ДСБ. В сформирания лагер влизат общо 7 политически сили, които застават зад кандидатурата на Румен Христов за „Дондуков“ 2. Освен четирите партии на „старите муцуни“ Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, Любен Дилов-син и Александър Праматарски, в коалицията участват още земеделците на Петя Ставрева и Българският демократичен форум. Регистрацията на новия съюз вдясно за президентския вот  стана тайно от Командира  само ден преди изтичането на крайния срок за това. Новината за дясното обединение завари Костов по време на заседанието на парламента вчера. Той бе видимо шокиран, тъй като в щаба му до последно се надяваха, че все пак Синя коалиция за вота с тяхно участие ще има. Лидерът на ДСБ отказа всякакви коментари и минути по-късно  напусна Народното събрание бесен.
в. „ЗЕМЯ“
„НЕ на шистовия газ!“
Житницата на България става пустиня заради отровената земя
Своето категорично „Не на шистовия газ!“ изразиха жителите на Добрич и Варна, които вчера излязоха на протестни шествия. Събралите се стотици хора пред сградата на Областната управа в Добрич бяха категорични, че проучванията нарушават екоравновесието в района на Добруджа и застрашават здравето и живота на хората. Те издигнаха плакати с надписи: „Шистов газ или чиста България!“ „Заменяме ли Златна Добруджа с пустиня?!“, „Ние няма да позволим това да се случи! Не тровете бъдещето на децата!“ В града започна подписка срещу правителственото решение за шистовия газ. По мнение на Филип Филипов, един от организаторите на протеста във Варна, добивът на шистов газ ще превърне житницата на България в пустиня, ще отрови подземните водоносни пластове, използвани за напояване и питейни нужди на една четвърт от България. Непоправими ще са щетите и върху туризма в Добруджа.
в. „АТАКА“
„Синята коалиция се разпадна преди президентските избори“
Синята коалиция се разпадна по-малко от два месеца преди изборите за президент, след като вчера СДС игнорира своите коалиционни партньори от ДСБ и се регистрира за участие в президентските избори в коалиция само с ОДС. Председателят на националния предизборен щаб на СДС Борис Марков, заяви, че причините трябва да бъдат търсени „в егото на г-н Костов“. Той отказа да оповести подробности и препрати въпросите към ДСБ. По думите му зад кандидатурата на Румен Христов са застанали „всички десни партии в България без ДСБ“.
„От 2 г. полагаме огромни усилия за широко дясно обединение. Поканихме всички партии дясно-център да влязат в това широко дясно обединение. Има седем партии, които участват в регистрацията, и други пет, които само ще ни подкрепят. Учуден съм защо Иван Костов отново се опитва да разцепи десницата“, заяви Мартин Димитров. На свой ред от ДСБ заявиха, че са в цайтнот след новината за регистрацията в ЦИК за президентските избори на коалиция „Съюз на десните сили“ между СДС и ОДС. По думите на Екатерина Михайлова Мартин Димитров е поискал нова коалиция и „това ще доведе до политически последици“.
Разривът между СДС и ДСБ започна със скандалите между градските организации в София за подредбата на листите за общински съветници. На национално ниво коалицията бе подкопана, след като СДС подписа споразумение от името на цялата Синя коалиция с ОДС, без да се допита до Костов. От ДСБ заявиха, че биха се съобразили с това, ако ОДС оттегли кандидата си за столичен кмет Стефан Софиянски и подкрепи кандидата на Синята коалиция Прошко Прошков (ДСБ). Предложението така и не бе прието, в резултат на което се стигна до сегашното решение на Мартин Димитров да заложи на ОДС.
в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Матеус: Искам да играя в този мач“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *