Преглед на печата

Повод за думите на министъра е промяната в политиката на Брюксел да финансира нововъведения и енергийна ефективност за сметка на пътища и магистрали.
Купувачът на „Булгартабак“ – „БТ Инвест“, ще го препродаде на части, твърдят руски медии, цитирани от 24 ЧАСА. Руската Външнотърговска банка – ВТБ, която притежава „БТ Инвест“, ще продаде активите на българския холдинг на стратегически инвеститори, отблъснати от приватизационната процедура у нас, твърди анализатори пред изданието „РБК Дейли“. Според неназовани експерти потвърждение на версията за препродажба на парче е фактът, че само четири дни след приватизационната сделка „Булгартабак“ е подал заявление в московското патентно ведомство за регистрация на 23 марки в Русия.

„Търговци надуват цената на хляба с една трета“, пише МОНИТОР, цитирайки интервю, дадено за Investor.bg от Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите. Търговските надценки ощетяват производителите, тъй като при тях се връща само половината от цената. Освен това някои търговски вериги изхвърлят 40 процента от доставения хляб, твърди още Кукушева.
От 15 септември децата тръгват на уроци без чанта, съобщава 24 ЧАСА във водещото си заглавие. Учениците ще имат по два комплекта учебници – един за вкъщи и един за училище. Но не навсякъде ще стане – ще зависи от „доброто управление на бюджета на училището“, уточнява министър Сергей Игнатов в интервю за изданието.
Всички издания отразяват избирането на новия управител на Националния осигурителен институт. Бисер Петков бе одобрен от парламента с 91 гласа „за“, 3 „против“ и 22 „въздържали се“.
СЕГА пояснява: „Една трета от групата на ГЕРБ отказа да подкрепи новия шеф на НОИ.“ 37 от депутатите на Бойко Борисов не пожелали да участват във вота, тъй като кандидатурата била наложена от финансовия министър Симеон Дянков без на практика да бъде изслушана концепцията му.
Пред ТРУД Петков е дал повече яснота за възгледите си. В интервю за вестника той заявява, че избраният пенсионен модел е правилен, но трябва да се въведат автоматични стабилизатори на системата и по-конкретно: възрастта за пенсиониране да расте в зависимост от продължителността на живота. Голямото предизвикателство пред Бисер Петков е огромният дефицит на НОИ, който възлиза на близо милиард и 400 милиона лева само за тази година, отбелязва ДНЕВНИК. Една от задачите е социалните пенсии за инвалидност, които не са свързани с трудова дейност, да преминат към социалното подпомагане. Сега НОИ плаща половин милион такива пенсии, посочва изданието.
Властта готви хайки за българите със съмнително богатство, съобщава СТАНДАРТ в челния си материал. По препоръка на Брюксел, данъчни, ДАНС и прокурори ще погнат всички собственици на имоти за повече от половин милион лева, които не са декларирали големи доходи. Имотите на висши митничари и чиновници ще бъдат подложени на постоянни проверки. Правителството е решило също всички институции да бъдат задължени да публикуват в интернет информация за действия по сигнали за корупция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *