Преглед на печата

Голямо количество злато и пари, скрити в лек автомобил и джип, собственост на сина на Кирил Рашков – Ангел, и на лизингова компания, са открили криминалистите при повторен оглед. Това каза вчера за „24 часа“ окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.Цар Киро се канел да избяга в СърбияСинът му Ангел скрил злато в обърнатите колиКирил Рашков имал намерение да се скрие в Сърбия, стана ясно вчера в районния съд в Асеновград. Той споделил с Ивайло Димитров, който отговаря за бодигардовете на фамилията, че там ще се чувства в безопасност, съобщи прокурорът Калоян Димитров.Заради заплаха за убийство на двама души обвинението поиска постоянен арест за Рашков.
 
в. „СТАНДАРТ“ Плащаме кеш на КАТГлобите скачат двойно, ако не се внесат навремеКАТ ще прибира глобите от шофьорите направо на пътя. Това ще стане, след като 90% от нарушенията се наказват с фиш. Актове ще се правят само за най-тежките прегрешения като катастрофа, шофиране на градус или без документи. Предложението бе огласено от шефа на Пътна полиция Алекси Стратиев на семинар в Смолян. Така ще се избегне мудната и тежка административна система с писането на актове, тяхното евентуално обжалване и висене по гишетата за превеждане на глобите по банков път. Митниците пълнят 250 млн. дупка в НОИПанайот АнгаревБългария единствена в ЕС увеличи пенсиите, отчете Симеон ДянковС повечето приходи, които Агенция „Митници“ събра, ще бъде компенсиран недостигът на постъпления в Националния осигурителен институт, който към края на август е в размер на 250 млн. лв. Това съобщи вчера в парламента министърът на финансите Симеон Дянков. Той отговори на въпрос на соцдепутата Драгомир Стойнев. Дянков уточни, че недостигът в бюджета на НОИ не може да се финансира от фискалния резерв, каквото предположение направи Стойнев, а се финансира от допълнителни приходи от други приходни агенции.
в. „НОВИНАР“Катаджиите пишат акт само ако сте пияни или без книжкаПътните полицаи да могат да налагат актове само при шофиране без шофьорски книжка или ако водачът има над 1,2 промила алкохол в кръвта. Идеята е хартиеният фиш до 50 лв., който в момента се пише от пътните полицаи, да обхване 90 процента от нарушенията, заяви в Смолян комисар Алекси Стратиев.Той подчерта, че това значително ще облекчи работата както на полицаите, така и на самите шофьори. Засега обаче това е само идея. От 25 юли до момента събраните чрез електронни фишове санкции са в размер на 1,2 млн. лв., съобщи Антон Антонов, началник на сектор „Пътен контрол“ в отдел „Пътна полиция“.Намаляват смъртните случаи при злополукиНа 100 000 българи 45 загиват от различни видове злополуки и наранявания. Това сочи доклад на Световната здравна организация за степента на насилието у нас. Според данните на международната институция в последната година насилието в България бележи спад. От регистрираните 110 000 смъртни случая за последните 12 месеца около 3000 не са причинени от заболявания, а от различни типове злополуки.
в. „ДУМА“Без профилактика за онкологични болестиПовече от две години управляващите не могат да усвоят пари за прегледите за ракГЕРБ напълно са провалили профилактиката на онкологични заболявания в страната. Това стана ясно вчера по време на парламентарния контрол след изявление на бившия здравен министър от кабинета “Станишев” и настоящ народен представител д-р Евгений Желев. По програма за скрининг на онкологични заболявания е предвидено да се прегледат 350 хил. души, нонито един не е профилактиран заради преработка на наредба, стана ясно от изявленията на левия депутат. Това е престъпно бездействие, коментира още Желев.Селяни искат 10 млн. лв. от държавните мини280 души стоят зад исковата молба, подложени на тормоз от самонастанили се в имоти на мината циганиКолективен иск на стойност 10 млн. лв. за нанесени имуществени и неимуществени вреди – следствие от действие и бездействие от страна на ръководството на държавното “Мини Марица изток” ЕАД-Раднево, внася в старозагорския Окръжен съд инициативен комитет на жителите на село Трояново.
в. „СЕГА“Над 70% от 15-годишните у нас четат за удоволствиеЗа 9 години делът на деветокласниците, които се развличат с книги, се увеличава, макар и незначителноВАНИНА СТОЯНОВАБългарските ученици разбиват мита, че не четат – над 70% от 15-годишните у нас четат за удоволствие и забавление, сочат данните на междинен доклад от PISA 2009. Най-мащабното проучване за четивната грамотност и знанията по математика и природни науки се провежда от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в над 60 държави в целия свят.Резултатите показват, че делът на деветокласниците у нас, които четат за удоволствие, е по-висок спрямо средния за държавите от ОИСР – 63%. Над половината от работодателите няма да вдигат заплатиТолкова са и против определяне на осигурителни праговеДИНА ХРИСТОВАПо-голямата част от работодателите не са склонни да увеличават заплатите догодина, показва анкетно проучване на Българската стопанска камара сред нейни членове. Това означава, че при административно увеличение на минималните осигурителни доходи работодателите ще прибягнат до съкращения, за да запазят разходите си за труд непроменени. 55% от анкетираните посочват, че няма да увеличават заплатите догодина, но 29 на сто все пак имат такива намерения. 16% не знаят какво ще правят, докато не видят как ще им тръгне бизнесът. От тези, които не смятат да вдигат заплати, половината обясняват решението си с влошено финансово състояние на фирмата или на целия бранш.
в. „ТЕЛЕГРАФ“ СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ ОКТОПОДА РАЗКРИ: ТРАКТОРА ПОРЪЧАЛ ГРИША ГАНЧЕВ ЗА 170 000 ЕВРОЕКИП НА „ТЕЛЕГРАФ“Тарторът на Октопода Алексей Петров-Трактора искал да убие почетния президент на ФК „Литекс“ Гриша Ганчев. Мократа поръчка трябвало да бъде изпълнена през 2008 г. от тогавашния служител на НСО Пламен Устинов срещу 170 хил. евро.Това обяви вчера на пресконференция самият Устинов. Бившият държа-вен гард, който е един от свидетелите срещу бившата барета и аверите му, е израснал с Алексей Петров и е женен за негова втора братовчедка.10 църкви на един адресОсвободени са от данък сгради, има съмнения, че перат париМЛАДЕНА ГЕРМАНОВАНови религии никнат като гъби в страната. Само за последните 9 години бройката на регистрираните у нас вероизповедания извън Българската православна църква е стигнала 113, като 10 от тях са регистрирани на един и същ адрес. Това показва справка на дирекция „Вероизповедания“ към МС, с която „Телеграф“ разполага.
в. „МОНИТОР“Коледни добавки според пенсиитеСОНЯ АНГЕЛОВАДиференцирани коледни добавки от 20 до 50 лв. да получат всички пенсионери, които вземат до 400 лв. на месец. За това настояват от КНСБ и внасят предложението в Националния тристранен съвет за обсъждане с работодателите. Хората с най-ниските доходи няма да изкарат зимата заради по-високите цени на тока и парното, коментира шефът на синдиката Пламен Димитров. Според него това ще засегне близо 1,9  млн. пенсионери и ще струва към 60 млн. лв. допълнително. Квартали за пенсионери и у насВАСИЛ НАНЧЕВОчакват поскъпване на имотите след товаИзграждането на затворени комплекси с пълно обслужване за пенсионери може да започне у нас в скоро време. Това стана ясно по време на Европейския конгрес на Международна федерация за недвижими имоти (FIABCI) и поредната конференция на Европейска асоциация на агенциите за недвижими имоти (CERЕAN).Демографските прогнози сочат, че към 2050 г. в България и съседна Румъния над половината от населението ще е на възраст над 50 години, а болшинството от тях ще са пенсионери.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *