Преглед на печата

Експертът предлага различни варианти за изчистване на мъртвите души, включително индивидуално заявяване на желание за гласуване на съответния вот, като се позовава на провелото се тази година преброяване.
„Избори 2 в 1, пускаме 3 бюлетини“, пише в. „Новинар“. 6,9 млн. българи са с право на глас за президентския вот. Ще се гласува най-малко с три бюлетини. Една за държавен глава, втора за кмет, трета за общински съветници и в някои места и с четвърта, където ще се избира кмет на кметството. Бюлетината и за двата вида избор е интегрална и единственият знак, който може да се сложи върху нея, е „Х“. Всеки друг ще се смята за невалиден.
„Какъв президент искаме и какъв се надяваме да е следващият?“, пита в. „Капитал“. Има президенти, които оставят след себе си толкова много, че в историята за тях ще има цели глави. Други заслужават само страница или един абзац. Наистина президентът в България няма почти никакви правомощия, но това може да е оправдание само за слабия политик.
Постът на държавен глава дава възможност на човек с лидерски потенциал да бъде двигател на промяната. Да формулира посока, към която да се върви и да увлече хората натам.
„Ако твоите постъпки вдъхновяват другите да мечтаят повече, да научават повече, да правят повече и да се превърнат в нещо повече, ти си лидер“, казва в средата на XIX век един от първите американски президенти – Джон Куинси Адамс, за такъв водач мечтае нацията.
„Край на куфарната доставка на лекарства отвън“, информира на първа страница „Труд“. Над 30 животоспасяващи медикамента, за които днес болни българи, техните роднини или приятели обикалят Европа, за да ги купят, ще бъдат доставяни у нас. Това гарантира проектонаредба на здравното министерство.
Става дума за лекарства срещу ракови, онкохематологични, неврологични и други тежки заболявания.
Част от тях досега не се внасяха, защото не са регистрирани в България. Други са регистрирани, но производители и търговци нямат интерес да ги осигуряват, защото са предназначени за много малко пациенти, изключително скъпи са или пък прекалено евтини.
Всеки един от тези над 30 медикамента се приема от 20 до 400 болни, а годишното им потребление варира от 20-30 до 3000-4000 опаковки.
В. „Сега“  продължава здравната тема със съобщението: „Проверяват всички договори на болници с касата“.
Инспекторатът на здравната каса ще трябва да провери всички сключени договори с лечебни заведения за несъответствия, след като се появиха съмнения, че три кардиоболници не отговарят на условията за работа с НЗОК. Това е решил Надзорният съвет на касата в сряда.
Причина за проверката са специализираните болници по кардиология в Ямбол, Габрово и Велико Търново. Кардиологичната болница в Ямбол например работи без задължителното рехабилитационно отделение на територията на населеното място, тъй като в целия град няма такова. Вместо това здравното заведение има договор с болницата в Сливен, но това не е позволено в условията за сключване на договор по съответните клинични пътеки.
НСИ намали дефицита в бюджета с 61,2 млн.лв., съобщава „24 часа“. Дефицитът в бюджет 2010г. е 2,208 млрд. лв. и по-малък с 61,2 млн.лв. от предварително обявения. Новите окончателни данни са потвърдени от „Евростат“ без резерви, т. е. няма съмнения в тях.
Но държавният дълг бележи увеличение. За 2010г. той е 11, 458 млрд. лв., или 16,3 на сто от БВП. Средно с 6,1 % са спаднали пазарните цени на жилищата у нас през последната година, показват публикуваните данни от НСИ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *