Преглед на печата

Без изключение вестниците акцентират в репортажите и коментарите си върху първите минути от избирането на новия кабинет, предаването на властта и намеренията и надеждите, които декларират новите избранници.
Дневник съобщава: „Борисов обяви кабинет на европейското развитие“ и откроява рецесията и корупцията като основни врагове на новата власт. Всекидневникът цитира вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който е заявил: „Ще спестим 300 милиона лева от съкращаване на администрацията“.
В Пари коментарът е заглавен „Генералът разочарова с благия си тон“. „Прекалената вежливост на новия премиер предизвика недоволство сред неговите привърженици. Те очакваха твърда ръка, а той направо скандализира симпатизантите си с благия си тон към опозицията“, съобщава изданието.
На Монитор е направило впечатления обещанието на Борисов: „Без чистки в политиката“. За първи път от последните няколко мандата 240 народни представители бяха в пленарната зала за гласуването на структурата и състава на новото правителство. 162-ма гласуваха „за“ кабинета Борисов, пише Монитор.
„Новият кабинет си постави девет задачи“, откроява Дума и естествено публикува снимка от Гранитната зала на Министерския съвет, където се състоя официалната церемония по риемственост. Левият вестник цитира министъра на образованието Йорданка Фандъкова да казва: „Образованието се нуждае от устойчивост“.
Стандарт в рубриката „Мерки“ съобщава: „Фандъкова анулира дипломи заради аферата Петкан“. Всекидневникът по свой начин е разчел посланията на новите министри в няколко изречения – „Гонят червените дяволи от „Дондуков“, „Седморката на Марги погва мафията“, „Продават парното на София“, „Трайчо Трайков получи перка от Петър Димитров“, „Орешарки завеща три плика на Дянков“ и „Вежди с пури от Ламбо“.
24 часа припомня случка с Бойко Борисов под заглавие „По вода за премиера, а преди осем години не го пусна в парламента“. Става дума за шефът на охраната в парламента полковник Иван Георгиев, който лиснал менчето с вода пред новоизбрания премиер като своеобразно извинение, че преди осем години не допуснал Борисов в сградата на Народното събрание. С усмивка премиерът дал да се разбере, че е простил този грях.
„Бодра смяна“ е заглавието в Труд. Позицията на всекидневника е от Никола Кицевски. Авторът вплита съвпадението между избирането на новия парламент и земетресението, усетено в Пловдив. Идеята на Кицевски е, че държавата ни в действителност се нуждаела от разтърсване.
Сред другите теми Сега отбеляза, че банковите заеми стават все по-недостъпни за фирмите в България. Само за месец лихвата по бизнес-кредити е рекордните 11 на сто. И още – Няколко дни след изборите е пропаднал скандалният бартер на Националната агенция по приходите с фирма, близка до ДПС. Ирена Кръстева сама се оттеглила от сделката, съобщава Сега.
Новинар предупреждава: „Половината мостове у нас са много опасни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *