Преглед на печата 12.03.2009 г.

Закон гони пътни дупки над 2 сантиметра. Това е водещото заглавие на Труд. Що е това дупка на пътя и кой ще е виновен за нея? Това са написали депутатите Ваня Цветкова и Светослав Спасов, които внесоха текстовете в деловодството на парламента. Според предложението за дупка на аутобан ще се брои всяка неравност, по-голяма от 2 сантиметра.

Стандарт допълва: Собственикът на пътя трябва да предвиди в бюджета поддръжката му и пари за застраховка. МВР и строителното министерство пък трябва да създадат специална комисия, която да следи състоянието на асфалта. Ако той е разбит и опасен, поддържащата фирма ще отнесе глоба от 50 хиляди лева.

Престъпниците, осъдени на до 1 година ефективен затвор, ще могат да откупуват свободата си, пише Сега. Това предвижда концепцията за нов Наказателно-процесуален кодекс на Министерството на правосъдието, която в момента се обсъжда. Все още не е ясно каква ще е цената на всеки опростен ден затвор.

Договарянето на нови условия между големите вериги и българските производители е на път да прерасне в търговска война, съпроводена от административни жалби, пише Дневник. Доставчиците твърдят, че са подложени на безпрецедентен натиск от веригите да свалят цените. Според хипермаркетите исканията за по-големи отстъпки са нормална практика с цел да се намали цената за крайния потребител.

Приватизирани фирми могат да разсрочват инвестиционните си програми, реши икономическата комисия на парламента, пише 24 часа. Условията са компаниите да са работещи, да не са в несъстоятелност или ликвидация. Разсрочването с допълнително споразумение може да е до 5 години.

Управляващите партии влязоха в конфликт в парламента заради промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, пише Класа. Проектът предвижда на публично лице, уличено в конфликт на интереси, да не му се вземат заплатите в полза на държавата, както беше записано в първоначалния вид на закона.

Заглавие от Новинар: Полицаи масово даряват кръв по време на избори. Изданието уточнява: Има предложения за масово кръводаряване и вземане на почивни дни, които не могат да бъдат отказани точно по време на изборите, за да се оголи охраната. Това били част от предложенията, които от няколко дни обикаляли полицейските форуми.

В София е пусната нагласена обществена поръчка за закупуването на 25 трамвая и отдавна се знае кой ще я спечели, пише Монитор. Информацията е на шефът на червените общинари Жельо Байчев.

Дума допълва: В обществената поръчка, обявена от общината се поставят неизпълними условия към кандидатите, тъй като в нея е записано возилата да бъдат произведени от фирма с ремонтен сервиз за трамваи, какъвто няма нито една фирма у нас извън общинската Трамкар.

С 30-40 процента са се увеличили закъсненията на лизинговите плащания спрямо същия период на 2008 година, предупреждава от страниците на Пари Теодор Маринов, изпълнителен директор на Интерлийз. Строителната техника и транспортните средства са най-засегнати на лизинговия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *