Преглед на печата

Три теми, но с различни заглавия, присъстват на челните страници на днешните вестници : за дупката от 2.5 милиарда лева в бюджета, за първите уволнения във властта и запроверките по САПАРД.
Труд известява с водещото си заглавие за първите уволнения във властта и цитира решението на Министерския съвет да освободи шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков заради загуби в държавната хазна за 500 милиона лева от т.нар. заменки. Вестникът допълва, че други двама шефове сами са подали оставки – Ширин Местан, шеф на Държавната Агенция за закрила на детето, и Володя Киров, шеф на Автомобилна администрация.

За 24 часа водеща тема е проверката на ОЛАФ за далаверите по САПАРД. „ОЛАФ души саламите ни за афера „Сидоренко““ – това избира за челната си страница всекидневникът. 44 месопреработвателни фирми ще трябва да връщат пари, получени по САПАРД, заради аферата „Сидоренко“, съобщава вестникът като уточнява, че от проверката на Европейската комисия са засегнати най-големите родни предприятия. От фирмите отказват да върнат 140 милиона лева, защото това означавало фалит за целия бранш и навлизане на чужди производители.
Същата тема разработва и вестник Класа с уточнението, че 16 хиляди души са заети в този сектор и 18 процента от хранителната индустрия се падат на месопреработката.
От Дневник ще разберете, че новият земеделски министър преговаря за отсрочка и повторна проверка на същите тези 98 проекта и днес очаква да разбере дали предложението му ще се приеме.
„Двойно повече фирмени фалите“ – това заглавие извежда на челната си страница Пари, изчислявайки, че за първите шест месеца на годината 163 компании са обявили несъстоятелност, като най-големият дял се пада на фалитите в селското стопанство и строителния бранш.
„Най-голямата дупка в държавата зейна пред премиера Бойко Борисов“ е водещото заглавие на Сега, от което научаваме, че кабинетът Станишев е оставил 2.5 милиарда лева недостиг в бюджета и това ще наложи драстични съкращения на разходите и максимално увеличение на приходите – е коментарът на вестника.

От Дума ще разберете, че „Новите министри са без орязани заплати“ и ГЕРБ няма да актуализира бюджета.
Стандарт цитира в заглавие Гриша Ганчев – „Аз откупих Ангел Бончев“. Под главата си вестникът цитира и самия Бончев – общата ни фирма плати 552 хиляди евро.

„БКП кани Мадона на Бузлуджа“ – това извежда в заглавие вестник Новинар с допълнението, че руските комунисти пък й препоръчали да изпее Интернационала и да се въздържа от непристойни танци.

Вестник Монитор предупреждава от първата си страница, че ромски бандити грабят бременни в парковете посред бял ден. Само за месец и половина са станали 25 грабежа и то предимно в кварталите „Красна поляна“ и „Западен парк“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *