Преглед на печата

С различни теми излизат на първите си страници вестниците днес.

„Труд“ информира за полицейския протест пред сградата на съда в Плевен под заглавието „Полицаи на бунт срещу съда“. Става дума за символичните присъди на плевенския съд за роми, нападнали служители на МВР при пиянско сбиване.

От „Стандарт“ научаваме, че бившият строителен министър Асен Гагаузов е потрошил 42 млн лв за ремонт, а самото министерство е пред фалит заради скандални договори. Милионите са отишли за обновяване на сградата на ведомството в последните дни на старата власт и е платено на цени в пъти по-високи от пазарните, уточнява изданието.

Същата тема развива и „24 часа“ като допълва, че министерството има необезпечени договори за 300 млн лв, а и не са платени още 72 млн. към доставчици.

„Земеделието е изправено пред катастрофа за 3.5 милиарда евро“. С това заглавие излиза вестник „Сега“ и пояснява, че новият аграрен министър е открил тежко наследство в министерството, управлявано 8 години от ДПС. Заради нехайството на предишната власт, на карта са заложени субсидиите от Брюксел и замразените 140 млн евро по САПАРД ще се окажат дребна сума в сравнение с очакваната загуба от трите и половина милиарда евро, коментира „Сега“.

Като контрапункт звучи заглавието на в. „Пари“, според когото агробизнесът удържа фронта. Вестникът се аргументира със статистика, показваща, че продажбите от сектора са намалели през първото шестмесечие, но печалбите им се увеличават.

От водещото заглавие на „Дневник“ научаваме, че забавянето на заплати е поредният ефект от кризата. Изданието цитира отчета на Главната инспекция по труда, сочещо, че 50 на сто е ръстът на нарушенията, а най-много са случаите в текстилната промишленост и машиностроенето.

„Монитор“ разказва от първата си страница за последния ден на Петко Сертов в ДАНС. Бившият началник на родното ФБР искал да проведе прощална среща със служителите си, но намерението му претърпяло провал заради фалшивия сигнал за поставена бомба в сградата на ДАНС.

Бомбата в ДАНС – заради унищожаване на документи – с това заглавие под въпросителна излиза в. „Делник“, според когото фалшивият сигнал е целял предотвратяването на нелегално унищожаване на важни секретни документи. Водещото заглавие на изданието цитира учителка от Пазарджик, която твърди, че е видяла убийците на сестрите Белнейски и е готова да свидетелства за това в съда.

„Спрени дела тръгват, нито дума за Галеви“. С това заглавие излиза „Дума“ и пояснява, че дупнишките бизнесмени вече са без имунитет, но все още няма дата за нов процес, въпреки че за други скандални дела вече има насрочени дати.

За „Новинар“ водещо заглавие е, че колекционер държи реликва на Симеон Велики. Става дума за нагръдна икона на свети Димитър Солунски, принадлежала на българския владетел, която е в колекцията на скандалноизвестния колекционер Митко Станков. Той иска държавата да му върне 50 милиона лева, заради конфискувана колекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *