Преглед на печата

Омбудсманът Константин Пенчев се изправи срещу Националната здравноосигурителна каса заради погазените права на всички българи, които си плащат здравните осигуровки, и заради грубо отношение към хронично болните.Това става ясно от писмо с препоръки на обществения защитник. На Пенчев са се оплакали хора, които пътуват зад граница, налага им се да се лекуват, но не им признават т. нар. временни удостоверения на касата, заместващи европейската здравна карта. В резултат болните си плащат уж гарантираната спешна помощ. Причината е, че бележката е на български. „Не е вярно, текстът е двуезичен“, твърдят обаче от здравната каса.Омбудсманът настоява да се спре лошата практика протоколите за лекарствата на хронично болните да се бавят с месеци. Той иска да се подобри и комуникацията между чиновниците и пациентите.***Текст под снимкаЦентралната избирателна комисия връчи удостоверение за избор на президента Росен Плевнелиев и Вицепрезидентката Маргарита Полова. На церемонията бяха действащият държавен глава Георги Първанов и заместникът му Ангел Марин.
 
в. „24 ЧАСА“ „Водещ андролог твърди: Правят ин витро без нужда, за да вземат пари“Когато причината за безплодието е в мъжа, работели по-евтини и ефективни методи, но клиниките имали интерес от бебета в епруветкаИн витро клиники прескачат далеч по-евтиното лечение на мъжкото безплодие и пращат двойките направо на скъпите процедури за изкуствено оплождане, твърди един от малкото андролози у нас, д-р Александър Заимов от Александровска болница.Вероятно причината е, че държавата дава все повече пари за ин витро. Клиниките имали специалисти, но уролози. Те невинаги дават адекватно лечение, смята лекарят. В практиката си попадал на случаи, когато неподходящи медикаменти давали обратен ефект.
в. „СТАНДАРТ“ „На шопинг с линейка“Лекарка мери блузки, докато пациентка бере душаЛекарка отиде на шопинг с линейка, в която пациентка със съмнение за инсулт береше душа. Д-р Диана Радева от Центъра за спешна помощ в София решила да си плати сметките в мола и да си купи някоя дрешка. Това разказа пред „Стандарт“ Калина Кьосева, дъщеря на пациентката, потърсила помощ на телефон 112. Преди това при прегледа в дома лекарката поискала кафе и пепелник. Близките настоявали линейката да тръгне колкото се може по-скоро. „Чакай, миличка, чакай, котенце, да си изпуша цигарата“, не бързала обаче лекарката. По пътя за болницата д-р Радева наредила на шофьора да спре, за да си плати телефона. „Забави се много и тръгнах да я търся. Намерих я в една пробна да мери блузка“, разказа потресената Калина Кьосева. След подадена жалба д-р Радева е уволнена, увериха от здравното министерство.
в. „НОВИНАР““Властта се загрижи за младежите“Всеки общински съвет ще изготвя план за младежта, в който ще определя целите и предизвикателствата пред подрастващите в съответната община. Това е записано в проектозакона за младежта, публикуван на сайта на образователното министерство.Държавата и общините от своя страна трябва да подпомагат личностното и кариерното развитие на тийнейджърите, да организират свободното им време, да ги насърчават към предприемачество и здравословен начин на живот.Специално място общините и държавата трябва да отделят за обучение по безопасност на движението по пътищата, както и да предотвратяват попадането на младежите в улични банди и противообществените им прояви.Национално представените младежки организации ще бъдат вкарани в специален списък, като изискването е в тях да членуват не по-малко от 900 души. Организациите трябва да извършват дейност на територията на не по-малко от 30 на сто от общините у нас.Вписването ще става само по желание на организациите, които отговарят на условията. Организациите, които желаят да попаднат в списъка, ще подават писмено заявление за целта, в което трябва да са посочени наименованието, вида, седалището и адреса на управление.В документите трябва да присъстват доказателства, че въпросната организация осъществява дейност на не по-малко от 30 процента от общините в страната, както и списък с нейните членове, който да съдържа трите им имена, единния им граждански номер и саморъчните им подписи.Комисия, специално назначена от просветния министър, ще проверява предоставените документи и при нужда ще изисква допълнителни. При необходимост тя ще сверява подадените книжа с техните оригинали. Въз основа на нейното становище със заповед на министъра ще се решава дали дадена организация да бъде включена в списъка
в. „КЛАСА“ „Зелена светлина за изграждане на „Бургас – Александруполис““Проектната компания „Транс Болкан Пайплайн“ е готова да разтоварва петрола и на пристанище РосенецЕкоминистерството одобри доклада за оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис“, съобщиха от ведомството вчера. Документът бе връщан три пъти, защото в него не присъстваше оценката на алтернативните варианти за разтоварване на петрола. Последният вариант бе върнат за доработка през юни.В началото проектът предвиждаше   разтоварването   на   нефта само чрез т. нар. буйова система. Това представлява закотвена платформа, от която петролът да се претоварва от танкерите в открито море с подводни тръбопроводи до брега. В доклада вече е включен и друг възможен вариант – разтоварването на пристанище, заради опасенията на местните жители, че може да се получи разлив, който да замърси Бургаския залив и да прогони туристите.Тръбата е от голямо значение за заобикалянето на Босфора и Дарданелите, каза пред „Класа“ Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му разтоварването на танкерите около нефтеното пристанище Росенец е по-добра идея, отколкото това да се прави навътре в морето. От друга страна обаче, буйовата система спестява изграждането на изцяло ново пристанище за проекта. Освен това при буйовите системи се късат връзките и поне този проблем ще бъде решен, ако се приеме вариантът с пристанище, посочи Делчев.Крайното решение за проекта още не е взето, уточниха от пресцентъра на екоминистерството – предстоят обществените обсъждания в населените места, през които е планирано да минава трасето на нефтопровода, след което на базата на доклада и забележките по него от обсъжданията Висшият експертен съвет на ведомството ще се произнесе по екооценката. Крайното решение дали да бъде одобрен проектът, или не ще бъде взето от екоминистъра до 45 дни след обсъжданията.От две години проектът е в замразено състояние. На последното събрание на акционерите бе решено да се намалят разходите на проектната компания, в която първо България спря да плаща вноските си, а после и Гърция. В момента страната ни дължи около 7 млн. евро вноски в проектната компания „Транс Болкан Пайплайн“.Предвижда се дължината на петролопровода да е 555 километра и първоначалните планове бяха да бъде завършен през 2012 година. Междуправителственото споразумение за него бе подписано на 15 март 2008 г. в Атина. В трансбалканското съоръжение консорциум от три руски компании държи 51% от акциите, а България и Гърция си разделят по 24,5% от проектната компания.
в. „ДУМА““Лекарите гневни на властта“След като криминализираха насилието над животни, депутатите отхвърлиха искането за специална защита на медицитеНад 20 случая на насилие над лекари, сестри и фелдшери са регистрирани през 2011 г., като пострадалите по време на работа медици са поне 50 души, съобщиха за ДУМА от Българския лекарски съюз (БЛС).Ръководството на съсловната организация официално изрази възмущението си от решението на парламента да не бъде криминализирано нападението и насилието над медицински специалисти, когато са на работа. “Наскоро Наказателният кодекс беше променен и за насилие над кучетата бяха предвидени най-тежки наказания – лишаване от свобода до 3 години и глоба от 2 до 5 хил. лв.”, пише в съобщението на съсловната организация.Въпреки единодушната подкрепа на проектозакона за изменение на Наказателния кодекс от парламентарната здравна комисия, в пленарна зала не достигнаха 9 гласа, за да бъдат приети промените. Промените предвиждаха при тежка телесна повреда на медик наказанието да бъде от 5 до 15 години лишаване от свобода, за средна – от 3 до 10години, за лека – от 1 до 5 години, а при побой – до 3 години. В парламента депутатите юристи разкритикуваха промените. “В екипите на Спешна помощ има и шофьори, тях като какви ги бият – като шофьори или медицински лица? Те не са медицински лица по смисъла на закона”, заяви Анастас Анастасов от ГЕРБ.
в. „СЕГА““С ударна продажба на земи кабинетът ще събира пари за агросубсидии“Драгомир НиколовМинистерството на земеделието ще започне да разпродава държавни земи, за да може да плати фермерските субсидии догодина и да предотврати готвените протести. Това обяви министър Мирослав Найденов вчера пред БНТ и посочи, че тази мярка се налага заради неизпълнен ангажимент на финансовия министър Симеон Дянков към земеделците. Ябълката на раздора са обещаните общо 570 млн. лв. за субсидии, но реално в бюджет 2012 са заложени 340.1 млн. лв., т.е. с 230 млн. лв. по-малко. Затова има опасност да не стигнат парите, с които бюджетът трябва да доплаща директните европомощи за ниви. Другият вариант е да бъдат отрязани държавните субсидии за тютюнопроизводителите или животновъдите, за които общата сума за следващата година е 150 млн. лв.“Подписахме споразумение със земеделците и за съжаление то няма същото изражение в бюджета, предложен от министър Дянков. Аз направих веднага разговор и с него, разбира се, и с премиера Борисов и сме убедени, че трябва да търсим резерви, за да постигнем тази цифра, която ние предварително сме поели като ангажимент към този бранш. Работи се за вариант за търсене на активи, евентуално активи, които могат да бъдат реализирани, и те да донесат допълнително приходи в бюджета“, обясни Найденов. От агроведомството уточниха, че обсъждат активирането на една от общо 60-те антикризисни мерки на кабинета „Борисов“, които бяха приети от правителството още на 31 март 2010 г. Тя предвижда близо половината държавни земи да попаднат набързо в частни ръце. На пазара ще се предложат 1 млн. дка ниви, а целият държавен поземлен фонд е 2.2 милиона декара. От тях 100 000 дка трябва бързо да бъдат разпродадени чрез търгове, а останалите 900 000 дка – дадени за години напред под аренда. Поставено е изискването плащането на наема да става авансово за целия срок от 5 или 10 години. Пред сделката обаче има няколко подводни камъка. В началото на 2010 г. правителството пресметна, че чрез тази схема ще докара допълнително в хазната 164 млн. лв. Тази сума е по-малка от липсващите 230 млн. лв. Експерти от ведомството на Мирослав Найденов прогнозираха вчера пред „Сега“, че със същите активи ще наберат нужната сума, защото цената на земеделската земя се е увеличила с 20 – 40% за последните 2 години в зависимост от района на страната. Проверка на „Сега“ показа, че в момента в житницата на България – Добруджа, няма земя, която да се предлага под 1000 лв. на декар, същата е и цената за уедрените парцели. Тоест, ако се продадат уедрени земи в този район и, разбира се, ако се достигне пазарната им стойност, в бюджета могат да влязат малко над 100 млн. лв. от продажбата на нивите. В района на Видин обаче земеделската земя върви между 200 и 300 лв. за декар. Затова голямата загадка е къде точно държавата се готви да предлага земя. Дори при най-добрия сценарий след продажбата няма да достигат поне 100 млн. лв. и те не могат да се набавят от арендата – за Северозападна България тя варира между скромните 8-10 лв. на декар за година, а за Плевен и Добрич е около 80-100 лв. на декар за година. Често се плаща и в натура.Освен това, за да тръгнат разпродажбите, министерството на земеделието ще трябва да промени Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Действащият закон позволява на държавата да прави търгове за продажба на земя, но само срещу поименни компенсационни бонове, които по принцип бяха издадени на българите, чиято земя не е възстановена. На държавата обаче не й трябват бонове, а свежи пари. А платежоспособните купувачи са фондовете за земя и големите агробизнесмени на България, които в момента взимат по няколко милиона лева субсидии от ЕС. Съществува вероятност търговете да тръгнат от начални цени, които са в пъти по-ниски от реалните на пазара. Стартовата цена се формира от независими оценители, които пък я изчисляват въз основа на наредба, която не е променяна от 1998 г. Именно затова редица граждани от района на Петрич протестираха преди време срещу ниските обезщетения, които получиха за нивите си, които станаха част от трасето на магистрала „Струма“.Фермерите вече са готови за протести заради това, че за пореден път държавата се отметна от обещанието си. „Под споразумението с нас сложиха подписите си Симеон Дянков и Мирослав Найденов, като Дянков подписа със запетайка и премиера Бойко Борисов. Да ви кажа, ако някой поеме ангажимент от мое име, подпише се вместо мен и не го изпълни, веднага бих го уволнил“, коментира вчера пред „Сега“ Радослав Христов, шеф на Асоциацията на зърнопроизводителите.От Министерството на финансите вчера потвърдиха пред „Сега“, че такова споразумение наистина е подписано. „Имаше доброто намерение тези средства да бъдат включени в бюджет 2012, но когато започна да се прави финансовият план за догодина, се оказа, че те не могат да се заложат. Не е въпрос на отношение, а на възможности“, добавиха от МФ.“Във вторник следващата седмица Асоциацията на зърнопроизводителите ще има управителен съвет, на който ще гласуваме решение за масови протести из страната заради неизпълнените ангажименти на държавата“, каза Радослав Христов. Той добави, че в целия ЕС субсидиите за земя се плащат през октомври, само в България парите се раздават през пролетта на следващата година, за да калкулира правителството по-малък бюджетен дефицит в края на съответната година. През 2012 г. директните плащания от ЕС и съфинансирането от тях трябва да са около 1.2 млрд. лв.в. „ТЕЛЕГРАФ“ „Данъчни под прикритие в чалгата“София СИМЕОНОВА400 данъчни под прикритие обикалят хитовите чалга заведения, за да душат за укрит оборот. Бирниците си поръчват ядки и уиски за своя сметка, прибират си касовата бележка в джоба и записват в тефтер коя попфолк звезда пее. След време те или техни колеги проверяват в счетоводството 1 на заведението и в това на продуцентските    компании   дали участието е отразено и е платен съответният хонорар.
в. „МОНИТОР““Акция „Хитрушко” прибра чиновник с 2 бона подкуп“ЙОРДАН ЙОЧЕВНавръх годишнината на Главна инспекция по труда:Чиновник от Дирекция „Инспекция по труда” София-област беше задържан с подкуп при акция на разследващи от Криминална полиция с кодово име „Хитрушко”. 39-годишният Сергей Иванов бил арестуван вчера, след като прибирал рушвет в ресторанта „Макдоналдс” срещу Съдебната палата в столицата. Младшият юрисконсулт поискал парите от представител на дружество, което било проверявано от служители на Главна инспекция по труда. Преди седмица чиновници отишли на инспекция във фирма и установили, че част от трудовите договори на работниците не са изрядни, при което съставили 4 акта за по 1500 лева всекиЮристът Иванов обаче обяснил на човек от фирмата, че срещу определена сума би могъл да помогне за сключване на споразумение, при което глобата да бъде значително намалена. За целта обаче първо си поискал 1000 лева, а след това вдигнал мизата на 2000. Възможността за сключване на споразумение била заложена в закона, но някои от проверяваните фирми не знаели за него и затова вероятно мъжът го представил като специална услуга, за която трябва да се плати. Заради врътката, която измислил чиновникът, акцията по задържането му била наречена „Хитрушко”.Шефовете на проверяваното дружество обаче нямали намерение да плащат, защото версията им била, че актовете са написани неправомерно и смятали да ги обжалват. Поради тази причина подали сигнал в инспекцията по труда, откъдето веднага се обърнали към МВР. Разследващи от Икономическа полиция уточнили с рекетираната фирма как да се държат при предаването на парите.След кратки пазарлъци обещали, че ще носят в четвъртък плик с 2000 лева, които ще предадат в „Макдоналдс”. Номерата на банкнотите били предварително описани, а хартията била обработена така, че след допир по пръстите на чиновника да останат следиВ уречения ден и час обаче Иванов получил плик с 1000 лева, тъй като за краткото време полицаите нямали възможност да съберат по-голяма сума. Било достатъчно само чиновникът да се докосне парите, както и направил. Той не само че отворил плика и ги преброил на място, но вдигнал скандал защо са по-малко. Без да има време за отговор, цивилни полицаи го арестували. Според началниците на Сергей Иванов той бил съвестен служител, който си вършил добре работата и досега нямало сигнали срещу него.Арестът на чиновника съвпадна със 104-ата годишнина от създаването на Инспекцията по труда в България и с отбелязването на професионалния празник на инспекторите по труда.
в. „ЗЕМЯ“ „Фермерите на протест за 230 ман. лева“Браншът категорично против орязването  на националните доплащалияПредставителите на две от най-големите браншови асоциации в земеделието – на зърнопроизводителите и на земеделските производители, изразяват категоричното си несъгласие с драстичното орязване на средствата за национално съфинансиране, заложени в проектобюджета за 2012 г. Те не са съгласни да получат с 230 млн. лева по-малко, при договорени 500 млн. лева. Фермерите са в готовност за протест и ако не ни бъдат обяснени мотивите за орязването, не виждам как бунтовете ще бъдат спрени, заявиРадослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Управителният съвет е насрочил заседание на 8 ноември (вторник), на което ще се вземе решение за протестите, обясни още браншовикът. Според председателя на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов от влизането на страната в ЕС досега нито едно правителство не е гласувало пълния размер за национални доплащания към еврофинансирането за обработваемата  земя.
в. „АТАКА““ГЕРБ даде заден за борба с циганската престъпност“Правната комисия към парламента се уплаши от връщане на смъртното наказание по идея на Волен СидеровУправляващата партия ГЕРБ даде заден от борбата с циганската престъпност, която тема повдигна лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Това лъсна вчера на заседание на Комисията по правни въпроси към парламента, доминирана от ГЕРБ. Две точки от общо четирите, които разискваха депутатите, бяха предложения на лидера на АТАКА. Първото искане на Волен Сидеров бе законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, което предвижда в чл. 116, ал. 2 след съществуващия текст …“или доживотен затвор без замяна“ да се добави „а в изключително тежки случаи, представляващи злодеяние – смърт“. Второто бе комисията да гласува проектодекларация на АТАКА срещу циганската престъпност, в която са изброени редица конкретни мерки за справяне с този тежък проблем, касаещ дори националната сигурност. И двете предложения на Волен Сидеров за промени в закона обаче не бяха приети с по двама „против“ и 17 „въздържали се“ без да се посочат наистина сериозни мотиви. Както „Атака“ вече писа, маниерът на гласуване нито „за“, нито „против“ е станал политика на управляващата партия ГЕРБ към всички законотворчески идеи на АТАКА. Така предложенията на патриотите се изтикват настрани, без герберите да влизат в директна конфронтация с депутатите на АТАКА.Пред правната комисия Сидеров посочи и мотивите си за искане на корекция в чл. 116, ал. 2. „Казано разговорно, ние отАТАКА предлагаме да има възможност за налагане на най-тежкото наказание смъртв особено жестоки случаи, каквито има страшно много през последните двайсетина години“, обясни пред правната комисия Сидеров. По думите му мотивите за такава законова промяна са няколко. На първо място всяка присъда следва да бъде съобразена с обществените условия, със степента на криминогенност, както и с целите на генералната превенция срещу престъпността. „Отпадането на смъртното наказание в началото на 90-те години доведе до тежки последици в обществените отношения и до голяма степен е причина за развихрилата се престъпност и настоящата дестабилизация на обществото“, категоричен бе пред комисията Сидеров. Той обясни, че предложената от него поправка се предвижда да се прилага в изключително редки случаи, при особено тежки престъпления. И напомни, че смъртното наказание съществува в правния мир на много държави. Пред юристите лидерът на АТАКА бе категоричен: „Въвеждането на такова наказание ще има безспорено стабилизиращ обществен ефект. Това са мотивите ми“, обясни Волен Сидеров. В своето изказване по темата Гроздан Илиев – заместник-председател на Върховен касационен съд каза, че Темида не споделяла приемането на такава промяна, защото това изисквало промени в основния закон – конситуцията. А и въвеждането на смъртното наказание не било европейска практика. „Г-н Илиев, отидете в с. Литаково, където пенсионираната учителка Надка Антонова бе жестоко пребита, изнасилена, обезглавена и разчленена от трима цигани, а само един от тях бе осъден на 19 г. и 10 м. , и то след активната намеса на АТАКА. Там кажете на хората, че сте против смъртното наказание“, контрира лидерът на патриотите. По-късно Сидеров коментира, че е очаквалименно изискванията на ЕС да са водещ мотив
в. „РЕПУБЛИКА““ПО 10 МАКЕДОНЦИ НА ДЕН СТАВАТ БЪАГАРИ“Георги БОЙКОВНапливът за родни паспорти е огроменОт 2002 година наше гражданство са получили 35 808 души от западната ни съседкаПо десет македонци стават българи всеки ден, като от 2002 година до сега наше гражданство са получили 35 808 души от съседната държава, става ясно от данни на историка Божидар Димитров, предоставени специално на РЕПУБЛИКА.Меракът за гражданство не влияе на линията, която следва Македония спрямо нашата страна.Последната новост е, че избраният за президент Росен Плевнелиев беше „присвоен“ от съседите.  Това  стана с клип, които се върти в интернет. Видеото е озаглавено „Македонец ке владее со Byrapnja“. Така Плевнелиев се нареди до други „видни македонци“, като Димитър Бербатов, Дилма Русеф, Майкъл Джексън, цар Самуил, Александър Македонски. Над 35 800 македонци са станали българи за девет години“, съобщи за РЕПУБЛИКА бившият министър в кабинета на ГЕРБ Божидар Димитров.Грубата сметка показва, че всеки ден десет души от западната ни съседка взимат наши паспорти. Основната причина, заради която българското гражданство блазни съседите, е безпроблемното придвижване в Европейския съюз. За Македония приемането в общността е далеч във времето и нейните жители намират решение с получаване на български документи за саодично обръщат внимание на тази тенденция, като затова обвиняват бедността в страната, която кара хората там да търсят препитанието си в Западна Европа.ПримериСред македонците , придобили 6ългарско гражданство има и водещи тамошни политици. Пример за това е бившият премиер на съседите Люпчо Георгиевски.Случката разгневи националистично настроените македонци, които я счетоха за държавна измяна. Въпреки това министър-председателят на Македония в периода 1998-2002 година стана „Любчо“.  Български паспорт взе и жена му Снежана.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *