Преглед на печата

Увеличават се положителните сигнали за икономиката, пише Дневник. Изданието обаче предупреждава, че лихвите по кредитите остават високи, както и че спад на Брутния вътрешен продукт ще има и през следващата година.
Икономическият всекидневник Пари поставя акцент върху констатацията на националната статистика за неочаквано юнско съживяване на промишленото производство. Отчетен е ръст на призводството на химически продукти с повече от 20%.
Вестник Сега акцентира върху други данни на статистиката, от които разбираме, че по време на кризата българите не пестят за храна, алкохол и цигари. Оборотите в търговията на дребно с тези стоки са с 3% повече от юни предната година.
„Дянков погна камионите с вносен зарзават“- това е едно от водещите заглавия в Новинар след вчерашното посещение на финансовия министър в Благоевград. Там той съобщи, че удвоени мобилни митнически групи с данъчни служители от Благоевград започват денонощни масови проверки на влизащите в страната камиони със зеленчуци и плодове от Македония.
ВМонитор ще прочетете как семейството на бившия заместник-вътрешен министър Камен Пенков е прибрало милиони левове от държавата. Схемата е проста-фамилното дружество на Пенкови „АС Скорпио“ е било избрано от довчерашната власт да охранява огромна част от министерските имоти. Вестникът припомня, че неотдавна Камен Пенков бе посочен от Сметната палата като един от политиците подал неточна декларация за имуществото си. Той забравил да обяви, че жена му получава дивиденти от няколко фирми.
От Труд научаваме как в последните дни от управлението си, бившият социален министър Емилия Масларова е похарчила 35 868 лева за табелки и табла, предназначени за скандално известния със скъпотията си Комплекс за социални услуги в Стара Загора. За него държавата е похарчила 18.8 милиона лева, като само строителството излиза по 2 473 лв. кв./м..
24часа съобщава, че експремиерът Станишев вика министрите си, за да умуват защита срещу „генералната ревизия“ на новата власт. От БСП коментират, че новите създават истерия за наследството, за да оправдаят свои бъдещи съмнителни действия. Също 24часа пише и за първото действие в тази посока. Бившият вътрешен министър Румен Петков ще съди финансовия министър Симеон Дянков за клевета, заради твърденията му, че нарочно не е допуснал осъществяването на пряка връзка между информационните системи на данъчните и митническите служби.
Водещата тема за вестник Дума е борбата за създаване на българско средно училище в Албания. Нашите сънародници там казват, че очакват от новото правителство не просто много внимание, а максимално внимание към българите в Албания.
Топучителите ще получават по 120 лева месечен бонус към заплата си, ако се преборят за титлата учител-методист. Това предвижда проект на образователното министерство за кариерното развитие на преподавателите. Отделно от тези бонуси ще заработи и диференцираното заплащане на учителите. Темата е разработена подробно в Стандарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *