Преглед на печата

Колизията около Националната агенция за приходите, ефектите от хаоса с боклука на столицата и някои политически теми занимават централния печат.

„Данъчните в спасителна акция за повече приходи“, гласи водещата тема в „Дневник“.

„Ще се проверяват граждани – големи кредитори и сделки с фирми от Гърция и Румъния“. „Шок и ужас за длъжници“, пише „Стандарт“. Поводът е екшън-плана на новия шеф на данъчните служби Красимир Стефанов. Всекидневникът е извел като акценти основните му намерения. „Данъчните предупредиха за провал на бюджет 2009“ е озаглавена темата в „Сега“. Авторският колектив пояснява: „За първи път Националната агенция за приходите призна публично, че няма да може да събере приходите в хазната тази година“. „Ако спешно не вземем мерки, може да се стигне до крах в приходната част на бюджета“, заявил Красимир Стефанов пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия. От думите му става ясно, че въпросът вече не е дали, а с колко няма да бъде изпълнен бюджетният план за данъците, пояснява изданието. „24 часа“ в същата тема: „Ревизия за всички хазаи“. Причината е масовото прикриване на данъци от наеми. Като логично продължение часовият всекидневник съобщава „Страх от още арести в община Пловдив“.

По другата главна тема „Новинар“ предупреждава: „Заради кризата с боклука има опасност от зарази в София“. Столичната здравна инспекция призова софиянци да не бързат с пролетното почистване на домовете си. Заради кризата с боклука има реална опасност от разпространение на различни зарази. Затова столичани трябва да изхвърлят по-малко отпадъци, смятат от Инспекцията за опазване на общественото здраве. „Зараза пълзи от боклука“ е отбелязал и „Монитор“. Успоредно с предупрежденията за епидемии в София, в репортажен план е публикувана снимка на спасителната операция в столичния квартал „Модерно предградие“, където 5 часа вадиха работник от 6-метрова яма, затрупан в кал и пръст.

В „Дума“ е предпочетена тема под заглавие „Православието срещу Страсбург“. „Представителите на 12-те църкви, поканени в София, обявили подкрепата си за патриарх Максим срещу спечелилия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Инокентий. Съобщава се, че участниците поискали подкрепата на държавата.

„Сега“ и „Дневник“ отбелязват, че Станишев е поискал нов тип сътрудничество с Европейската комисия и страните-членки. Премиерът предлага евродесант от чужди експерти у нас, за да се запознаят на място с проблемите и усилията на правителството в борбата с престъпността и корупцията.

Още политически теми. „Костов – Троянски кон в десницата“, пише „Стандарт“ и като пояснение: „Командирът си призна, че е влюбен в БСП, сините притеснени“. „Десните избиратели не искат стари лидери в листите“, е реакцията на „Новинар“.

„Монитор“ цитира данни от Ем Би Ем Ди, че „партията на Яне изпреварила ДСБ“.

На фона на споменатите теми „Труд“ съобщава че Бил Гейтс обеднял с 18 милиарда и че у нас: „Разрешили зарята на сватби“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *