Преглед на печата

Една тема извеждат на първите си страници вестниците днес, но с различни заглавия – става въпрос за първия конфликт в Кабинета заради пенсиите и заплатите. „Труд“ коментира, че само месец след влизането във властта в новото правителство настъпи разнобой. Сблъсъкът е между социалният и финансовият министър. Според Симеон Дянков минималната пенсия и заплата не трябва да се увеличават до 2013 година – обричаме хиляди на бедност, заявява колегата му Тотю Младенов. „Първи сблъсък в кабинета“ така в-к „Сега“ интерпретира темата и допълва под главата си, че двамата министри не могат да се разберат как да се индексират социалните плащания. С по-коментарно заглавие, но по същата тема „Стандарт“ прогнозира, че кризата ще достигне дъното догодина, а пенсиите и заплатите ще се вдигат наравно с цените през 2011 година. „Искри в кабинета заради заплати и пенсии“ – това извежда като заглавие на челната си страница в-к „Дневник“ и уточнява, че предложенията на финансовото министерство за затягане на коланите в политиката на доходите са причина за първия конфликт в кабинета, като социалният министър Тотю Младенов е оспорил замразяването на минималната работна заплата и социалната пенсия. Според „Дневник“ в сряда правителството ще приеме окончателната рамка за доходите в бюджетната сфера. „24 часа“ извежда на челната си страница заглавието „Вице брои кой взема повече от премиера“. Всекидневникът цитира финансовият министър Симеон Дянков, според когото точно 199 високопоставени служители са получили през юни възнаграждения, по-високи от това на премиера под формата на бонуси и заплати.

На челната си страница в-к „Класа“ цитира интервюто пред БНР на говорителя на Европейската Комисия Денис Абът, че заради неотстранени слабости Брюксел ни връща оценките по четири оперативни програми, но Еврокомисията няма да си иска обратно авансово отпуснатите 637 милиона евро.

„Иде чистка в енергетиката“ – с това заглавие ще Ви посрещне в-к „Пари“, известявайки, че шефовете на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян ще бъдат уволнени заради бездействие, а оставка е подал и шефът на АЕЦ Козлодуй Иван Генов.

Според в-к „Дума“ кризата отстъпва, но под главата си уточнява, че става дума за Великобритания, където рецесията била към края си, но експертите предупреждават, че още е рано за надежди.

Ето и другите заглавия от днешната преса. „Монитор“ оповестява от първата си страница „Лекари източват хазната през семейни фирми“. Вестникът цитира случай с пернишки доктор, който прибрал 98 хиляди лева от ортопедични стелки. От водещото заглавие на в-к „Делник“ ще научите, че близо 200 хиляди лева са дадени за проучване сред животновъди, което в крайна сметка се оказва непредставително, защото е направено само сред сто души. „Новинар“ избира да постави на челната си страница новината, че надзирател е завлякъл Куйович с две хиляди евро. Подкупният служител трябвало да достави пратка с дрога, но прибрал парите и не изпълнил поръчката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *