Преглед на печата

СДС и ДСБ подписаха вчера споразумение за общо явяване на изборите за Европейски парламент и Народно събрание в столичния хотел „Радисън“, съобщават днешните вестници.

„БНД аут от съюза на десните“, информира „24 часа“. Въпреки предварителните преговори от коалицията изпадна БНД, пише вестникът. Коалицията остава отворена и за други партии, уверили обаче лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Мартин Димитров. СДС продължавали да са против участието на БНД, докато според Костов „ДСБ няма да налага вето и да има избирателно отношение.

„СДС и ДСБ се разбраха за коалиция и имат шанс за управление с ГЕРБ“, обявява от първа страница „Капитал“. „Кой ще бъде на власт ще зависи вече и от десните“, коментират пред вестника лидерите на ДСБ и на СДС Иван Костов и Мартин Димитров. Разцеплението вдясно беше тежка политическа грешка и годините го показаха, отбелязва Мартин Димитров. Нормално е в СДС да има настроения срещу Иван Костов, защото много хора се чувстват подведени и излъгани от това, че той е бил техен лидер, а след това е направил нова партия, но за мен основният въпрос днес е друг – какво ще бъде бъдещото управление, посочва Димитров. Според него общите действия вдясно до голяма степен гарантират едно демократично управление в България. Направихме много компромиси, защото най-важната ни цел в момента е да върнем страната на европейски релси и да възобновим реформите, заявява Иван Костов.

„Нужно ни е широко дясно обединение, а не сбор между СДС и ДСБ“, смята заместник-председателят на СДС Пламен Радонов. Според него трябва да има обединение на всички партии, които са произлезли от СДС или имат по някакъв начин връзка с тази партия.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще ипотекира родната си къща в Банкя, за да осигури пари за предизборната кампания на формацията си, съобщава в челния си материал „Труд“. ГЕРБ ще поиска 440 000 лева кредит от Банка ДСК, с които ще покрие разходите по двете кампании – за евровот и национален парламент, казал председателят на партията Цветан Цветанов. За да допълни обезпечението, Цветанов също щял да заложи имоти – апартамент в кв. „Дианабад“, където живее със семейството си. ГЕРБ прибягнал към този вид финансиране, тъй като партията все още няма право на държавна субсидия, защото за първи път ще се явява на парламентарни избори.

„ГЕРБ разчита на кредит за вота, останалите – на пари от бюджета“, е заглавието от първа страница и на „Сега“. Лидерите на ГЕРБ били уверени, че кредитът ще бъде върнат в рамките на 2 г. с приходите от държавната субсидия, която формацията ще получи след влизането си в Народното събрание.

Концесията за чистотата за 19 района на София вчера бе прекратена от общината, пише „Труд“. Изпратено било предизвестие до фирма „Новера“, че договорите се спират поради системното из неизпълнение. Вестникът информира и че Софийска градска прокуратура е забранила на „Новера“ да си прибира кофите. Постановлението е връчено на директора на фирмата Борислав Лазаров и ако той не се съобрази със забраната, ще бъде обвинен в създаване на опасност от възникване на зарази.

„Кой спечели войната с боклука“ се опитва да разясни „Сега“ в приложението „Наблюдател“. Вестникът отбелязва, че на пръв поглед с развалянето на концесията кметът трябва да извлече големи политически дивиденти, защото договорите наистина съдържат безумни клаузи. Победата обаче може да се окаже пирова, по всичко личи, че концесионерът ще оспори развалянето на договорите в съда и, ако спечели, милионите левове неустойки ще бъдат платени от столичани, предупреждава „Сега“.

„Шуробаджанащината у нас е страшна“, казва пред „Труд“ заместник-председателят на Народното събрание Камелия Касабова. Според нея законът за конфликт на интереси е необходим и трябва да бъде приет, ако помогне за изсветляване на отношенията, дори и да не е съвършен. Тя обаче изразява опасения, че дори сегашният парламент да успее да приеме закона, той едва ли ще проработи до края на мандата.

„Законът за конфликт на интереси не е рестриктивен“, категоричен е пред „Новинар“ Николай Георгиев, директор на дирекция „Главен инспекторат“ към МС. Този закон въвежда нови обществени отношения и в трите власти, ако се прилага правилно, ще доведе до драстично намаляване на съмненията за корупционни прояви, смята той.

„8 г. ме проверяват, нищо не са доказали“, заявява пред „Труд“ кметът на Хасково Георги Иванов. Днес сайтове съобщиха, че Иванов е избягал в Германия, защото се крие от разследващите органи. Иванов потвърждава, че се намира в Германия, но уточнява, че пътуването му е планирано отдавна и в неделя ще се върне в България. Нямам никакви притеснения от проверките на ДАНС, нещата, които се нищят, са проверявани многократно и от други държавни органи и досега не е открито нищо незаконно, отбелязва Иванов, който е кмет на Хасково трети мандат.

Лидерите на 26-те членки на НАТО още не са се споразумели кой да бъде следващият генерален секретар на алианса, но кандидатурата на Соломон Паси говори много добри неща за България, цитира „Труд“ посланика на САЩ у нас Нанси Макълдауни. Пет години след влизането на България в НАТО номинацията на един толкова вещ държавник и известен международен политик е перфектен израз на факта, че страната ви е пълноценен и изключително деен член на алианса, казала Макълдауни.

Между 1500 и 2000 души ще трябва да бъдат съкратени в металургичния комбинат „Кремиковци“ според планове за преструктуриране на предприятието, които целят оздравяването му, пише „Труд“ Мярката е непопулярна, но може да помогне за спасяване на част от комбината. Според запознати с хода на преговорите с бразилската компания CSN, която има интерес към дружеството, дори да има сделка, работата на целия комбинат няма да бъде възстановена.

Потокът преки чуждестранни инвестиции в страната намалява с 37.4 на сто или 123 млн. евро само за януари т.г., сочат данни на БНБ, цитирани от първа страница на „Класа“. Спадът на инвестициите е очакван, е коментарът на Георги Табаков, председател на Българския икономически форум. Според него 2006-2007 г. са били едни от най-успешните за световните икономики, но кризата е обърнала много ситуацията.

Говорителят на ЕК Марк Грей поряза вчера идеята на премиера Сергей Станишев за евродесант у нас, така че представителите на ЕС да работят тук и по този начин да бъде отменен мониторингът над България, съобщава „Сега“. „ЕК смята, че напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите партньорски механизми, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури“, обявил Грей пред БНР. Той казал, че комисията ще продължи да помага на България с експертно съдействие, но не иска да й се прехвърля отговорността за несвършеното. „За реформите у вас отговарят българските власти“, категоричен е Грей.

„По-добре европейците да дойдат“, е озаглавен материал в „Капитал“. Според вестника премиерът Сергей Станишев на практика е декларирал, че България не може да се управлява сама по стандартите на една европейска държава, след като е предложил евроексперти и чужди посланици да се включат директно в управлението на страната. Според „Капитал“ правителството прави опит да договори нови условия за членството. Вестникът разполагал с документа, който предлагал „специални и подобрени“ схеми за сътрудничество между правителството, ЕК и страните от ЕС. Документът бил направен на 26 февруари по поръчка на премиера и целта му е да вкара в управлението на България представители на комисия и останалите страни в съюза/ чрез техни посланици в София и национални експерти/. Настоявало се за „ново, прагматично партньорство в добре дефинирана институционална рамка“, което да бъда формализирано до края на март чрез подписване на протокол между правителството, страните членки и ЕК. Реално Станишев предлага нов вариант на механизма за сътрудничество и проверка, с който комисията оценява България след присъединяването и тук е най-същественото – акцентът е върху сътрудничеството, защото проверката се зачерква напълно, коментира изданието.

Правителството в рамките на закона ще направи всичко необходимо, за да заради авторитета и единството на БПЦ, цитира „24 часа“ думи на премиера Сергей Станишев в парламента. Така той подкрепи църквата в спора й срещу съда в Страсбург, който обяви, че са нарушени религиозните права на разколниците, тълкува думите на Станишев вестникът. Станишев посочил, че БПЦ успешно е минала през тежки изпитания и винаги е била изключително важна институция за идентичността на българския народ.

„Трябват 1 млрд. лева, за да спасим образованието“, изчислява пред „Класа“ акад. Христо Недялков, основател и диригент на Детския радиохор. Загрижен съм за образованието на децата, защото то е предпоставка за изграждането им като личности, а оттам – и за качеството на живота им, казва той. Според него трябва да се дадат по 2000 лева заплати на учителите и да се изберат с конкурси най-добрите, които да обучават децата, за да може „елитът на нацията ще възпитава бъдещето на нацията“.

„Правят буквите по-лесни“, информира от първа страница „24 часа“. Сегашният ръкопис е ретро, дошло е време да бъде опростен, твърдят учени от СУ „Св. Кл. Охридски“. Главното Ч например да се пише като малкото, а други букви като Г, Т и П можели да се поизчистят от излишните ченгелчета. Промяната си струва да бъде обсъдена, смята заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов. Тя можела да се пробва в училище още наесен.

„Ром президент?Дай боже, да дойде и нашият Обама“, коментира пред „Труд“ Младен Иванов, заместник-председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси. Българското общество е много консервативно, смята Иванов. Според него „българският Обама“ ще се появи, когато се промени българското общество. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *