Преглед на печата

Във всички печатни издания днес водеща тема е трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 българи.
„Илинден“ погуби 15 българи
в-к „Труд“
В кошмарна трагедия се превърна екскурзия по Охридското езеро за 55 български туристи. Корабът им „Илинден“ потъна за секунди, 15 нашенци, сред които едно дете, се удавиха. От водата извадиха 40 души, в болница в Охрид е само една жена. Премиерът Бойко Борисов изпрати специален самолет да прибере оцелелите. Петнадесет български туристи, сред които едно дете, се удавиха вчера във водите на Охридското езеро в Македония при инцидент, при който се обърна ваканционният кораб “Илинден”. На борда му имало 55 души – туристи, двама шофьори и стюард, каза премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция вчера следобед. 37 от спасените туристи били настанени в хотел, двама се издирват, а една жена е в интензивното отделение на болницата в Охрид, съобщиха снощи от правителствената информационна служба. На страниците на вестника е поместена пълна хронология на събитията.
Охрид погълна българи за Съединението
в-к „24 часа“
Поне 15 български екскурзианти от района на Пирдоп се удавиха в Охридското езеро ден преди националния празник. Корабът “Илинден”, построен през 1924 г. в немския град Регенсбург, буквално се разцепил по шевовете и потънал на шест метра дълбочина за около 2 минути. “Беше като “Титаник” – десетки плуваха, хванали се за отломки. Не пожелавам на друг да види такова нещо”, разказа Аделина Стоянова от Перник, която се разхождала с друг кораб. Загинало е едно дете, а майка му, която е тежко пострадала, още не знае. Оцелелите бяха докарани в София с правителствения самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов помоли азербайджанския си колега да отложи планираното посещение и отлетя за мястото на трагедията. Пълното развитие на събитията е поместено на страниците на „24 часа“.
Президентът отиде на място при оцелелите
в-к „24 часа“
Президентът Георги Първанов отлетя снощи спешно за Охрид, научи „24 часа“. Веднага след кацането той се срещна с оцелелите, обещал подкрепата си и обещал да да помогне с каквото може. Първанов спешно прекъсна визитата си във Варна, за да лети за Охрид. Тъй като премиерът изпрати правителствения Ту-154 да прибере оцелелите, наложило се президентът да пътува с по-малкия “Фалкон”, пише „24 часа“.
Български титаник
в-к „Стандарт“
Потънахме както в „Титаник“ за броени секунди. Това разказа през сълзи Зоя Васева, една от оцелелите българки на борда на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, където вчера 15 нашенци намериха смъртта си. Кървавата трагедия почерни България в навечерието на Съединението. Около 12 ч наше време туристите ни пътували с 85-годишната гемия към манастира „Св. Наум“. На 200-300 метра от брега обаче се случила драмата. „Корабът внезапно зави рязко надясно и се преобърна“, разказа Иван, който бил на борда. „Докато разберем какво става, всички се озовахме във водата. Не мога да плувам и до последно се държах за перилата. После се докопах до някакъв предмет“, каза още Иван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *