Преглед на печата

„България е в траур за 15-те загинали в Охридското езеро“, пише на първа страница Сега. Днес в България е ден на национален траур заради 15-те българи, загинали в събота при инцидент с туристическото корабче „Илинден“ в Охридското езеро. За първи път българското правителство реагира адекватно и за броени часове организира завръщането на оцелелите туристи у нас. „Злополучната екскурзия тъне в нарушения“, продължава Сега. Собствениците на фирмата превозвач „Клюнчев“ вероятно ще бъдат глобени, може да се стигне и до търсене на наказателна отговорност.

„Прокуратурата образува дело за потъването на кораба“, научаваме от Монитор. Труд представя основната версия на македонското МВР за трагедията в Охридскoто езеро – скъсано въже на руля. Вестникът информира, че президентът Георги Първанов присъства на заупокойна молитва, отслужена от митрополит Николай в храма „Света Богородица“ в Пловдив. Според него е добре да се изгради специализирано звено, което да поеме функциите на несъществуващото вече Министерство на извънредните ситуации. 24 часа цитира думите на митрополит Николай – „Господ ни наказа заради Мадона“. Божият гняв ни достигнал заради веселието в деня на почитането на св. Йоан Кръстител.
„За месец кабинетът спестил 450 млн.“, четем още на страниците на 24 часа. Бюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лева, обяви агенция „Дау Джоунс“. През юли дефицитът беше 565 млн. лева. Според агенцията понижението идвало от орязаните с 15% разходи на правителството. Подчертава се, че това е най-голямото свиване на разходите от всички страни – членки на Европейския съюз“.
2 млн. лв остава капиталът на частните здравни фондове. Парламентът ще гледа отчета на Националната здравно-осигурителна каса в четвъртък. Според Българския лекарски съюз касата трябва да остане основен стълб на осигуряването, пише Стандарт.
„Чиновници саботират европейски проекти“, е водещото заглавие на Пари. Земеделският министър Мирослав Найденов бе принуден да спре Програмата за развитие на селските райони, тъй като фонд „Земеделие“ е задръстен с двегодишно забавяне на преписки, уточнява вестникът.
„Ченге внася цигари като картофи“, коментира Стандарт и уточнява, че над 100 000 кутии „Виктори супер“ били изнасяни уж за ЕС, а след това връщани обратно в хладилни камери като картофи за пържене. Полицаят, замесен в контрабандата с цигари, бил хванат, докато се опитвал да складира стекове в гаража си.
„Вдигат глобите за фас на улицата и хвърляне на боклук през прозореца“, информира Монитор. В момента глобата е от 500 до 5000 лв. При повторно нарушение тя ще бъде 10 хил. лв.
„Хванаха литовския Сретен Йосич в Кранево“, пише Новинар. В досието си Хенрикас Дактарас има над 30 убийства, уличен е в трафик на хора, рекет и отвличания. Той най-вероятно ще бъде екстрадиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *