Преглед на печата

Еврокомисията погва общински проекти
в. Новинар
Експерти от Европейската комисия (ЕК) ще направят проверки на одобрени и изпълнени проекти от общини по Европейската програма за развитие на селските райони. Това съобщи вчера изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Калина Илиева след комисия по земеделие и гори. Евроинспекторите ще пристигнат у нас в края на септември и ще проверяват за това дали общините са обявявали обществени поръчки за изпълнението на инфраструктурни проекти, обясни шефката на фонда.
Иво Прокопиев: Приходи от държавни компании могат да стабилизират пенсионната система
в. Дневник
Приходите от държавни компании да отиват за финансиране на държавната пенсионна система, предлага Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и издател на „Дневник“ и „Капитал“. В интервю за столичния вестник „24 часа“ Прокопиев посочва, че единственото решение за фундаментално стабилизиране на първия стълб на пенсионната система е прехвърлянето към него на част от държавните активи. Според него, ако се подобри управлението в държавните предприятия, приходите от тях могат да се капитализират към първия стълб на пенсионната система, с което ще се разширят функциите на Сребърния фонд.
„Кремиковци“ дължи 33 млн. лв. на хазната
в. Новинар
33 млн. лв. трябва вземе Агенцията за следприватизационен контрол от металургичния комбинат „Кремиковци”, съобщи вчера изпълнителният директор на агенцията Атанаска Бозова. Това са несъбрани вземания, лихви и неустойки към държавата. Висящите съдебни дела за неизпълнение на инвестиционната програма на комбината пък са на стойност около 360 млн. лв. Агенцията е кредитор на фирмата „Финметалс”, която в момента притежава като запорирани активи 71 процента от акциите на металургичното предприятие.
11 фирми искат да правят туристически сайт за 2 млн. лв.
в. Сега
11 фирми са подали оферти за обществена поръчка на все още действащата Държавна агенция по туризъм, съобщи вчера председателят на ведомството Анелия Крушкова. Тя бе обявена 20 дни след изборите, когато вече се знаеше, че ведомството се закрива заради поемането на функциите му от новото министерство на икономиката. Поръчката е за доразвиване на официалната туристическа страница (http://www.bulgariatravel.org) и създаване на мултимедиен каталог на туристически обекти. Стойността й е 1 980 800 лв., и ще се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“.
Дават пари за ниви в „Натура“
в. Стандарт
Стопаните, чиито земи попадат в „Натура“, ще бъдат компенсирани от 2010 г., каза експертът от земеделското министерство Атанас Атанасов пред БНР днес. Ще се кандидатства за поддържане на пасища – от 97 до 155 евро на хектар годишно за срок 5 г. Земеделците могат да оставят сгради до 25 кв. м в есенниците, като на всеки 5 дка имат по 2 такива участъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *