Преглед на печата

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета
в. Монитор – стр. 14

Резюме на статията
Българската народна банка (БНБ) пуска сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Грънчарство“. Паричката ще бъде пусната в обращение от понеделник на цена 38 лв. с ДДС, уточниха от централната банка. Номиналната стойност на монетата е 5 лв., а тиражът є е 6000. На лицевата страна е изобразена емблемата на БНБ с година „1879“, изписана върху лентата. Наоколо са изписани „Българска народна банка“, номиналната стойност „5 лева“ и годината на емисия „2009“. На обратната страна е изобразена композиция от керамични съдове, обединени от декоративен фриз с орнаменти, характерни за българската керамика, върху които е нанесено оцветяване. Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Изкараха ни № 1 в света по спад при жилищата
в. Труд – стр. 9

Резюме на статията
За второто тримесечие на тази година жилищата в България са на първо място в света по ценови спад. Данните на компанията “Найт Франк” показват, че имотите в страната са поевтинели с 9,7% за април-юни. За същия период цените в Дубай са паднали със 7,5%, а в Тайланд – с 5,6%.
Причината България да е на незавидното първо място, е отсъствието на Латвия от класацията. Според компанията “Глобал пропърти гайд”, също измерваща цените в световен мащаб, жилищата в Рига са поевтинели повече от българските през второто тримесечие. От “Найт Франк” обясниха, че все още нямат пресни данни за жилищата в прибалтийската република.
На годишна база компанията поставя България на трето място в света по спад на цените. След нас са само Сингапур и Дубай.
“Глобал пропърти гайд” също ни отреди третото място в годишната си класация – преди Дубай и Латвия.
Според “Найт Франк” пазарите по света показват признаци на възстановяване, като жилищата са увеличили стойността си в почти половината от изследваните страни. За второто тримесечие лидер е Норвегия с ръст от 5,3%.

Здравното министерство иска 8 млн. евро за борба с туберкулозата
в. Новинар – стр. 4

Резюме на статията
България ще кандидатства за 8 млн. евро от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Средствата ще се използват за финансиране на дейности по програмата за борба с туберкулозата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. До края на годината по програмата ще бъдат отпуснати близо 200 000 евро за издирване на случаите с туберкулоза в отдалечените региони на страната и за масови безплатни медицински прегледи.

1 млрд. евро за строителство
в. Експрес – стр. 2

Резюме на статията
Правителството ще тегли кредит в размер на 1 млрд. евро за реализацията на различни инфраструктури и проекти. Ще се търсят най-изгодните условия, заяви вчера строителният министър Росен Плевнелиев. Получихме кредит на доверие, заключи министърът пък по повод българската визита в Брюксел. Там той се е срещнал с трима еврокомисари и шефове на генерални дирекции и институции като Европейската инвестиционна банка, а също и представители на ЕНП и различни експерти. По думите му изводът е, че българите правят голяма заявка за промени.
ЕК е дала принципното си съгласие да се удължи срокът на програма ИСПА. През декември ще бъде създаден Комитет за наблюдение на програма ИСПА, който ще изготви анализ за всеки отделен проект и ще се уточни необходимата отсрочка за усвояването на парите.
България ще загуби 32 млн. евро по програма ФАР по 10 пътни проекта. Причината е, че шест от договорите вече са изтекли, а другите четири са с множество нарушения, съобщи междувременно зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Проектите са за пътни отсечки, сред които Монтана – Лом, Симитли – Разлог – Садово, Плевен – Никопол и т.н. Сред проектите със спряно финансиране е и този за тунела над път Е79 при Дупница, който се изплати с държавни пари и вече функционира.
Миналото лято ЕК замрази по програма ФАР към регионалното министерство 133 млн. евро заради нередности.
По тях има сключени 513 договора, които България разделя на два периода – подписани под контрола на Еврокомисията до юли 2007 г. и контрактувани след това.

Рекорд по близнаци
в. Телеграф – стр. 6

Резюме на статията
Рекордно много близнаци и тризнаци са се родили у нас през 2008 година.
Това сочи доклад за изпълнението на националната стратегия за демографско развитие у нас. 2002 двойки и тройки са се появили на бял свят у нас. Това е най-големият им брой от 1975 г. насам. От тях 32 майки са се сдобили с три рожби наведнъж, т.е. тризнаците миналата година са били 96, пише в доклада. В набор 2008 влизат 77 712 българчета. Те са с 2363 повече от 2007-ма. Болшинството от майките им са между 30- и 39-годишни, 51% от бебетата са на двойки без брак. Неженените родители са обикновено по-млади и дори малолетни – от 15 до 24 години, сочи статистиката. Нагоре пълзи и броят на семействата с повече от едно дете. Всъщност увеличената раждаемост е именно плод на решенията на семействата да имат второ или трето дете. Сега средният брой деца на майка е 1,48, а през 2001 -ва например е бил 1,24. 51 % от близнаците и тризнаците са момчета. 75% от многоплодните раждания са в градовете.

Европа дава АЕЦ, но в кошара не вкарва
в. Труд – стр. 15

Резюме на статията
В напрегнати моменти се случват същински куриози. От няколко седмици проектът за АЕЦ „Белене“ е пред класическата дилема да бъде или да не бъде. В този момент икономическият министър Трайчо Трайков предложи на еврокомисаря по енергениката Андрис Пиебалгс Брюксел да провери проекта „Белене“. „Ние вече го проверихме“, отвърнал изненадващо еврокомисарят, спомняйки си 2007 г.
Ден по-късно и руският енергиен министър Сергей Шматко се зачуди: нали руският проект за „Белене“ вече е одобрен от ЕС?!
Няма нищо страшно, че правителството – преди да продължи инвестицията за милиарди, проверява нещата и на Изток, и на Запад. Смущаващото е, че май някой на експертно равнище подшушва неща, които, меко казано, стъписват партньорите на България. Иначе позицията на ЕС за „Белене“ е добра: Брюксел дава, но в кошара не вкарва.

Над 4000 жени са подали документи за безплатно ин витро
в. Новинар – стр. 4

Резюме на статията
Повече от 4000 жени са подали документи за ин витро процедури във Фонда за асистирана репродукция от създаването му досега, съобщи вчера директорът на фонда Николай Лалев. Одобрените кандидати до момента пък са 1350, допълни Лалев. За тази година предвидените средства за ин витро процедури, финансирани от държавата, възлиза на 20 млн. лв. Според заместник-председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Ваньо Шарков обаче трябва да бъде намерен механизъм за регулярно финансиране от държавния бюджет.

4 ДНИ ПОЧИВКА ЗА 22 СЕПТЕМВРИ
в. Експрес – стр. 2

Резюме на статията
21 септември е неработен ден, с което почивните дни около Деня на независимостта – 22 септември, стават четири, припомниха от правителствената информационна пресслужба. Решението за почивка на 21 септември беше взето още от предишния Министерски съвет. Със същото решение, взето на 21 ноември миналата година, 26 септември – събота, е обявен за работен ден, припомниха от „Дондуков“ 1 вчера.

Глобата за столичния боклук щяла да ни се размине
в. Дума – стр. 4

Резюме на статията
Много е вероятно България да се спаси от евро-санкции заради боклука на София. Това обяви вчера екоминистърът Нона Караджова, която също бе в правителствената делегация, посетила Брюксел. По думите й страната ни е получила уверение, че въпросът с липсата на завод за отпадъци в столицата ще бъде отложен във времето от колегията на комисарите. Отсрочката щяла да ни стигне, за да се справим окончателно с проблема.
Караджова добави, че до две седмици се очаква да стартира процедура за избор на строител на завода за боклук. Но не скри, че все още има непосредствена опасност Брюксел да ни санкционира по този параграф. Еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас е имал среща с премиера Бойко Борисов и оценил високо постигнатото от новото правителство по проблема с отпадъците, каза още министър Караджова. Проблемът с боклука на София вади очите на Брюксел отдавна. Депото в Суходол се изчерпа и сега тонове със софийски бали пътуват към други градове, а столицата плаща милиони левове, за да складира отпадъците си в чужди депа. В същото време строежът на завода за боклук все още се бави. Само преди дни зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева предупреди, че ни заплашват до 50 000 евро дневна глоба, ако до края на тази година не се намери законно депо за всичките складирани около София бали с боклук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *