Преглед на печата

И кабинетът днес вади 59 мерки срещу кризата
в. Сега – стр. 3

Резюме на статията
59 краткосрочни икономически мерки, някои от които вече действат, са записани в антикризисната програма на правителството. Днес се очаква тя да бъде обсъждана от министрите. Сред правителствените намерения са да разкрие нови 150 000 работни места догодина, да намали корпоративната и междуфирмената задлъжнялост, да свали осигуровките с 5% (2% догодина и по 1% през следващите 3 г.). Кабинетът на ГЕРБ гарантира запазване на валутния борд, единната ставка на ДДС от 20% и „ежедневна борба с фискалните кражби, данъчните измами и пилеенето на държавни пари“.
Сред мерките за заетостта и социалното подпомагане програмата предвижда вдигане до 420 лв. на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Тази мярка бе предложена от синдикатите и работодателите. Правителството ще се стреми да увеличи броя на осигурените и да създаде фонд за пенсиониране на земеделски производители. Още до 15 февруари пък трябва да се развие системата за финансиране и набиране на средства за здравеопазване и доброволни здравноосигурителни фондове.
Вчера в тристранния съвет за сътрудничество беше приет и пакет от 32 мерки срещу кризата, изготвен със синдикатите и работодателите. Сред идеите, по които има консенсус, е изграждането на единна национална информационна система за търсене и предлагане на работна сила към Агенцията по заетостта, ограничаване възможностите за работа на хора от трети страни на трудовия ни пазар, повече мерки за компенсиране на загубата на доход при работа на непълно работно време. Тук е и намерението да се увеличи на 720 лв. максималното месечно обезщетение на работниците при фалит на фирмата, което сега е 600 лв.

Затвор за депутатите, ако гласуват с чужди карти
в. Новинар – стр. 2

Резюме на статията
Депутат или общински съветник, който гласува вместо друг, да носи наказателна отговорност, предлагат от Ред, законност и справедливост. Тези промени в Наказателния кодекс ще бъдат внесени в парламента в началото на следващата седмица, заяви лидерът на РЗС Яне Янев. Предлага се, ако депутат или общински съветник гласува с чужда карта повече от три пъти, наказанието му да бъде от 3 до 6 години лишаване от свобода. Така престъплението ще може да се класифицира като тежко, за което може да бъде поискано и сваляне на депутатския имунитет. За да бъдат приети тези промени, от партията разчитат на подкрепата на ГЕРБ. Така ще се избегне изразходването на 300 000 лева за въвеждането на системата с биометричните данни. Предлагат и да отпадне наказателната отговорност за онези, предложили подкуп, ако са били принудени от длъжностно лице или ако приелият подкупа веднага съобщи за това. НПК също е изключително тромав и според тях също подлежи на промяна.

БСП има нужда от нов лидер
в. Експрес – стр. 2

Резюме на статията
Кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев заяви вчера по бТВ, че партията им има нужда от нов водач. Аз не съм от екипа на Станишев и никога няма да бъда. Загубата за БСП беше съкрушителна и оттук идва отговорността на кандидата за кмет на София на БСП, защото, ако това се повтори, ще се превърне в тенденция, заяви той. Кадиев дори заяви, че ако Станишев иска да оспори номинацията му за кмет, ще трябва лично да се яви на вътрешни избори срещу него. „Ако му стиска, нека да го направи“, предизвика го социалистът. Кадиев нападна лидера си и за това, че в продължение на месеци говорил, че трябва да се намери подходяща кандидатура на БСП за кмет, но нищо не правел. Тази митична фигура трябва да се появи на националната конференция на БСП, защото от два месеца се говори за нея, поясни Кадиев. Станишев трябва да поеме отговорност за думите си. Помолих тези, които няма да ми помагат, да си седят вкъщи. Нямам нужда от хора, които да гласуват за мен с отвращение, заяви той. Ако се беше кандидатирал Станишев за кмет, може би щеше да привлече повече електорат, но и да донесе негативи, каза той.

Кандидатът на БСП за кмет поиска оставката на Станишев
в. Атака – стр. 2

Резюме на статията
Георги Кадиев и патронът му Румен Овчаров работят активно за новата партия на Гоце
Георги Първанов е твърдо решен да овладее БСП отвътре стана ясно вчера от изявление на кандидат-кмета на червените Георги
Кадиев. „БСП има нужда от нов лидер! Никога не съм бил от екипа на Станишев и никога няма да бъда.“ Това заяви вчера по бТВ Кадиев. Той посочи името Румен Овчаров като човека в БСП, с когото е най-близък. Не е тайна, че Овчаров е един от най-близките сподвижници на президента Георги Първанов в проекта му за създаване на нова партия, за който вестник „Атака“ вече писа. Двамата с Кадиев съдействат изцяло на опитите на Гоце да превземе БСП. Кандидат-кметът на БСП бил съвсем наясно, че няма никакви шансове за борбата за кметското място в София със съперника си от ГЕРБ и затова щял да използва кампанията, за да прелее червения електорат в новата партия на президента, разкриха червени депутати. Кадиев бил готов да седне на стола Станишев след извънреден нов конгрес и да обедини БСП с новото движение на Гоце.
„Кмет на София е повече от министър и аз съм доказателство за това“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали би жертвал някой от министрите за кандидат за кмет на столицата. От миналата седмица в медиите се спряга името на просветния министър Йорданка Фандъкова, но Борисов не е потвърдил името й. Други евентуални кандидатури от страна на ГЕРБ са главният архитект Петър Диков и зам.-кметът Минко Герджиков.

Кабинетът гласува антикризисния план днес
в. Дневник – стр. 1

Резюме на статията
Близо 50 дни след встъпването си в длъжност кабинетът „Борисов“ ще обсъди на заседанието си днес 59 краткосрочни икономически мерки срещу кризата. По план те трябва да се изпълнят до юни 2010 г. Запазването на работните места, реформирането на публичния сектор и на икономиката, изграждането на националната пътна и социална инфраструктура са посочени като стратегически цели. Също днес кабинетът ще разгледа и 32-те антикризисни мерки, разработени от работодателите и синдикатите, които вчера бяха одобрени от Националния съвет за тристран но сътрудничество. Част от тях съвпадат с мерките на кабинета, други са подобни. Финансовият министър Симеон Дянков гарантира, че предложенията ще влязат в антикризисния план на правителството. Целта на нашия пакет е подобряването на условията за бизнес и намаляването на социалната цена за работниците, каза председателят на КРИБ Иво Прокопиев.

Станишев не одобрява Кадиев за кандидат-кмет
в. Новинар – стр. 2

Резюме на статията
Лидерът на БСП Сергей Станишев постави под съмнение успеха на Георги Кадиев в борбата за кмет на София. По думите на председателя на социалистите Кадиев е силна партийна кандидатура, но едва ли ще привлече тези столичани, които все още не са решили за кого да гласуват на частичните избори. Според Станишев ГЕРБ имали силни позиции и ако другите десни формации не излъчат свой кандидат-кмет, хората на Борисов ще бъдат много улеснени в изборната надпревара.
Същевременно премиерът и лидер на ГЕРБ заяви, че до дни ще обяви кандидатурата на партията за кмет на София. На въпрос дали образователният министър Йорданка Фандъкова ще му бъде по-полезна като кмет на София, той заяви, че да си кмет на София е повече от министър и той е доказателство за това. Районните организации на ГЕРБ в София обаче са на мнение, че Фандъкова е най-подходяща.
Вчера контактни групи от СДС и ДСБ пък проведоха среща да обсъдят издигането на обща дясна кандидатура. Срещата обаче била само опознавателна. Към края на тази седмица ще се проведе нова среща.

Гробищата в София на концесия
в. Експрес – стр. 3

Резюме на статията
Новите гробища в столицата да бъдат направени с публично-частно партньорство, предлага главният архитект на столицата Петър Диков.
Както „Експрес“ писа, според общия устройствен план на София трябва да бъдат направени два нови гробищни парка в източния и западния край на града.
За реализирането на проектите обаче столичното кметство ще трябва да отдели големи суми както за отчуждаване на терени, така и за изграждането на парковете.
За да икономисат част от средствата, Диков предложи новите гробища да бъдат направени с публично-частно партньорство. „Има вариант те да бъдат концесионирани, като общината получи места за погребения на социално слаби граждани, както и годишна концесионна такса.
В замяна частната фирма ще стопанисва гробищата и ще събира таксите за ползване на гробищните места“, разясни архитект №1. Той настоява до края на годината да бъдат отпуснати 1 млн. лв. за отчуждаване на терени за разширението на съществуващите гробищни паркове в „Бакърена фабрика“ и „Малашевци“. Той обясни, че ако териториите им не нараснат, местата за погребения ще свършат до половин година.

Структурите на ГЕРБ в София искат Фандъкова за кмет
в. Дневник – стр. 4

Резюме на статията
Районните организации на ГЕРБ в София ясно и категорично искат образователния министър Йорданка Фандъкова да бъде кандидатът на партията за кмет на София. Това научи „Дневник“ от източници в партията. За четвъртък е насрочено градско събрание, на което да бъде утвърдена номинацията и да бъде предложена на партийното ръководство. До няколко дни ще кажем официално кой ще е нашият кандидат, каза във вторник лидерът Бойко Борисов. Попитан би ли жертвал свой министър за кметската надпревара заяви, че кмет на София е повече от министър и той самият е доказателство за това.
В същото време представители на столичните организации на СДС и ДСБ се срещнаха във вторник, за да обсъдят стратегията си за вота. Засега в десните партии се обсъждат три варианта. Най-благоприятният е общ кандидат с ГЕРБ, вторият – подкрепа за кандидата на Борисов, а третият и най-рисков – кандидат само на СДС и ДСБ, съобщиха политици и от двете формации. Партията на Яне Янев РЗС също изчаква ще се стигне ли до обща номинация със „Синята коалиция“ и ГЕРБ.
Лидерът на БСП Сергей Станишев пък показа, че не одобрява решението на столичната организация, която утвърди Георги Кадиев за кандидат-кмет. Станишев повтори тезата си, че номинацията на БСП за кметския пост трябва да мотивира не само партийните членове, но и по-широкия кръг симпатизанти. „Би било политическа грешка, ако БСП издигне широкомащабна кандидатура, в такава ситуация една сериозна партия би трябвало да издигне политически силна кандидатура, за да консолидира вътрешното си ядро“, коментира по-рано във вторник Кадиев пред Би Ти Ви.

3000 лв. за квадрат земя край метрото
в. Монитор – стр. 1, 6

Резюме на статията
Спешно готвят промени в закона за ограничаване на спекулата
До 3000 лв. на квадратен метър искат столичани за отчуждаване на терените, на които ще се строи метрото. Това каза вчера главният архитект Петър Диков на заседание на финансовата комисия на „Московска 33“. Той обясни, че заради кризата нагли собственици настоявали да продадат терена си на кметството на десетократно по-високи от реалните цени. Фирмата оценител надувала стойността с мотива, че скоро там ще минава подземна железница.
Както „Монитор“ писа, в края на 2008 г. общината трябваше да плати близо 1 млн. лева само за 129 кв. м., където са стълбищата на метростанцията в „Младост“ 1.
Изготвят се предложения за законови промени, за да се ограничат злоупотребите при отчуждаването, съобщиха от общината.
Единен критерий, по който да се определя стойността на имота, изготвят експертите от дирекция архитектура и градоустройство.
В момента оценителните фирми дори използвали обяви в интернет, за да покажат колко вървят земите в района. Така обаче имало възможности да се спекулира с публикуване на фиктивни обяви с раздути цени.
Другото предложение е при земеделска земя да има заменка. Така собствениците ще получат друга нива в района, вместо да прибират тлъсти обезщетения от бюджета на кметството.
Да може да се обжалва решението на съда за цените на имота, искат още от общината. В момента финалната дума има само Софийският административен съд, ако градската управа не е съгласна с оценката на имота. Така на практика отговорността за огромни суми зависи от един съдия, коментират съветници.

Лихвите по кредитите продължават да падат
в. Новинар – стр. 6

Резюме на статията
Банките продължават да свалят лихвите по кредитите. Още две кредитни институции намалиха лихвите по ипотечните заеми в рамките на няколко дни. Преди дни от Пощенска банка и Райфайзенбанк обявиха, че намаляват лихвите по заемите за покупка на жилище. Освен тях СИБанк и Уникредит Булбанк също намаляват оскъпяването, съобщиха вчера от трезорите. По-ниските лихви са за новоотпускани заеми, докато при кредитите на старите клиенти те остават на същите нива. Уникредит Булбанк сваля лихвите по заемите в евро с 1,6 процента, а при левовите – с до 0,7 на сто. СИБанк свали лихвите до под 10 процента. СИБанк маха и наказателната такса, която банката взима, ако клиентът погаси предсрочно кредита си. Междувременно от Европейската банка за възстановяване и развитие предупреждават, че Източна Европа все още е изложена на риск от банкова криза заради липсата на прозрачност в сектора.

Мобилните оператори почват събирането на лични данни
в. Сега – стр. 6

Резюме на статията
Мобилните оператори и други телекомуникационни компании, които предоставят предплатени услуги, трябва до един месец да предупредят тези клиенти, че до 31 декември т.г. са длъжни да дадат личните си данни. Това стана ясно вчера от правилата на Комисия по регулиране на съобщенията (КРС), публикувани в „Държавен вестник“.
Клиентите могат да дадат ЕГН-то, трите си имена и адреса си в офиса на своя оператор, но могат да ги изпратят и по електронна поща, заверени с електронен подпис. Ако не го направят до края на годината, операторът ще трябва да им спре всички разговори с изключение на изходящите повиквания за спешна помощ, са написали хората на шефа на КРС Веселин Божков. Според текста на публикуваните вчера правила мобилните оператори трябва да уведомят клиентите с предплатени карти чрез sms, а останалите – с обаждане. До един месец операторите ще трябва и да вкарат необходимите текстове в общите си условия, гласят правилата.
Затягането на режима за ползване на предплатени услуги стана в началото на годината с поправка в Закона за електронните съобщения по настояване на МВР.

Кризата удари и пазара на шоколад
в. Телеграф – стр. 15

Резюме на статията
През първата половина на годината се наблюдава осезаемо намаление на продажбите на кафе и шоколадови изделия, обяви Франко дел Фаббро, изпълнителен директор на „Крафт Фуудс България“.
Отчетите ни за първата половина на годината показват забавяне, което не очакваме да се преодолее до края на годината, уточни още той.
Компанията обяви инвестиция от 40 млн. лв. във фабриката за шоколад на компанията в Своге. Средствата са вложени в нови технологични линии, с които дневно фабриката ще може да произвежда 100 000 шоколада.
Той припомни, че в края на миналата година бе закрита фабриката на Kraft в Брашов, Румъния, като производството е изнесено изцяло в България. Продукцията от фабриките се пласира в бившите югорепублики, Турция, Унгария, Украйна.
Компанията е един от големите работодатели в страната, който осигурява заетост на над 800 българи.

Кой смущава покоя на имама
в. Новинар – стр. 11

Резюме на статията
Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджа вчера пратил гневна депеша до министъра на културата Вежди Рашидов, както и до Института за паметниците на културата, в което се жали, че строежът на метрото рушал сградата на джамията в София, както и че шумът от строителните дейности бил затормозявал покоя на служителите в мюсюлманския храм. После се оказа, че не точно строежът на метрото е причина за тегобите на имамите. А по-скоро някой от безбройните инфраструктурни ремонти на топлофикационните и други подобни дружества, които редовно превръщат столицата в разорана „целина“. Но думата ни тук е за друго. За това, че малко нелепи и някак нахални са претенциите на служителите от мюфтийството за шум.
Тъй като те създават такъв редовно всеки Божи ден с протяжните си служби, озвучавани със свръхвисоки децибели. От това пищят живеещите наоколо столичани от години, събират подписки, жалват се по разни ведомства, но никой не им обръща внимание. В името на „етническия мир“. Ремонтните дейности на инфраструктурата пък били довели до напукване на стената на кабинета не на кого да е, а баш на главния имам. Като е така фирмата, която копае там, да плати щетите или да ремонтира пукнатините в храма, а не последователите на Корана да пишат до министрите, та да крънкат пари от общата хазна. Иначе зевзеците в столицата веднага заподозряха имамите, че сега те си връщат с жалби и протестни писма, задето властта и по-точно настоящият премиер и екскмет на столицата Бойко Борисов не им позволи да си построят втора джамия в столицата – където те искаха и както бяха решили.

За каквото и да пита прокуратурата Желев, няма да сбърка
в. Атака – стр. 12

Резюме на статията
Прокуратурата привиква ексминистъра на здравеопазването Евгений Желев за злоупотреби в столичната онкоболница. Все отнякъде трябва да се започне, а Раковата е типичен пример за далавери с живота на крайно уязвими хора. Онкоболни от години плащат по 1 400 лв. за „избор на екип“, броят пари за лекарства, които им се полагат по право, стачкуват срещу директорката на диспансера Петранка Троянова, която едва не закри химиотерапията. Прокуратурата откри документни измами, корупция при обществените поръчки и отстрани Троянова. Тя пък веднага се кандидатира за поста и спечели конкурса. Желев не я уволни, а продължи предизборните си обиколки.
Сега прокуратурата го вика. Само за една брънка от голямата корупция и злоупотреби в здравеопазването. По негово време болниците натрупаха дългове от 300 млн.лв., а черният пазар на животоспасяващите лекарства разцъфтя. Няма и следа от реформи, няма здравна карта, нито национален рамков договор. Спешната помощ остана без лекари, сестри и линейки. За това и още много е отговорен Желев. Той не е просто свидетел. За каквото и да го пита прокуратурата, няма да сбърка.

Кризата като навик
в. Дневник – стр. 6

Резюме на статията
България – на опашката по жизнен стандарт в ЕС
Изводът в доклада на швейцарската инвестиционна банка UBS, че България продължава да крета на опашката в Европа по стандарт на живот, не е новина за местните граждани, а тяхна „естествена среда“. В нормалния свят, към който номинално се числим като членове на ЕС, заради действащите пазарни принципи световната финансова криза докара реални проблеми за свикналите с по-безпроблемен бит граждани. С изключение на загубилите работните си места във всичките й други аспекти у нас кризата е трудно да се усети. Няма ги например тамошните невиждани намаления, довели и до по-високо потребление, поразмърдало на свой ред икономиката. Тук мърдане няма. Пък и как ли да се усети глобалното финансово сътресение от население, което в масовия случай не разполага със свободни пари, които може да изгуби?
Навикът да се живее в условия на оцеляване наистина спестява негативните емоции и стреса, които кризата предизвиква със снижаването на жизнения стандрат при другите европейци например. Последните данни на НСИ също го потвърждават – от началото на годината домакинствата у нас продължават да свиват разходите си за транспорт, облекло и свободно време, за сметка на това парите за алкохол и цигари се увеличават. Едва ли ще е много преувеличено твърдението, че това е характерният тук „жизнен стандарт“. И едва ли е случайно, че интернет форумите преливат от надсмиване над нещастията, сполетяващи онези, които имат какво да губят.

Плащаш 3 лева и знаеш кой има брачен договор
в. 24 часа – стр. 4

Резюме на статията
50 лв. ще е таксата за осиновяване в чужбина
Срещу 3 лв. Агенцията по вписванията ще прави устни справки как дадено семейство е уредило имуществените си отношения.
Това става ясно от проект на тарифа за таксите, събирани по новия Семеен кодекс, която правителството ще обсъжда днес по предложение на правосъдния министър Маргарита Попова.
Ако се иска разпечатка на справката от регистъра за имуществените отношения на съпрузите, ще се плаща по 2 лв. за първа страница и по 50 ст. за всяка следваща. Левче ще струва даването на информация по електронен път.
За издаване на удостоверение за посочено лице или акт за граждански брак относно регистрирания режим на имуществени отношения, избран от съпрузите, ще се събират 10 лв. за първа страница и по 2 лв. за всяка следваща.
В тарифата се пренася досегашната такса от 50 лв.
за даване на съгласие от министъра на правосъдието за осъществяване на международно осиновяване. Разглеждането на заявление за него обаче ще струва 300 лв.
Очаква се правителството да въведе нова такса за издаване на документ за юридическа правоспособност. Тя ще е 12 лв. , като дубликатът ще е наполовина по-евтин. В мотивите си правосъдното министерство посочва, че таксата овъзмездява единствено разходите за отпечатването на специална хартия на удостоверението, без в нея да са включени средствата, давани за провеждането на изпита, за изпитната комисия и др. Тя била аналогична на таксите, събирани за други удостоверения и свидетелства. Новата тарифа ще е в сила от октомври.

Бави се регистърът за хора с увреждания
в. Дума – стр. 5

Резюме на статията
Ще има среща на заместник-кмета в Столичната община (СО) по социални дейности Албена Атанасова и премиера Бойко Борисов, на която той ще бъде информиран за изготвянето на регистър на хора с увреждания. Това заяви самата Атанасова след откриването на учебната година в Социален учебно-професионален център „Княз Борис Първи“ в кв. „Хаджи Димитър“, предаде репортер на БГНЕС. Изготвянето на регистъра се забави много, допълни Атанасова. Все още няма информация колко са децата в столицата и в страната със специфични образователни нужди. Някои от тях не излизат от дома си, защото родителите се притесняват, а други излизат, но много рядко, допълни тя. В образователния център в кв. „Хаджи Димитър“ се изучават три специалности – готварство, мъжко и дамско облекло и подготовка на санитари. В училището има кабинети, оборудвани с шевни машини. 45 деца учат в него, някои от децата без родители са били на лагер това лято, като парите са осигурени от СО. 1 млн. е цената на ремонта, който е направен в училището и за асфалтиране на двора му.
Подготвят се промени в Закона за хората с увреждания, с които коренно да се промени системата на раздаване на помощни средства и финансова подкрепа на хората с увреждания, за да се пресече порочната практика на източване на държавния бюджет, заяви министър Тотю Младенов във Враца в отговор на въпрос на БТА. Той припомни, че тази седмица в резултат на проверки за раздаването на помощни средства за хора с увреждания са подадени над 55 сигнала в прокуратурата за неправомерното им предоставяне и за източване на „колосални средства“ от държавния бюджет. Очаквам бързи досъдебни производства по предоставените на прокуратурата сигнали, подчерта Тотю Младенов. Социалният министър допълни, че проверките продължават. В крайна сметка целта е държавната помощ да достигне до тези, които имат нужда, а не от нея да се възползват здрави хора или да се трупат печалби, допълни министър Младенов.

Първа жертва сред танцьорите
в. Седмичен труд – стр. 4

Резюме на статията
Професионалният танцьор Милен, който е от отбора на Камен Во и Даниела Янков във „ВИП денс“, пострада в понеделник. Той дори не изчака оценките на журито, а бързо изхвърча от дансинга заради силната болка. Първоначално съмненията бяха, че ръката му е счупена. След лекарския преглед се оказа по-малкото зло. Милен е с разтегнати сухожилия. Ръката му беше гипсирана и ще остане така три дни. Въпреки това професионалистът не се отказа от битката и танцува валс.

Анелия призна за Данона
в. Телеграф – стр. 3

Резюме на статията
Хитът „Добрата, лошата“ бил любим на новото гадже на Анелия -Мартин Данона. Певицата призна пред телевизия „Планета“, че обича младежа, който се движи с черно ферари из пловдивските улици. „Имаме огромна хармония. Чувствам се обичана, желана и уважавана. Прекарахме си чудесно в Турция, неразделни сме, непрекъснато сме заедно. На него много му харесва моята песен „Добрата, лошата“ , защото си имаме специална предистория. Обичам го! Това е най-важното.“

Около Райна замириса на ново гадже
в. Труд – стр. 23

Резюме на статията
Райна и Светлин дават много поводи за слухове с вихрените си танци. Снимка “ВИП денс” Нова тръпка изживява “пилето на фолка” Райна, откакто е във “ВИП денс”, упорито шушнат хора от екипа. Обект на нежната й страст бил танцьорът Светлин, с когото певицата е в един отбор. Двамата все още крият чувствата си и на публично място се държат възстудено един към друг. Но пък били постоянно заедно. Официално Райна движи с колегата си Константин.
В понеделник на въпроса на водещите Иван и Андрей “Кой сега до теб заспива?”, певицата скромно отговори: “С двете ми кученца.”
В същото време дупнишката примадона Сашка Васева успя да вбеси още повече своя тим. Снощи по Нова тв съотборникът й Мон Дьо обяви, че не иска повече да се прави на смешник.
“Няма да се откажа. Предполагам, че зрителите са разбрали, че шоуто на Сашка е различно от нашите танци и ще ни оставят в играта”, уточни позицията се пред “Труд” светският хроникьор.
С гипсирана ръка танцува Милен Данков от отбора на половинката на Андрей – Даниела. Професионалистът разтегнал сухожилието на палеца при акробатичното си изпълнение в понеделник.

Боби Михайлов копира Котоошу в японски ресторант
в. Новинар – стр. 25

Резюме на статията
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов се направи на сумист в японски ресторант, където бе поканен на вечеря от най-добрия ни професионален борец Калоян Махлянов-Котоошу и изпълнителния директор на федерацията ни Петър Стоянов-Вожда. Футболният бос удиви домакините си, след като почти професионално започна да се удря по бедрата и да прикляка, имитирайки едно към едно техниката за загрявка на сумистите преди мач. Впечатлени от уменията му, двамата гиганти поканиха него и съпругата му Мария Петрова, с която е на почивка в Страната на Изгряващото слънце, на поредния мач на Котоошу от турнира за Купата на императора в Токио, където Боби също не пропусна да се изяви. Босът се нервира на няколко американки, фенки на съперника на българина във втория ден Киокутенху, и им кресна „Shut up”. Мощната българска агитка развя и 5-метров трибагреник, което предизвика интереса на местната телевизия и донесе победата на Махлянов. Котоошу продължава да е без загуба след III кръг на надпреварата, в който изнесе от дохиото и маегашира Шотенро. Днес Калоян ще се изправи срещу най-младия сумист маегашира Точиносин.

Далаклиев отказал операция преди световното
в. Експрес – стр. 18

Резюме на статията
Детелин Далаклиев отказал да легне под ножа месец преди да спечели световната титла на първенството по бокс в Милано.
Капитанът на националния отбор изпитвал зверски болки в кръста и дори се залежал. По препоръка на треньора Петър Лесов асът ни в категория до 54 кг си взел пълна почивка.
„От доста време имам проблеми с кръста, но някъде към 8 август ме сецна много лошо. Трябваше да ходим на лагер в Русия. Идеята беше да замина с тима въпреки болките, а когато те отминат, да се включа в подготовката. Стиснах зъби за световното“, разкри Далаклиев.
Лесов пък сподели, че тимът е могъл да спечели поне още два медала. „Александър Александров (51 кг) спечели два мача, а в третия беше близо до успеха срещу опитния германец – заяви наставникът. – Ако беше спечелил, почти сигурно вземаше медал. Той копира стила на Детелин и се готви изключително съвестно. Кубрат Пулев също можеше да вземе отличие. Номерата на олимпиадата обаче му изиграха лоша шега“, каза Лесов.
Както е известно, на игрите в Пекин Пулев отказа да поздрави съперника си след мача в първия кръг, в който загуби. Това му коства наказание, заради което не бе сред поставените в Милано.

КАМБУРОВ: Не драпам за националния
в. Телеграф – стр. 24

Резюме на статията
Звездата на Локомотив (Сф) Мартин Камбуров не иска да играе на всяка цена в националния отбор.
„Не знам защо не ме викат, въпреки че съм голмайстор №1 на България. Аз давам всичко от себе си, но и пред треньорите е трудно, защото има добри футболисти на моя пост, които играят в чужбина. Съгласен съм, че те играят за по пет минути, но все пак в чужбина. На мен не ми е фиксидея да ритам в националния тим. Ако ме повикат, ще се отзова“, заяви Мартин.

Атакуват ЦСКА преди “Фулъм”
в. 24 часа – стр. 36 – 37

Резюме на статията
Сериозна атака бе предприета срещу ЦСКА часове преди мача с “Фулъм” от груповата фаза на Лига Европа. От тайнствен адрес в интернет вчера бе изпратено съобщение до всички медии, че служителите в клуба стягат стачка преди мача, защото от 5 месеца не са вземали нито лев. Те призовават за незабавна проверка от държавните органи. Собственикът Димитър Борисов и изпълнителният директор Венцислав Живков са наречени “най-големите боклуци, стъпвали на “Българска армия”, а не били “кралете на боклука”.
Тези, които работят в клуба, обаче отрекоха, че стягат протестни действия, и обещаха да дадат всичко от себе си за победата над англичаните утре.
От клуба вчера признаха, че имат проблеми с изплащането на заплатите на служителите, защото всичко до този момент било насочено към играчите и получаването на лиценз за участие в евротурнирите. Заради това на стадиона ходели още хора от времето на Алектсандър Томов, които единствено ходят по коридорите и не вършат работа за стотинки. В същото време по ведомост заплатите им били четирицифрени.
Заради неизплащането на парите в момента те не могат да бъдат съкратени.
Ръководството на ЦСКА успя да уреди с картотека за България и Европа новозакупения си играч Мишел Платини.
Бразилецът, който бе взет преди повече от две седмици от “Черноморец” трябваше да изчака малко за официалния си дебют. Работната му виза за тима от Борисовата градина бе извадена вчера и от щаба на ЦСКА побързаха веднага да го картотекират.
Така наставникът Любослав Пенев ще може да разчита на него още за предстоящите битки срещу “Фулъм” за Лига Европа и срещу “Левски” в неделя.
От вчера в София има представители на УЕФА, които следят за работата на хората на стадион “Васил Левски” и подготовката за мача.

Отстраниха шефа на литовския парламент заради връзки с мафията
в. Новинар – стр. 8

Резюме на статията
Председателят на литовския парламент Арунас Валинскас бе отстранен вчера заради обвинения, че поддържа връзки с организираната престъпност, съобщиха агенциите. За отстраняването му гласуваха 95 депутати от 141-членния парламент, 20 народни представители го подкрепиха, а останалите се въздържаха.
42-годишният Валинскас отрича обвиненията и твърди, че е станал жертва на политическо отмъщение.
В началото на годината литовски медии публикуваха снимки, на които той разговаря с членове на престъпна групировка в град Каунас.

Съветът на ЕС порица България и Румъния
в. Сега – стр. 7

Резюме на статията
Съветът по общи въпроси на ЕС порица в понеделник България и Румъния, че не полагат достатъчно усилия, за да отговорят на европейските критики. Притиснат от искания за по-строго отношение към двете държави, съветът на външните министри на страните от ЕС не само одобри оценките на Еврокомисията в годишните й доклади от юли, но и добави свои критики и препоръки. Главното искане е да изразят „недвусмислена политическа воля“ , „незабавно да предприемат необходимите стъпки“ и „да покажат осезаеми и трайни резултати“ в критичните области – борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност.
За България се отбелязва, че Съветът „признава стъпките, предприети в отговор на оценките на ЕК от юли 2008 г. за справяне с упоритите проблеми. Въпреки това стъпките са сведени до техническо равнище и имат ограничен ефект. В тази светлина Съветът подчертава нуждата от по-съществени резултати в разследването, съденето и осъждането по дела за корупция на високо равнище и срещу организираната престъпност с цел да се гарантира трайна промяна в България. Съветът повтаря нуждата от недвусмислена политическа воля в България за започване на дълбока реформа в съдебната система. Това ще позволи на България да постигне съществени и убедителни резултати и така българските граждани ще могат да се възползват напълно от помощта на ЕС.“

Франция възнамерява да влезе в „Южен поток“
в. Дневник – стр. 9

Резюме на статията
Франция може да стане партньор на Русия в два енергийни проекта с политически привкус и ключово стратегическо значение -газопроводите „Северен поток“ и „Южен поток“, писа в. „Комерсант“. Според източник от руското правителство, цитиран от вестника, „Газпром“ планира в близко бъдеще да подпише меморандум за сътрудничество с френската електрическа компания „Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ), която ще получи най-малко 10% от „Южен поток“.
Скоро се очаква да приключат и започналите преди година преговори за включване на френската енергийна компания „Же Де Еф Сюез“ в „Северен поток“. Така руските проекти ще получат допълнителна политическа подкрепа, а Франция – нови сигурни доставки на газ, пояснява „Комерсант“. Меморандумът може да бъде подписан в края на септември. „Газпром“ и ЕДФ отказали коментар. Тръбопроводът „Южен поток“ с капацитет 47-63 милиарда куб.м газ годишно е предвидено да мине от Русия през Черно море към България, а после да се раздвои по маршрутите Сърбия – Унгария – Австрия и Гърция – Италия. Първото разклонение се очаква да заработи през 2013 г., припомня „Комерсант“. Газопроводът е конкурент на „Набуко“, европейският проект с дължина 3300 километра, който трябва да заобиколи Русия. Единствен партньор на „Газпром“ в „Южен поток“ засега е италианската компания ЕНИ.

Испанската Telefonica стъпва на българския пазар
в. Класа – стр. 3

Резюме на статията
Испанската телекомуникационна компания Telefonica разкрива нови оперативни звена в 15 европейски държави, като сред тях е и България, съобщиха от групата. Останалите страни са Румъния, Австрия, Франция, Белгия, Португалия, Швеция, Дания, Естония, Полша, Унгария, Гърция, Италия, Холандия и Швейцария. Предвидените инвестиции за експанзията не се уточняват. Новите звена в Европа са част от стратегията за разширяване на фокуса върху корпоративните клиенти, обявена през декември 2008 г., става ясно от изявление на председателя на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Telefonica Матю Кий, цитиран в съобщение на компанията. Испанската фирма е сред най-големите телекомуникационни групи в света по пазарна капитализация.

Kraft Foods влага 40 млн. лв. във фабриката в Своге
в. Монитор – стр. 20

Резюме на статията
Kraft Foods България обяви мащабна инвестиция от 40 млн. лв. във фабриката за шоколад на компанията в град Своге. Средствата са вложени в нови технологични линии и решения, които ще осигурят възможност за производството на голяма гама от шоколадови изделия.
„Целта на инвестицията бе да разширим производствените мощности на фабриката, за да се превърне в производствен център за целите Балкани, като заеме ключово място в дългосрочните планове на дружеството“, посочи Франко дел Фаббро, изпълнителен директор на Kraft Foods България.
Инвестицията ще осигури нови 120 работни места в производството и още над 200 работни места, индиректно свързани с разширяването на дейността, съобщи Брадли Тайма, мениджър на фабриката. Компанията е един от големите работодатели в страната, който осигурява заетост на над 800 българи. Новите технологични линии, три на брой, във фабриката на Kraft Foods в Своге ще бъдат официално открити на 2 октомври, 2009 г. Решението за инвестицията е взето през ноември 2008 г., а през юли излизат и първите продукти от новата линия, поясни Франко Дел Фаббро.

Рекламират наше сирене в Русия и Украйна
в. Телеграф – стр. 15

Резюме на статията
Рекламна кампания за популяризиране на българско сирене и кашкавал започва в Русия и Украйна, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ръководено от Мирослав Найденов.
Това ще стане на 18-ото международно изложение за храни и напитки World Food Moscow, което ще се проведе от 15 до 18 септември в Москва. Кампанията е по линия на първия одобрен за България от ЕК проект „Европейско сирене, моля“.
Проектът бе спечелен от Асоциацията на млекопреработвателите в България и от Кипърска та организация на говедовъдите със съдействието на МЗХ и кипърските държавни институции.
Европейската комисия, която е одобрила проекта на стойност 5 милиона евро, ще осигури половината от средствата. 30% от разходите ще се покрият от бюджетите на България и Кипър, а останалите 20% се поемат от браншови организации в двете държави.
Сиренето ни ще се популяризира чрез реклами в печатни издания, телевизионни и DVD клипове, промоции в търговски вериги и участия в изложения.

Дима Билан рекламира часовници
в. Земя – стр. 24

Резюме на статията
Фотографът на черната перла Наоми Кембъл снима талантливия Дима Билан за реклама на часовници. Невероятният Дима, който спечели певческия конкурс „Евровизия“ през 2008 година, направи смела фотосесия за часовниците. По идея на Феликс Юнг, личен фотограф на манекенката, руснакът бе представен като мачо. Цялата фотосесия рекламира италиански марки часовници, а в средите на запознатите се говори, че за работа гласовитият Дима е получил хонорар от 1 милион евро. Феновете на певеца се гордеят с новата му визия и го сравняват с Антонио Бандерас, който вече е застаряващ секссимвол и звезда. Дима Билан с удоволствие рекламира известна марка руски парфюми. В момента е в Америка и се снима в нов клип, в който може би ще се включи и магнетичната Кармен Електра.

Японци кръстосаха робот с GSM
в. Стандарт – стр. 19

Резюме на статията
Устройството на бъдещето ще събира информация за собственика си и ще го съветва
Нова концепция мобилен телефон на бъдещето представиха в Токио телекомуникационната компания KDDI и Flower Robotics. Роботът телефон, наречен Polaris, „осъществява мониторинг на поведението на ползвателя и общува с него чрез телевизора“, се казва във прессъобщението на компаниите. Външно и по начина на движение Polaris наподобява музикалния плеър на Sony-Rolly, но с това приликите свършват.
Системата се състои от два основни компонента – мобилно устройство, включващо в себе си телефон и мобилна „къщичка“ за него, което всъщност е самият робот. Първата съставна част „контролира ежедневната работа на ползвателя на устройството“, а втората, когато апаратът се намира в активно състояние, автоматично събира информация за ежедневието на „стопанина си“. Събраните данни се обработват и се показват на екрана на телевизора. KDDI и Flower Robotics се надяват, че в близко бъдеще подобни обучаващи се машинки ще бъдат използвани масово, за да направят живота ни много по-комфортен. Освен това те ще подобрят отношенията между хората, изпълнявайки ролята на нещо като лични секретари, и ще издигнат понятието мобилен телефон на качествено ново равнище.
Основната функция на Polaris е да анализира действията на стопанина си, да разкрива тенденциите в поведението – например дневния режим, на кого звъни най-често, получени и изпратени съобщения на електронната поща, онлайн разплащания и други подобни, и въз основа на тях „ще се научи да предсказва поведението на собственика си и ще му предлага съвети, ако това се налага“. Примерната цена и окончателният вариант на дизайна ще станат ясни следващата година. Показаният в Токио прототип все още е „суров“ и се нуждае от усъвършенстване. Инженерите от Flower Robotics планират окончателния вариант на робота телефон, за да може да „комуникира“ дори със стените на дома благодарение на специални сензори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *