Преглед на печата

Банкери от “Сосиете Женерал” бягат в хеджфонд
в. Банкер – стр. 4

Резюме на статията
Двадесетина водещи мениджъри от френската “Сосиете Женерал” (Societe Generale) напуснаха кредитната институция, за да основат нов хеджфонд, съобщи “Ройтерс”. Според информационната агенция решението им било продиктувано от постоянните призиви на властта за намаляване на бонусите на френските банкери.
В последните месеци френският президент Никола Саркози оказва сериозен натиск върху най-големите кредитни институции в страната – “Сосиете Женерал”, “БНП Париба” (BNP Paribas) и “Креди Агрикол” (Credit Agricole), да орежат твърде големите възнаграждения на техните мениджъри. Източници от “Сосиете Женерал” коментирали пред “Ройтерс”, че неблагоприятният политически климат може да принуди и други топ финансисти да напуснат банките, за които работят, и да създадат собствени структури, в които сами да определят политиката за възнаграждения.

Искров не е съгласен с оценката за БНБ
в. Новинар – стр. 5

Резюме на статията
Изготвеният по поръчка на президента Георги Първанов доклад е много добър и интересен, но критиките към БНБ в него са най-слабата му част. Това коментира управителят на БНБ Иван Искров. В емоционално изказване Искров заяви, че не са верни оценките на експертите, че Централната банка е подценила финансовата криза, стояла е безучастно и не е реагирала навреме. По думите на Искров БНБ е взела мерки още октомври 2008 г. и са обсъждани мерки за прилагане в критични ситуации, но това не се е наложило. Сред взетите мерки Искров посочи понижаването на ставката за минималните задължителни резерви на банките.

Началният капитал за фирма става 2 лв.
в. Капитал – стр. 4

Резюме на статията
Регистрацията на дружества с ограничена отговорност ще става с уставен капитал от 2 лв., а не от 5 хил. лв., както е в момента. Това предвиждат промените в Търговския закон, които парламентът прие на първо четене през седмицата. Предложението беше одобрено от правителството в края на август, а ГЕРБ пое такова обещание още преди изборите. Тази идея беше и една от 15-те мерки за борба с кризата, които финансовият министър Симеон Дянков обяви след смяната на правителството.

Управителят на БНБ Иван Искров: Банките ни са най-безрискови
в. Труд – стр. 4

Резюме на статията
Управителят на БНБ Иван Искров отправи най-остри критики срещу част от тезите в доклада за президента.
“Най-слабата част е за банковата система, на моменти даже е провокативна”, коментира гуверньорът.
Автор на частта за банките е Стоян Александров, бивш финансов министър в правителството на Любен Беров. Александров и друг път е критикувал БНБ.
“В доклада се намеква за възможно одържавяване на банки. Това е провокация. И то в момент, когато има възстановяване на доверието, връщане на парите в банките и понижаване на лихвите”, разгневи се Искров.
Управителят на Централната банка определи като погрешни още куп твърдения в доклада. Видимо бе засегнат от думите, че БНБ е безучастен свидетел на случващото се в България и, че е подценила кризата.

Следващият сезон ще е по-тежък за туризма
в. Дума – стр. 6

Резюме на статията
„Тазгодишният летен сезон беше определено много труден и ни предостави доста изпитания. Кризата се отрази особено на западните туристически пазари, където курортът „Албена“ АД отбелязва спад между 20 и 30 на сто. На руския пазар, който имаше най-голям дял миналата година, има спад от 23%, заради процедурата за издаването на визи, заяви зам. търговският директор на дружеството Йовка Страшилова.
Общият спад на нощувките е с около 13 на сто за сезона, а намалението е от всички пазари, с изключение на българския. Увеличението на нощувките на български гости в Албена това лято е 45% и компенсира в известна степен спада на западните пазари. Насочихме усилията си към българския пазар, тъй като той реагира бързо на оферти в последния момент и не зависи от чартърен транспорт, заяви Страшилова.

Симеон Дянков: Планът на Първанов ще върне времето на Виденов
в. Телеграф – стр. 4

Резюме на статията
„Планът на президента може да се нарече планът „Жан Виденов 2″, защото само с мярката за необлагаемия минимум от 1000 лв. бюджетът ще бъде натоварен с 2 млрд. лева“, заяви Симеон Дянков по повод доклада, подготвен от икономическия екип на Георги Първанов. По думите му данъчните промени, предложени от президента, ще доведат до срив в бюджета и продължаване на кризата за 2 г. „Това не са антикризисни, а прокризисни мерки“, коментира още той.
В доклада на президента се настоява за съкращения в администрацията. Предлага се намаляване на ДДС върху продуктите от първа необходимост и пълно премахване на данъка върху лекарствата. Съветът към бизнеса е обаче да не се намаляват безпричинно заплатите заради кризата.

Държавата няма полезен ход за Пловдивския панаир
в. Сега – стр. 5

Резюме на статията
Държавата няма полезен ход, чрез който да си върне контрола над Пловдивския панаир. Това стана ясно от изказване на икономическия министър Трайчо Трайков вчера в парламента.
Пред депутатите той посочи, че единственият вариант държавата да си върне водещата позиция в дружеството е ново увеличаване на капитала. То обаче може да се случи само с благословията на 2/3 от акционерите, което пък означава да има съгласие на сегашния мажоритарен акционер в панаира „Пълдин туринвест“. След като очерта възможностите, министърът заключи, че „каквито и действия да се предприемат за увеличаване на участието на държавата, те няма да доведат до желаната промяна“.

Слагат таван за цени на такситата
в. Стандарт – стр. 10

Резюме на статията
Километър пробег да е равен на половин литър гориво, предлагат шофьорите
Слагат таван на цената за километър пробег и минута престой на такситата. Въвеждането на пределни цени все още е на фаза обсъждане. Те ще се определят от областните ръководства, като ще се съобразят с особеностите на всеки конкретен район. Това стана ясно при представянето на европейска карта за квалификация на водачи в транспортното министерство. В момента много коли возят на цени от 1,2 лв. или дори 8 лв. на километър. В скъпите возила се качват най-често чужденци или хора, които не познават добре дадения град. Така се създава лош имидж на цялата страна, смятат от бранша. Сивата икономика определя цените на таксиметровите услуги, заяви председателят на Националната федерация на таксиметровите шофьори в България Яне Янков, предаде БГНЕС.

С 16% поевтиняха цените на гарсониерите в центъра на София
в. Монитор – стр. 16

Резюме на статията
Под една четвърт от офертите са “на зелено”
С 16 процента паднаха средните офертни цени на тухлените гарсониери в центъра на столицата от март до средата на септември, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg. Така натрупаното поевтиняване от края на миналата година достигна 26 процента.
Сега жилищата от сегмента в тази част на София се оферират в широки граници от 827 до 1928 евро на квадрат. Най-евтино – за 21 500 евро, може да се купи партерен едностаен от 26 кв. м до Руския паметник. Близо 6,3 пъти повече пари – 135 000 евро, се искат за жилище от 70 квадрата, също на най-нисък етаж, близо до бившето кино „Дружба“.
От престижните квартали в столицата най-голям спад в средните цени за последните 6 месеца на гарсониерите от 26 процента има в „Лозенец“ и „Белите брези“, сочи още статистиката. В първия сега офертите са от 860 до 1499 евро за единица площ. Най-ниската обявена цена от 37 000 евро е за жилище до японския хотел, градено преди 8 години. Най-високата – от 133 400 евро, е за апартамент на първи етаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *