Преглед на печата

Монитор съобщава, че Националната агенция за приходите започва акция „Чисти ръце“. По разпореждане на данъчен №1 Красимир Стефанов, от началото на октомври ще започне масирана проверка на инспекторите и техните половинки за конфликт на интереси. Причина за акцията са сигнали, според които съпрузи на ревизори управляват счетоводни къщи.
„В БДЖ получиха заплати за юли“ е водещото заглавие в Дума. Около 30 млн лв са забавените плащания за близо 30 хиляди работници от железниците.
На първата страница на в. Класа четем, че парите за общините в „Бюджет 2010“ ще бъдат орязани с 10%, заради което кметове очакват огромен дефицит в края на годината. От Националното сдружение на общините предупреждават за кризисна ситуация, тъй като, наред с орязването на държавната субсидия, значително намаляват собствените приходи.
24часа публикува отговора, изпратен от Министерския съвет след питване на репортер на вестника, колко струва ремонта на премиерския кабинет. Проверката установява, че чиновник е „смалил“ 3 пъти сумата и той струва 250 хил 365 лв, а не 77 хил 615 лв, каквато сума пресслужбата на Сергей Станишев посочва в писмо до всекидневника от юли. И сегашното правителство обаче не е предоставило оригинални документи за това, тъй като фирмата-изпълнител отказала да се разкрие офертата си.
В същото време Делник пише, че новият парламент е обявил обществена поръчка за доставка и монтаж на мебели за ведомствените жилища на депутатите, чиято прогнозна стойност е за около 600 хил лв.
В Сега четем, че експремиерът Станишев и 11 министри от БСП от неговото правителство ще се откажат от защитата на Закона за амнистията и така ще дадат възможност на евентуални разследвания срещу тях. Труд допълва темата с информация ,че НДСВ и ДПС ще обсъдят дали да последват примера на бившите си съуправленци и съобщава, че бившият министър на вътрешните работи Румен Петков ще съди настоящия финансов министър Симеон Дянков заради твърдението му, че умишлено е попречил на компютърното свързване между митницата и НАП.
И още една финансова новина от страниците на Дневник- правителството обмисля да повиши и акциза за бензин от следващата година, след като стана ясно, че ставката за цигарите също се увеличава. Целта е да бъдат компенсирани ниските приходи от ДДС.
„Сега е моментът да се инвестира в България“, казва в интревю за Пари посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо. Той обяснява, че разходите за заплащане на служителите, централното местоположение на България на Балканите и фискалната политика са основните предимства на страната ни пред италианските инвеститори.
За 10 години 40 хиляди българи са били, а някои и все още са, в чужди затвори, показва разследване на Стандарт. Най-много са осъдените в Германия и в Гърция. Данните за това се пазят в специален регистър на министерствата.
И едно почти екзотично сравнение от днешния Новинар, където пише, че София настигна Абу Даби по строителство на офиси. Това е записано в изследване на консултантската компания за недвижими имоти „Колиърс интернешънъл.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *