Преглед на печата

Съкращенията в администрацията ще засегнат над 13 хиляди души от общо 87 хиляди, пише Труд, като се позовава на писмо на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков до всички министри и шефове на държавни агенции. Дянков е дал и срок до 1 ноември, тъй като администрацията си правела оглушки.
„Броим рушветите като ФБР“. Под това заглавие Стандарт цитира вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който иска да бъдат проверени фирмите, спечелили търгове за над 10 млн лв. Идеята се родила след посещението на Цветанов в Съединените щати. В интервю за 24часа той казва, че експремиерът Станишев не е искал друга институция, освен неговата, да има контрол над ДАНС. Така, според Цветанов, Станишев е искал да използва агенцията по начин, угоден само на него, като главно си решава проблемите не толкова с опозицията, колкото с вътрешнопартийните гласове в БСП. Цветанов казва още, че от ДАНС са го следили от създаването на структурата до изборите през юли и личното му кадрово дело в системата на МВР е взимано 2 пъти, което значи, че са се интересували от лични данни и връзки с роднини и близки.
От Дневник научаваме, че приходната агенция предлага законови промени, които да дадат достъп на прокурори и висши полицаи до данъчната тайна.
В същото време Сега съобщава, че санкциите срещу неизрядни работодатели ще бъдат смекчени. Експертите от Главната инспекция по труда са подготвили промени в Кодекса на труда, с които се въвежда долна граница на глобите за тежки нарушения. Мярката се предприема, заради кризата и тежкото финансово състояние в някои отрасли.
В Пари четем, че министърът на земеделието Мирослав Найденов ще застане зад искането на фермерите в бюджета за следващата година да бъдат предвидени 385 млн лв за национални доплащания. Това прави със 170 млн лв повече от тази година. Министърът посочва също, че фермерите ще трябва да избират вида подпомагане за земя или за животни.
Новинар допълва темата, като предупреждава, че до няколко месеца се очакват масови фалити на фермери заради липсата на пари и ниските цени, на които се изкупува продукцията им. Земеделските производители дори започнали да се отказват от проектите си, които искат да бъдат финансирани с европари.
Пред фалит са стотици аптеки, пише Монитор. Заради недоизпипан текст в Закона за лекарствата, приет от предишната власт, фармацевтите са изпуснали срока за пререгистрация, който изтекъл на 12 август. Заради това Здравната каса ги предупредила, че прекратява договорите с тях със задна дата и няма да им изплати продукцията, пласирана след изтичането на срока за лицензиране.
Според последния доклад на Международния валутен фонд, Азия ще поведе глобалната икономика към растеж, пише Класа. Експертите изчисляват, че през 2010 г. китайската икономика ще нарасне с 9%, индийската с 6.4, а брутният вътрешен продукт на Япония ще се увеличи с 1.7 на сто.
Българите в чужбина поискаха министерство, пише на първата си страница Дума. Това е едно от решенията на делегатите на Световния парламент на българите, който проведе заседание във Варна. Там бе оповестена и статистиката, според която зад граница живеят поне 6 милиона наши сънародници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *