Преглед на печата 18.02.2009

Софийският градски съд уважи рекорден иск на комисията „Кушлев“ в полза на държавата, като наложи запор на имоти за над 23 млн. лева, придобити с престъпление от рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена Вон Месинг, пише „Труд“. Според източник на изданието финансовите средства, с които Елизабет е придобила имуществото си били „вече изпрани“.

С до 40% са по-високи сметките за парно в София от миналия януари, информира „24 часа“. Шефът на столичното парно Петко Милевски напомня, че януарската сметка е прогнозна и се прави на база на миналогодишното потребление, коригирано с температурните стойности и допълва, че най-точната сметка ще бъде направена през май при изравняването.

Властта може да замрази заплатите на близо 450 000 бюджетни учители, лекари и чиновници, предупреждава „Стандарт“, като цитира заместник-шефа на КНСБ Пламен Димитров. От финансовото министерство твърдят, че идеята е всеки министър сам да решава с какъв процент да вдигне парите на служителите, според бюджета си.

Алпинисти, работещи във фирми за саниране на сгради, обират домове във високи здания, алармира „Новинар“. Обирджиите се вмъквали в помещението през прозореца, изолирали датчиците на охранителната система, след което отмъквали всичко ценно.

Европарламентът ще задължи Еврокомисията да представя тримесечни доклади как България харчи парите за структурните фондове, пише „Сега“. Пропорционално на населението си България е допуснала най-много финансови нарушения според Службата за борба с измамите ОЛАФ, отбелява изданието.

България ще върне на Европейската комисия 12,5 млн. лева, посочва „Класа“ като цитира заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски. Причината е, че поради процедурни нарушения проекти по програма ФАР не могат да бъдат приети за финансиране.

Да се построи нов студентски град в Суходол или „Овча купел“, предлага архитект Павел Попов, преподавател в Университета по архитектура и градустройство, цитиран от „Монитор“. Друг вариант били Банкя или кварталите в полите на Витоша.

Националната агенция Пътна инфраструктура очаква през март окончателното становище на Европейската комисия дали ще бъдат пуснати временно замразените пари по програма ИСПА за модернизацията на пътищата у нас, твърди изпълнителният директор на агенцията Янко Янков, цитиран от вестник „Пари“. Според него общата оценка от извършения одит е положителна.

Рейтинговата агенция „Муудис“ предупреди банките с дъщерни компании в Изтрочна Европа, че е възможно масово да понижава рейтингите им заради икономическата нестабилност на региона, отбелязва „Дневник“. Според агенцията някои банки майки може да изоставят поделенията си на изток.

Националното радио не просто възстанови доверието към себе си, но и успя да привлече нова аудитория, твърди генералният директор на БНР Валерий Тодоров в интервю за вестник „Дума“. „Най-високият знак за нас като обществена медия е, че програмите ни са с най-висок рейтинг сред радиоаудиторията“, казва още Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *