Преглед на печата

В една голяма част от всекидневниците акцентите са отражение на предложения от правителството бюджет за следващата година. ПАРИ цитира министър Симеон Дянков: „Бюджетът ще е виза за еврозоната“. Приоритетите на Бюджет 2010 ще са здравеопазване, образование и спорт, отбелязва всекидневникът.

Темата в СЕГА е посветена на основния финансов закон за догодина под заглавие „Бюджет 2010 – повече пари за магистрали, по-малко за здраве“. Въпреки спада на икономиката, общите разходи на държавата ще са с 611 милиона лева повече.

В ДНЕВНИК пише: „Финансовото министерство увеличава ставките и затяга контрола над акцизните стоки“. Същевременно МОНИТОР е разчел представянето на Бюджет 2010 като: „Отпускаме коланите от лятото, ако излезем от рецесията“.

В МОНИТОР посочват неподлежащия на ревизия Данък добавена стойност, налогът върху печалбата, както и Данък сгради, който по принцип се определя от общините.

На първата си страница НОВИНАР съобщава: „Правят регистър на БГ-бандитите по света“. Над 100 наши престъпници годишно биват съдени в чужбина, съобщил прокурор Камен Михов – завеждащ отдел „Международно правно сътрудничество“ във Върховната касационна прокуратура. Според него, българските мафиоти заемат доста високи места в йерархията на групите в Западна Европа, свързани с търговията с дрога.

Депресия мъчи 15 на сто от българите е централното заглавие в ДУМА. Анализът е на проф. Вера Миланова – национален консултант по психиатрия и завеждащ катедрата по психиатрия към Александровска болница.

В СТАНДАРТ под рубриката „Опасни игри“ и общо заглавие „Гладиатори в интернет“ са разработени няколко теми, аналогични на трагично завършения уговорен двубой между двамата ученици във Варна, когато след жесток побой почина шестнайсетгодишният Георги Чакъров. В статията се отбелязва, че в училищата вече се бият и ученици, които дори не се познават. А най-голям интерес предизвиква дамският кеч. Сеирджии залагали кой ще победи.

В 24 ЧАСА централната тема е посветена на бюрократичната система и по-специално на равносметката какво са получили чиновниците през тази година. Към 400 милиона лева им е дадено под формата на допълнително възнаграждение. В различните ведомства – между 10 и 40 на сто, в някои случаи до 70 на сто от събираните такси глоби и други пари, отиват за допълнителни възнаграждения, отбелязва часовият всекидневник.

ТРУД продължава да отделя внимание на скадналните подробности около проверката на царските имоти. Заглавието на статията е: „Яка сеч в царските гори“. Бор на 120 години и смърч на 40 са паднали под брадвите, съобщава ТРУД. Що се отнася до разкритията на Сметната палата на кабинета „Станишев“, те са описани в заглавието: „Пълен хаос и съсипия“.

Почти всички издания публикуват материали или интервюта с участници в невротичното заседание на софийската организация на БСП, като по-голямата част от тях цитират призива на Овчаров – „Сергей, иди си с мир!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *