Преглед на печата

БСП в лидерски казус като СДС
в. Телеграф
БСП може да изпадне в правния казус на СДС с признаването на легитимен лидер на партията.
Това стана ясно вчера след заседанието на националния съвет на партията. Въпреки че червените единодушно одобриха Георги Кадиев за кандидат за кмет на София, не можаха да решат ще предложат ли на конгреса си идната седмица свалянето на Сергей Станишев от лидерския пост. Юристите на Столетницата не се разбрали имат ли право делегатите на конгреса да прокарат точка в дневния ред, с която да поискат смяната на Станишев. Според устава на БСП предложение за кадрови промени във висшия ешелон на партията трябва да се направи два месеца по-рано. Противниците обаче твърдят, че като висш партиен орган конгресът може извънредно да смени дневния ред. „Не съм юрист и не мога да преценя коя от двете страни е права, но има риск да се влезе в съдебни разпри от типа на това, което се случи в СДС“, коментира Кадиев и предположи, че за да избегне подобен сценарий, БСП няма да поиска смяна на сегашния си лидер идната седмица.

Татяна Дончева, БСП: Ако бях Станишев, щях да се оттегля
в. Стандарт
Това, което сме направили в тези четири години, въпреки сегашното обществено мнение, е било за държавата и смятам, че ще остане добре. Разбира се, че сме най-трудната партия в момента. Политиката е воля на група хора да решат въпроси по определен начин. Лидерът на партията ще бъде този, който партията избере. Аз вече съм показала, че мога да понасям победи и загуби. Ако бях на мястото на Сергей Станишев, на 5 юли щях да събера щаба на „Позитано“ и да обявя, че се оттеглям. В момента Станишев подпомага процеса на обществената убеденост, че в партията няма ресурс за промяна.

СДС умува още ще се бори ли за София
в. 24 часа
Утре ще стане ясно дали СДС ще издигне свой човек за кмет на София, или ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Това каза вчера пред „Дарик“ синият лидер Мартин Димитров.
Очаква се днес партиите на Яне Янев и Стефан Софиянски да обявят своите кандидати за кметския пост в столицата.

Георги Кадиев, кандидат за кмет на София от БСП: Ще го докараме до дереджето на СДС
в. Стандарт
За да се избегне в БСП да се случи това, което се случи на СДС, вероятно на 47-ия конгрес на социалистите няма да се стигне до избор на председател. Има различни правни тълкувания на това дали БСП може да се избере нов председател. Едното от тях е, че съгласно устава промени в ръководни органи могат да се правят само при положение, че това е обявено 2 месеца преди това. Оттук следва логиката, че не би трябвало да има избор на председател. Другата страна казва, че конгресът като висшестоящ орган има право да прави всичко, включително да преподрежда дневния ред и да прави избори на председател. Аз не съм юрист и не мога да преценя коя от двете страни е права, но така или иначе според мен има риск да се влезе дори и в съдебни разпри от типа на това, което се случи в СДС.

Десните разделени за вота в София
в. Телеграф
СДС се цепна на две за кметския вот в София. Десните били раздвоени между това дали да излязат със собствена кандидатура, или да подкрепят тази на ГЕРБ – просветната министърка Йорданка Фандъкова. „В понеделник ще стане ясно на кой от двата варианта сме се спрели“, коментира вчера пред Дарик радио лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Ако сините излязат със своя номинация, тя със сигурност щяла да бъде подкрепена и от ДСБ, каза още Димитров.

Кадиев вади 2 лв., Дончева – 600 евро
в. Труд
Червеният кандидат-кмет за София Георги Кадиев извади два лева, за да купи вестниците “Вяра”, “Дума” и “Мисъл”, които упорито му предлагаше Галя Ганчева. Възрастната жена с пионерска връзка прекара целия ден вчера на “Позитано” 20. Стоката си бе сложила в найлонова торба.
Според членове на Националния съвет на БСП тя била сред “постоянното присъствие” на техни форуми. И винаги се обличала “тематично” в червено. Ганчева с охота обясни на репортера на “Труд”, че до 1988 г. е работила в общината. Била директорка на гробище.
Малко след като Кадиев “олекна” с два лева, бившата соцдепутатка Татяна Дончева извади 600 евро на улицата. От тях тя дала 200 евро на съпартийката си, евродепутатката Илияна Йотова, която изпълнила нейна поръчка – да й донесе от Страсбург сако, избрано от каталога на френската фирма Un jour ailleurs.
Юристката била фенка на френската марка.

70% от кредитите на съкратени строители
в. Стандарт
70% от потребителските кредити са на работници, които са съкратени от строителните фирми. Това съобщи зам.-председателят на Камарата на частните съдия-изпълнители Елица Христова. Има увеличение на делата на банките и като бройка те са най-много. Увеличава се събираемостта по така наречените комунални дела към „Топлофикация“, например за района на гр. Русе. 60% от тези дела вече са приключили.

Повече разум, съседи!
в. Телеграф
Хвърлянето на една майка в затвора заради това, че иска да види детето си, е жест, който дори и в дипломатическите среди изключително трудно би издържал толерантна трактовка. Предсрочното й освобождаване от затвора обаче е признак, че у съседите е налице определена степен на вразумяване. Но моментът е и за изводи и ясни сигнали. Като например – че една страна кандидат-член на ЕС не може да упражнява нерегламентирано физическото насилие над задържан в ареста гражданин, пък бил той и чужденец. И България не може да толерира подобно отношение.
И този сигнал България трябва да даде ясно, тъй като Спаска далеч не е единствената потисната v съседите българка.

Как се кърпи евродоверие
в. Труд
Чисто нов път в Търговищко се напука точно месец и половина, след като асфалтът изстина. Двайсетсантиметровите дупки са дръзнали да зейнат не в какъв да е асфалт, а в европейски – финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие”.
Пак някой братчед е спестил материала и е свършил калпаво работата, би обяснил всеки, който е наясно с порядките в българското пътно строителство. Но чудо – специално за търговищкия път няма да е прав. Строителят си е сложил добре четирите сантиметра асфалт по задание, но основата на шосето се оказала нестабилна.
Колкото и качествено да си работил, дупките са си дупки. Дори и да ги запълнят, пак ще останат грозни, черни кръпки!
А закърпва ли се евродоверие с битумни смески е доста съмнително. Особено след наследството на тандема “Батко и Братко” и серията нагласени поръчки, заради които най-безцеремонно ЕС ни резна парите.
Едва ли сега в Брюксел биха били щастливи от факта, че преливаме от пусто в празно – пък дори и да го правим по правилата на Евросъюза.

Випове срещу насилието
в. Телеграф
Против насилието в училищата се обявиха ВИП танцьорите от дене риалитито по Нова тв на езерото“Ариана“ вчера.
Тандемът Ники Сотиров – Анелия Раленкова подеха първи от известните инициативата и се разходиха в парка, призовавайки за спиране на престъпленията в школските дворове. Те мигом бяха обградени от цяла сюрия малчугани, „жадни“ за автографи. По десет лева предлагаха деца на минувачи, за да си купят от тях химикалки. Хлапетата бяха готови на всичко, за да се снабдят с писалка, за да вземат автограф от звездите. Феновете на шоуто се срещнаха с любимците си Тереза Маринова, Крум, Диляна Попова, Симона Пейчева и Боби Турбото.

Инджи ахна от топлото посрещане
в. Труд
Фен на “Перла” от силния пол търпеливо изчака 30 мин. Сонгюл Йоден пред ВИП-а на летището, за да си вземе автограф. Инджи ще си отспи у нас, разбра “Труд”. Турската перла Сонгюл Йоден снощи пристигна в България с намерение да си открадне малко време за почивка. В родината си тя снима нов сериал, а и не спира да пътува в чужбина при фенове.
Инджи бе видимо изненадана от популярността си у нас. Деца и служители от летище София се бяха закотвили 30 минути преди кацането на самолета от Истанбул, за да я видят и да вземат автограф от нея.
“За първи път съм в България, чувствам се щастлива”, сподели набързо на аерогарата Сонгюл и пое със сребрист “Мерцедес” към хотел “Кемпински”. Довечера тя ще бъде в “Денсинг старс 2”, но още не е ясно дали ще се разтъпче на дансинга, или ще журира.

Скръцнаха със зъби на Мартин
в. Стандарт
Мартин Петров ще трябва да мълчи и да приеме факта, че не играе редовно. Това предупреди мениджърът на Манчестър Сити Марк Хюз. Българският национал публично изрази своето недоволство от статута си на резерва. „Ротация е дума, която кара хората да си мислят определени неща. Всъщност това е нещо нормално за един дълъг и труден сезон“, коментира Хюз.
Именно уелсецът беше човекът, който спря трансфера на Петров в Тотнъм часове преди затварянето на трансферния прозорец. Договорът на Марто е до лятото на 2010 и ако Сити не му предложи нов, още на 1 януари той може да подпише с друг клуб като свободен агент.

Хюз пак забива Марто на пейката
в. Телеграф
Мениджърът на Манчестър Сити Марк Хюз призна, че няма намерение да пуска като титуляр Мартин Петров.
Това изказване изглежда, меко казано, странно, защото през лятото точно специалистът не искаше да се разделя с българския национал и спря трансфера му в Тотнъм. „Нормално е да правя ротации предвид дългия сезон, който ни очаква. Футболистите получават контузии и наказания, каквито ние вече имахме. На техните места идват други и играят добре, но след завръщането на титулярите е нормално заместниците им да не попадат в отбора“, каза Хюз. Петров вече изрази недоволството си от това, че е резерва, като от началото на сезона само веднъж е започвал сред стартовите единайсет. Това се случи при победата на Сити с 3:1 над Уест Хем. а Марто вкара един от головете и подаде за другите два, но след това отново беше забит на скамейката.

Любо Пенев доволен от парагвайците
в. 24 часа
Наставникът на ЦСКА Любо Пенев изрази задоволство от двамата парагвайци, които са в отбора, защото вече навлизали в ритъм. Той обаче ще иска повече от тях.
„Когато отново ни поканят в Банско, веднага ще дойдем. Благодаря на домакините за перфектна та организация“, допълни Пенев след контролата срещу втородивизионния тим.
ЦСКА спечели с 1:0 след попадение на Руи Мигел в 86-ата минута от съмнително положение за засада.
„Нормално е, все пак ни липсват 16 играчи, които са по различни национални отбори“, каза още Любо. Мачът бе изгледай и от Димитър Борисов.

„Черно море“ падна и от „Калиакра“
в. Труд
Черно море“ инкасира нова загуба – 2:3 от втородивизионния „Калиакра“ в контрола в Каварна. Елитният отбор игра без контузените Мирослав Манолов, Георги Илиев и Милен Петков.
За домакините, водени от новия си треньор Филип Филипов, се разписаха трима Ивановци – Петков, Райчев и Караджов. За „Черно море“ вкараха Герасим Заков и Атанас Борносузов. Двама „моряци“ си тръгнаха контузени – Станислав Стоянов и Мамуту Кулибали.

Обама дари парите от Нобеловата награда
в. Стандарт
Новият Нобелов лауреат за мир Барак Обама се отказа от паричната награда. Той ще дари сумата от $1,4 млн., която получават всички победители, за благотворителност, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че американският президент ще присъства на церемонията в Осло на 11 декември, за да получи високото отличие лично. Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули пък заяви, че наградата е признание на стратегията на диалога“ на Обама. Вестта за наградата съвпадна с рождения ден на любимото куче Бо и предизвика бурна радост в далечна Кения. Най-щастлива беше бабата на Барак Сара, която го посъветва да продължи да работи за мира. В Норвегия чувствата не бяха толкова топли. Опозицията поиска оставката на председателя на Нобеловия комитет.

Фидел поздрави лауреата Обама
в. Телеграф
Фидел Кастро е поздравил Варак Обама за получаването на Нобеловата награда за мир, заявявайки, че присъждането й е „положителна мярка“, чиято цел според кубинския лидер е тя да бъде възприета като критика срещу „политиката на геноцид“, водена от предшествениците на американския президент. Ние бихме искали да видим в това решение нещо повече от награда за един президент на САЩ – критика срещу геноцидната политика, която водеха редица президенти на тази страна, заявил 83-годишният бивш кубински президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *