Преглед на печата

„Свършиха парите в бурканите“, оповестява Труд от първата си страница. Ако населението разполагаше със скрити спестявания, те щяха да влязат в банките заради високите лихви. Нови депозити почти няма, казва шефът на БулБанк Левон Хампарцумян. Труд цитира и регионалния министър Росен Плевнелиев, че бюджетите на министерствата ще бъдат орязани с още 10 на сто. Всекидневникът публикува интервю с посланика на кралство Нидерландия у нас Карел ван Кестерен, озаглавено: „За да влезете в Шенген, трябва да ви вярваме“.

Дума съобщава: „Дянков се отметна и от акциза на горивата“. Същевременно е публикувано като подзаглавие и опасението на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, че вдигането на акциза на тютюневите изделия от началото на идната година ще постави нови задачи пред митниците, които трябва да осуетят контрабандата.

В Монитор са откроили цитат от финансовия министър Симеон Дянков. Като разглеждали проекти на постановления на Министерския съвет за ревизиране на Бюджет 2009, станало видно, че бившият финансов министър Пламен Орешарски скрил 6 доклада за кризата. Още през април кабинетът Станишев е бил наясно, че за да издържи на натиска на икономическата криза, държавата тутакси трябва да отреже над 1 милиард лева разходи допълнително. Изданието е подбрало за водещата си страница и темата: „Овчаров с амнезия за далаверите в „Топлофикация“.

В 24 Часа научили, че двама прокурори отказали да се явят на детектор на лъжата за лоялност към държавата. Това е едно от условията магистратите да се включат в новите специални екипи за борба с мафията. В тях ще работят полицаи, агенти на ДАНС, следователи и обвинители.

„Съдия връща 16 милиона“, е централното заглавие в Стандарт. Всекидневникът посочва, че бившият апелативен съдия на Пловдив Здравко Киров ще трябва да върне парите на държавата. Това са пари, получени от далавера с компесаторки, чиято цена е била завишена 251 пъти, припомня изданието.

Основната тема на Сега е озаглавена: „Общините ще отказват услуги на хората с неплатени данъци“. Това ще се случи, след като Единната информационна система ще дава сведения за длъжниците в цялата страна.

Дневник публикува на първата си страница тема за столицата. Цитиран е главният архитект на София Петър Диков, който казал, че от 2010-та година ще има пълна промяна във външната реклама на града.

Всички всекидневници отразят на първите си страници посещението на премиера Борисов във Франция и посочват, че България е поканила френските компании да се включат като инвеститори в АЕЦ Белене. Друг акцент от френската визита на Бойко Борисов е, че страната ни се отказва от скъпите френски корвети, но с компенсация Париж да ремонтира белгийските фрегати.

И накрая в търсене на противодействие на нестихващите инциденти по пътищата, Новинар съобщава за нова песен на фолкпевицата Яница, озаглавена: „Изгубени души“. В песента се казва – Не се надбягвай с вятъра, животът веднъж се дава!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *