Преглед на печата

Депутати на нож за тел. 112
в. Стандарт
Парламентарното мнозинство се разцепи заради промените в закона за МВР. Зад идеите за реформи на вицепремиера Цветан Цветанов застанаха само депутатите от ГЕРБ и „Атака“. Яне Янев и групата му напуснаха пленарната зала, тъй като РЗС са обещали шест месеца толеранс на правителството. Синята коалиция, БСП и ДПС скочиха срещу промените. Въпреки това поправките минаха на първо четене. Така депутатите решиха да се възстанови Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, която сега е към „Криминална полиция“. Звеното ще е на пряко подчинение на ръководството на МВР. Създават се и други нови дирекции – „Гражданска защита“, Национална система 112, които преминават към МВР. „Промените връщат МВР назад“, подскочи бившият МВР шеф Михаил Миков.
„Българското общество предпочита да гледа „Перла“ и „Денсинг старс“, отколкото да мисли за национална сигурност“, каза бившият министър на извънредните ситуации Емел Етем от ДПС.

Станишев бил готов да спечели „лидерската битка“ на конгреса
в. Дневник
Социалистите очакват драматичен конгрес в неделя. Близките до Сергей Станишев смятат, че той сам ще предизвика „лидерска битка“, защото бил сигурен в подкрепата на повече от половината делегати на конгреса.
В дневния ред няма точка за избор на председател, но Станишев можело да реши да изненада противниците си, защото те били единни само в желанието да го отстранят, но не постигат съгласие за негов наследник.
От кръга на лидера пресметнаха, че противниковият лагер разполага с една трета от делегатите – структурите около Румен Овчаров и Румен Петков, лявото крило в БСП, Татяна Дончева, която единствена досега публично се обяви за кандидат за първото място в партията. Социалисти по навик слагат сред претендентите за поста Янаки Стоилов и Младен Червеняков.
Ходът на конгреса ще зависи от колебаещите се, които не са в нито един от лагерите, коментира депутат и изчисли, че те били около 15% от делегатите. По думите му сега те са най-ухажвани и от Овчаров, и от Станишев, и от Петков, за когото на „Позитано“ се носи слух, че „прави заговори“ с обидените на ръководството, които не попаднаха в листите за депутати или пък са загубили работата си, след като БСП падна от власт. Мнозина твърдят, че колебаещите се ще предпочетат Станишев, след като зад него застават други силни фигури – дългогодишният организационен секретар Димитър Дъбов и Костадин Паскалев. В интервю за „24 часа“ Дъбов заяви, че засега подкрепя Станишев, но даде да се разбере, че не би застанал зад всяко негово предложение за бъдещото Изпълнително бюро. Същата позиция заемал и Паскалев, който умеел да влияе на партийните редици. Пред „Дневник“ той каза, че смяна на лидера в момента не е най-доброто за БСП. Според Паскалев до последно лагерите ще договарят разпределението на силите в следващото ръководство на БСП.
Очакваният ход на противниците на Станишев е да поискат извънреден конгрес през пролетта, на който да бъде избран нов лидер на БСП, но за това са необходими две трети от гласовете на делегатите, които те нямат, коментираха социалисти.

Станишев, Пирински и Дончева с най-голямо доверие в БСП
в. Класа
Сергей Станишев, Георги Пирински и Татяна Дончева имат най-висока обществена подкрепа в БСП и в обществото. Това сочи проучване на НЦИОМ, проведено от 10 до 15 октомври тази година. Станишев е одобряван от 21% от българите, а Пирински от 23%. Татяна Дончева изпреварва и двамата с подкрепа от 33 на сто. Почти същата подкрепа като Станишев и Пирински има и лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, който е одобряван от 21% от българите.
Проучването отчита и резултати сред симпатизантите на БСП, според които най-висока партийна поддръжка от над 80% имат отново Станишев и Пирински, докато чисто партийния вот при Татяна Дончева е 70%. Проучването отбелязва, че кандидатът за кмет на София Георги Кадиев трябва да работи още за натрупване на популярност. „Кадиев има потенциал за промяна в рейтинга, вече е спечелил доверието на почти половината от червените избиратели“, отбелязват още от НЦИОМ.

Десет партии ще се борят за кмет на София
в. Дума
Десетина са партиите и коалициите, които са се регистрирали за участие в частичните избори за кмет на столицата, стана ясно вчера от изявление на председателя на Общинската избирателна комисия Дияна Зулчева. Сред тях, освен парламентарно представените политически сили, има и по-малки формации. Вчера вечерта приключи регистрацията на всички желаещи да участват в местния вот организации и инициативни комитети.
Все още няма нито една регистрация на кандидат-кмет, въпреки че големите партии, като ГЕРБ и БСП, вече обявиха кандидатите си. Крайният срок за регистрация е 20 октомври. Досега са се регистрирали единствено кандидатите за кметове на район „Илинден“, където частичните избори са на 24 октомври. Известните досега кандидати за градоначалници на София са Йорданка фандъкова от ГЕРБ, Георги Кадиев от БСП, Иван Антикаджиев от Съюза на свободните демократи и арх. Павел Панов от РЗС.

София се чуди как да ревизира договори за 88 млн. евро
в. Дневник
Общината опитва да уреди по-високи неустойки за кръстовища
Столичната община ще се опита да подобри условията по вече сключените договори за 88 млн. евро за строителството на пет кръстовища на две нива. Целта е да се увеличат неустойките, за да се гарантира качествено и навременно изпълнение. Решението беше взето вчера от общинския съвет като част от доклада, с който беше позволено да се сключи договор за заем с Европейската инвестиционна банка. Кредитът е за 44 млн. евро и ще покрие половината от разходите за кръстовищата. Останалите пари трябва да бъдат осигурени от общината. „Ще търсим и подкрепата на правителството“, каза и.д. кметът Минко Герджиков. Договорите са с „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (44 млн. евро), „Трейс груп“ (8 млн. евро) и „Балканстрой“ (38 млн. евро). Общината е изпратила информация в регистъра за обществените поръчки само за договора с ГБС, който е подписан през май, докато кмет още беше Бойко Борисов. Пет месеца по-късно съветниците решиха да преразгледат договорите с мотива, че тъй като са стандартни, не дават достатъчна гаранция, че строителството ще завърши в срок. „Ще се опитаме да увеличим неустойките за забавяне и за некачествено изпълнение“, обясни Орлин Алексиев (ГЕРБ). Той добави, че сега максималната санкция е стандартната от 10% от стойността на поръчката. „Договорите позволяват едностранно прекратяване от общината преди започването на строителството. Предложих да използваме това, за да договорим по-добри условия“, каза и Жельо Бойчев от БСП. Поводът за внезапната ревизия е спор отпреди два дни в бюджетната комисия, където опозицията зададе въпроса дали има гаранция, че кръстовищата няма да повторят проблема с околовръстното шосе. При ремонта, платен от държавата, строителят ГБС повиши цената три пъти и тя удари рекордните 23 млн. лв. за километър път. Трите фирми не успяха да коментират вчера дали ще се съгласят на различни условия. От общината не обясниха кой е подписал договорите. По принцип това се прави от кмета, а ако той е в отпуск – от заместник.

БСП издигна млада дама за кмет на Враца
в. 24 часа
Говорителката на Общинския партиен съвет на БСП във Враца Цветелина Дамяновска е левият кандидат за кмет на града. Вотът е на 15 ноември. 32-годишната шефка на териториалното поделение на „Български пощи“ бе предпочетена от общинския пленум между 5 кандидатури, сред които бе и бившият соцдепутат и областен партиен шеф Димитър Гъндев. Той обаче предварително отказал да влиза в битката за поста, овакантен от социалния министър Тотьо Младенов, обясниха другари. Миналия петък номинацията на Дамяновска бе съгласувана и със Сергей Станишев. Тя е член на НС на БСП, магистър по икономика и право. Омъжена, с едно дете.

София няма да вдига имотните данъци
в. Класа
Столичният съвет одобри заема от 43,5 млн. евро от ЕИБ за естакадите
Столичната община не предвижда увеличаване на местните данъци за следващата година. Това заяви пред журналисти Минко Герджиков, временно изпълняващ длъжността кмет на София, коментирайки одобрените преди ден от правителството промени в Закона за местните данъци и такси. Те дават възможност на общините, които желаят, от началото на следващата година да увеличават максималния праг за данък сгради и данъка върху възмездните сделки.
Сега местните власти могат да определят ставка в диапазона от 1 до 2 на хиляда от оценката на имота, а догодина горната граница се вдига на 2,5 промила. Решението на правителството позволява при сделка с имот таванът на местния данък да се вдига от 2,6% на 3% от сумата. Повишението на тези налози ще става след решение на съответния общински съвет.
Минко Герджиков съобщи, че кметовете настояват правителството да вземе мерки за повишаване на събираемостта на данъците на национално ниво. Според него това може да стане с наредба или друга промяна в законодателството, която ще позволява на общинските служби да отказват да извършват услуги на неиздължилите се данъкоплатци. Той припомни, че има държави, където за некоректни платци се предвиждат много строги наказания, включително и затвор.
Междувременно Столичният общински съвет (СОС) одобри предложението на Герджиков за искания заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 43,5 млн. евро за проекти по изграждане на естакади и реконструкция на столични булеварди. Общата сума за реализацията е 88,1 млн. евро, като общината се задължава да изплати 44,6 млн. евро от собствени средства. Срокът за връщане на кредита е 25 години и 4-годишен гратисен период. Предвижда се заемът да послужи за изграждане на пътищата на две нива и частични реконструкции на булевардите „Иван Гешов“, „Пейо Яворов“,“Драган Цанков“, „Стоян Михайловски“ и др. Вече са избрани три от фирмите, които ще са изпълнители на мащабния инфраструктурен проект. Това са „Главболгарстрой“, „Балкан строй“ и „Трейс груп“.

Областна комисия ще дава ниви под наем
в. Земя
Парламентът прие вчера на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от депутатите от ГЕРБ Десислава Танева, Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов. Целта на законопроекта е усъвършенстване на правния режим за разпределение на ползването на земеделските земи. Предвижда се сключването на споразумение за ползване на земеделските земи да се ръководи от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция „Земеделие“, а не от кмета на общината, както досега. В състава на комисията ще се включват освен представителите на местната власт и представители на областната дирекция „Земеделие“. По този начин дейността по сключването на споразумението за ползване, както и при липса на споразумение, ще се извършва преимуществено с участие на служители на структурите на Министерството на земеделието и храните, посочват вносителите. Те се мотивират с това, че информацията за собствениците и ползвателите на земеделските земи се намира в общинските служби по земеделие, както и че се създава по-голяма възможност за вземане на правилни оперативни решения при разпределение на ползването. Оптимизират се и сроковете за сключване на споразуменията, като се съобразяват с агротехническите срокове.

Промоция на електронно банкиране „ДСК Директ“
в. Политика
Банка ДСК предоставя на своите клиенти, ползватели на системата за електронно банкиране „ДСК Директ“, лихвени отстъпки при ползване на кредити за текущо потребление, жилищни и ипотечни кредити, съобщиха от трезора, управляван от Виолина Маринова. Включването в Програма „ДСК Партньори“ (за кредити за текущо потребление), а от 05.10.2009г. вече и в Програма „ДСК Уют“ (за жилищни и ипотечни кредити), осигурява преференциален лихвен процент по желания кредит.
В платформата си за електронно банкиране „ДСК Директ“ Банка ДСК дава възможност клиентът чрез определена опция да се откаже от получаването на извлечения на хартиен носител. Предоставянето на този вариант е изява на социално и екологично ориентираната дейност на институцията, която все повече превръща корпоративната си социална отговорност в мярка за достойнство на бизнеса.

Брюксел плесна банките през ръцете
в. Новинар
Максималната наказателна такса за върнат предсрочно кредит става 1 процент
Между 0,5 и 1 процент от стойността на кредита ще бъде наказателната такса, която клиентът трябва да плати на банката при предсрочно погасяване на заема. Това предвижда европейска директива, която трябва да бъде приложена в българското законодателство не по-късно от 10 май 2010 г., съобщи вчера Кръстьо Преславски, експерт от кабинета на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.
Размерът на наказателната такса ще се определя в зависимост от това колко време остава до края на договора за изплащане на кредита. Така например, ако клиентът иска да погаси предсрочно заема си, но му остава повече от 1 година от края на договорения период, то тогава той трябва да плати на банката не повече от един процент от сумата на предсрочно погасения кредит. Ако оставащият период не надхвърля 1 година, то наказателната такса е в размер на 0,5 процента, се посочва в евродирективата.
Ако новите правила не бъдат въведени у нас, Еврокомисията ще открие процедура срещу България и дори може да постанови финансови санкции, обясни Преславски. Документът задължава банките да дават ясна, точна и разбираема информация относно условията на кредитите, които предлагат. Също така не трябва да има скрити такси за различните финансови услуги, които предлагат трезорите. Новата директива предвижда още търговските банки да предоставят на клиентите си съпоставима информация, така че те да могат да проверят дали условията, предлагани им от институцията, са най-добри за тях или да изберат друг трезор. Преславски обясни, че доверяването на банков служител при теглене на заем не винаги е най-правилното решение. Причината е, че често служители предлагат условия, които са най-добри за печалбата на банката, но не и за потребителя, обясни той.

Държавата влиза в БТК
в. Стандарт
Държавата да има свой човек в управата на БТК, поиска министърът на транспорта Александър Цветков. Той е внесъл предложението с писмо до финансовия министър Симеон Дянков. Искането е да бъде назначен представител на държавата в Управителния съвет на БТК АД. Въпросният шеф обаче не може да бъде излъчен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, тъй като то определя политиката в областта на електронните съобщения. Златната акция ще остане в държавата, съобщиха от ведомството. Тя ще бъде задържана поне до завършване на делото, заведено от телекома за обезсилване правото на вето на държавата в Управителния съвет на дружеството. Срокът на преференциалната акция изтече през юни 2009 г. и по устава на компанията тя ще се приравни на обикновена акция, а БТК (сега „Виваком“) има право да я купи. Това обаче е валидно само ако са изпълнени всички условия по приватизационния договор за БТК, припомнят от транспортното ведомство. Държавата обаче има претенция към собствениците на телекома за неизпълнени ангажименти по програмата за трудова заетост. Освен това предстои и дело в Арбитража в Париж за 80 млн. евро, които хазната си иска от БТК. По договор й се полагат 10% от горницата над 300 млн. евро при препродажба. БТК стана собственост на AIG за 1,1 млрд. евро. Задържането на златната акция ще позволи на държавата да продължи да участва в оперативната работа на БТК.

Продажбите на български мебели се свили с 30%
в. Дума
През второто тримесечие на 2009 г. предприятията в мебелната промишленост са реализирали с 30% по-малък обем продажби спрямо същия период година по-рано. Производството в подсектора по цени от 2005 г. е по-малко с 36% в сравнение със същия период на 2008 г. Наблюдава се сериозен спад на вноса с 36.3% през второто тримесечие. Спадът за полугодието е с близо 25%. Темпът на намаление на износа също се засилва – 28.3% през второто тримесечие срещу 21% през първото. Вносът намалява с близо една трета по-бързо от износа, което води до положителен външнотърговски стокообмен. През полугодието обаче положителното салдо намалява с 30%.

Покупките на компании са в пауза
в. Дневник
Пазарът на сливания и придобивания в България е почти блокиран, тъй като много от собствениците на компаниите все още нямат ясна и трезва оценка за състоянието на бизнеса си по време на криза. За да се промени това, ще трябва много от фирмите да се преструктурират и да променят бизнес модела си. Това заявиха пред „Дневник“ инвеститори и консултанти няколко дни преди втората конференция за сливания и придобивания в България и региона, организирана от вестник „Капитал“ на 20 октомври. На нея ще участват инвестиционни фондове като Bancroft и Rothschild (още на www. capital.bg/MAconference) Все пак сегментът не е напълно замрял и дори се усеща раздвижване сред фондовете, които осигуряват дялово финансиране.
Изчисления от бранша показват, че средствата, с които разполагат в момента за България и Румъния, са поне 1 млрд. евро. Има фирми за продан, но сделките се блокират поради факта, че много от собствениците на компании смятат, че трудните вречена ще отминат бързо и бизнесът им отново ще поеме нагоре както преди кризата. Това ги кара да държат високи цените за своите дялове, което също ограничава сделките по придобивания.

Държавата иска свой човек в БТК
в. 24 часа
Държавата ще задържи „златната“ си акция в БТК, която наскоро смени името си на „Виваком“, и ще иска свой представител в управата на телекома, съобщиха вчера от транспортното министерство. Министър Александър Цветков предложил в писмо до вицепремиера Симеон Дянков да излъчи съответния човек, тъй като той не можел да е от транспортното ведомство. Задържането на преференциалната акция пък щяло да позволи на държавата да продължи да участва в оперативната работа на дружеството.
Според договора между акционерите през тази година телекомът придобиваше право да изкупи участието на държавата. Това обаче бе отказано от предишното правителство и БТК води дело.
Междувременно синият съветник в София Вили Лилков се закани, че ще внесе предложение в общинския съвет базовите станции на мобилните оператори, които се намират върху детски градини и училища, да бъдат премахнати принудително. И.д. кметът на София Минко Герджиков даде срок до 12 октомври, в който операторите да му напишат колко антени имат и на какви хигиенно-защитни изисквания за безвредност отговарят. Компаниите обаче поискали още време за отговор. Поставянето на 1400 базови станции на мобилни оператори в София не е било съгласувано с общината, каза още Лилков.

Държавата запазва гласа си в БТК
в. Телеграф
Държавата ще задържи златната акция в БТК поне до завършване на делото, заведено от телекома, за обезсилване правото на вето на държавата в Управителния съвет (УС) на дружеството. Министърът на транспорта Александър Цветков е пратил писмо на Симеон Дянков с предложение правителството да излъчи свой представител в УС на компанията. Задържането на акцията ще позволи на държавата да продължи да участва в оперативната работа на дружеството. Според договора 5 г. след продажбата дружеството изкупува преференциалната акция. Условието обаче е телекомът да е изпълнил всички ангажименти по приватизационния договор, което обаче не се е случило в частта за трудовата заетост.

Краят на господството на банките идва
в. Новинар
Скоро ще дойде моментът, който всички, теглили заем, очакват. Евродиректива, която трябва да бъде въведена в българското законодателство не по-късно от 10 май 2010 година, предвижда потребителите да могат да връщат заемите си предсрочно. Те ще трябва да заплатят на банката наказателна такса в размер между 0,5 и 1 процент от стойността на предсрочно погасения кредит. Вярно, че преди се обсъждаше вариант, според който такава такса нямаше. Лобита има навсякъде и явно е надделяло предложението за наличие на такса, с която потребителите, дръзнали да се изплатят преди края на договора, да бъдат наказани. Поне е хубаво, че в документа е определена граница за тази такса, тъй като можеше да бъде записано, че финансовите институции трябва да получат справедливо обезщетение. А то може да бъде както от 200 лв., така и 2000 лв., че и повече.
Документът предвижда още банките да предоставят ясна и точна информация за предлаганите услуги, както и да няма скрити такси. В момента в договора за кредит – бил той потребителски или ипотечен, дори да са посочени с големи букви всички такси, които трябва да плати клиентът, те са записани така, че остават неразбрани за по-голямата част от потребителите. Лошо е, че в момента в над три четвърти от случаите служителите във финансовите институции предлагат оферти за кредити, които носят най-добри парични резултати за банките, но не и за портфейла на клиентите.
Чиновниците не само не предоставят пълна информация за предлаганата от тях услуга, но и съвсем искрено заблуждават клиентите си.
Остава обаче проблемът с едностранното променяне на условията по заемите. За съжаление няма европейски закон или директива, която да определя като незаконно решението на трезорите да променят условията по кредитите, без да уведомят клиентите си. Със сигурност банките няма лесно да преглътнат, че ще си получават парите обратно по-бързо, отколкото са очаквали и съответно ще имат по-ниски приходи от предвидените. Но едва ли биха позволили вариант, при който да не могат да си вдигат лихвите по заемите, когато те преценят.
Ясно е, че една директива няма да оправи всички нередности около банковата ни система. Оставаме с надеждата, че поне посочените в нея изисквания ще се спазват.

Образът Му от бюрото
в. Дума
Общински съветник от НДСВ прикова вниманието на целокупното общество, като сензационно съобщи, че в днешни дни чиновници си гарантират работата с по един портрет на министър-председателя на бюрото. Нова практика, позната от стари времена. Така личните качества на служителя отивали на заден план и оставал сал един образ, гаранция за успех в службата.
Портретната мода доскоро беше само по сергиите, аптеките и магазинчета из София, защото дотам се простираше влиянието на бившия кмет. Така се получаваше безпроблемно разрешение за някой и друг дребен бизнес.
После облицовката от плакати се развихри с изборната кампания и най-досетливите залепиха поне един мъжествен образ зад стъклото. Явно и на бюрократите не им липсва предприемчивост и днес всеки от тях си има по портрет, но не на семейство и приятели, а на когото трябва. Защото само така след 20 години преход българинът се опитва да си гарантира поне малко спокойствие в една неспокойна среда с поголовни чистки и уволнения.
С преголямо любопитство човек се запитва колко ли такива бюра могат да се съберат в малката ни родина и кой е измислил тази мода. Но явно и този път виновен е животът ни такъв, какъвто го живеем. И тъжен, и смешен. С по един портрет за всеки случай. Нали си имаме традиция от онези времена, когато „портретът от стената“ само ни следеше. А портретът беше на онзи, когото охраняваше Този.

Гражданите пак ще покрият вересиите
в. Дневник
Столичната община ще опита да ревизира подписани договори
С наближаването на кметските избори в София на общинския съвет явно взе да му става напечено, след като тръгна да ревизира собствените си договори, при това сключени тази година, докато сегашният премиер Бойко Борисов още беше кмет. Става дума за няколко контракта за 88 млн. евро за строителството на пет кръстовища. Явно някой си е дал сметка за нещо при условията на финансовата дупка, в която общината е изпаднала. От администрацията и от общинския съвет никой не можа да си „спомни“ кой е подписал скъпите договори. Но доколкото столичната управа се кани да иска пари от правителството за финансирането им, не е изключено ситуацията да се окаже някак особена, ако параметрите на това строителство се доближат до тези на Околовръстното примерно.
Както стана ясно неофициално, проблемът е, че договорите на общинския съвет, независимо дали става дума за 88 лв. или за 88 млн. евро, са стандартни от по няколко странички, очевидно теглени безплатно от юридическите страници в интернет. И както обясни общински съветник от ГЕРБ, поради тази причина строителството на магистрали и естакади в момента представлява голям риск за общината, респективно за софийските данъкоплатци, тъй като предвидената по договор неустойка за забавяне и неизпълнение е от „стандартните 10%“.
Да оставим настрана, че едва ли някоя фирма ще се съгласи да й увеличат неустойката. Въпросът е кой е посъветвал администрацията да пише такова смешно обезщетение. Както й кой носи отговорност за редовно повтарящата се юридическа некомпетентност, при това все в ущърб на обществения интерес, ако въобще проблемът е в компетентността. В управлението на София от години трудно ще се намери читав договор, който да не е за сметка на жителите й. А те редовно плащат двойно – като им вдигат и данъците.

Социализмът свърши
в. 24 часа
Софиянец: Социализмът свърши. Има общ топломер на сградата и неговото отчитане се разпределя между потребителите. Г-н Кърлев посетил ли е един вход да направи проверка, да види колко се краде. Всички търпят крадците, пък после им виновна „Топлофикация“. Много заможни хора не плащат парно, защото може да не плащат. Какво значи не ползвам общите части? Като си купуваш апартамент, не виждаш ли, че сградата е с по-големи части. Защо за кражба на отопление не се предвиди затвор? Много е лесно да се отопляваш на ток или да изключиш радиатора, когато съседите около теб са затоплили.

Ваксинират 180 000 души срещу свински грип
в. Труд
Членовете на кабинета без имунизация, не били в рискова група
Безплатно ще бъдат ваксинирани 180 ООО българи, които попадат в рисковите групи за заразяване от свински грип.
Имунизацията ще започне през януари 2010 година, съобщиха вчера от здравното министерство. Там се бе събрал националният пандемичен комитет във връзка със зачестилите случаи със заразени българи. Само за седмица се разболяха 25 души.
Имунизацията ще е доброволна и ще обхваща хора с хронични заболявания, диабетици, бременни жени и др. Ваксина ще има и за представителите на рисковите професии – медици, военнослужещи в задгранични мисии, летци, моряци, както и служителите на жандармерията, Гранична полиция и КАТ.
Здравното министерство ще плати за една ваксина до 10 евро. Тя няма да се продава в аптеките. „Министрите не влизат в опасните групи и няма да бъдат ваксинирани“, каза здравният министър д-р Божидар Нанев. Той допълни, че ще бъдат закупени поетапно и 200 хил. дози тамифлу и реленца. Досега в България са направени 749 изследвания за свински грип, от които положителните са 129.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *