Преглед на печата

Кмет плаща лекарствата на баби
В. Телеграф
Кметът на белоградчишкото село Стакевци Васко Чулин отделя 1/3 от заплатата си – 150 лева, за да осигури на близо 180- те жители на селото поне елементарна медицинска грижа.
50 лева от сумата отиват за заплата за медицинска сестра, с останалите 100 лева се зарежда аптечка с най-необходимото при спешни случаи. Купени са апарати за мерене на кръвно налягане и кръвна захар. Медицинската сестра Теодора Веселинова е родом от селото и въпреки че в момента живее във Видин, винаги се отзовава в Стакевци при нужда.

1/5 от малките хотели в София затварят врати
в. Сега
Нощувките в столицата са намалели с поне 20% спрямо миналата година
Близо 1/5 от малките хотели в столицата с категория от една до три звезди вероятно ще затворят до края на годината, прогнозираха вчера от общинското предприятие „Туристическо обслужване“. По техни данни до края на септември 47 малки хотели и мотели с общо 635 легла са подали заявления за прекратяване на дейността. До края на годината техният брой вероятно ще достигне 59. В момента в предприятието са регистрирани 297 обекта с над 10 хил. легла, като в това число влизат и апартаменти за настаняване на гости. Според експерти от общинското предприятие хотелите, спрели работа тази година, ще са двойно повече в сравнение с миналата. В момента градският туризъм е силно засегнат от кризата, защото много компании намаляват разходите си за командировки в други градове и в чужбина. „Спрямо същия период на миналата година за София като цяло има спад на нощувките с 20%“, съобщи Витан Иванов, председател на столичния Съвет по туризъм.

“ФеърПлей Пропъртис” отчете печалба
в. Банкер
Дружеството със специална инвестиционна цел “ФеърПлей Пропъртис” е приключило деветмесечието с 1.479 млн. лв. нетна печалба, показва отчетът му към 30 септември. Фондът е реализирал 22.9 млн. лв. приходи от продажби, от които 75%, или 17.1 млн. лв., са резултат от продажбата на 81 апартамента от комплексите “Санта Марина” и “Св. Иван Рилски”. Останалата част от приходите се формира от наеми и експлоатация на инвестиционни имоти, както и от учредяване на право на строеж. До края на годината се очаква да бъдат реализирани още 4.3 млн. лв. приходи от вече сключени, но неприключени договори за продажба на апартаменти, чийто брой към края на септември е двадесет и две. От началото на 2009-а компанията е сключила нови договори за продажба на 126 апартамента с 9856 кв. м обща разгъната застроена площ на стойност 26.8 млн. лева.

Пускат 62 фирми на борсата
в. Труд
Агенцията за приватизация ще предложи акции от 62 дружества за продажба на 22-рия централизиран публичен търг, който ще се проведе на Българската фондова борса. В рамките на търга ведомството ще пусне за продажба пакети от дружества като „Свободна безмитна зона – Бургас“ „Свободна безмитна зона – Пловдив“, „Балканкар-Руен“, „Калиакра Хотелс“ и други.

Кредитиране за големи
в. Капитал
Кризата сви проектното финансиране, но сделки все пак има
Знаете ли кое е общото между построяването на Mall of Sofia, изграждането на нова ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“ и превръщането на столичния завод „Електроника“ в жилищен и бизнес парк? Всички тези начинания са или ще бъдат реализирани благодарение на т.нар. проектно финансиране. (виж карето)
Инвеститорите в повечето от тези проекти имаха късмета да започнат проектите си в периода на икономически подем и при по-голяма готовност за съдействие от страна на банките. Сега обаче световната криза пренареди картината в сектора и нещата вече далеч не са толкова лесни. В търсене на по-голяма ликвидност банките свиха отпускането на заеми. Самите инвеститори пък от своя страна отложиха много от проектите си в очакване на по-добри времена. Така например Мартин Гиков, който е ръководител отдел „Финансиране на недвижими имоти“ в Уникредит Булбанк, отчита намаляване на предлаганите за финансиране проекти с над 50% в сравнение с периода отпреди кризата.

АЕЦ „Белене” пак на трупчета
в. Новинар
Черната PR кампания разколеба и отказа RWE от Втора атомна. Чака се преструктуриране на инвеститорския интерес. Междувременно държавата губи милиони в неустойки всеки месец
Министър Симеон Дянков твърди, че има двама потенциални инвеститори за Втора атомна. Разбира се, че и да го питат, няма да каже кои са. Защото може да бъде сигурен, че наистина е намерил двама инвеститори само тогава, когато получи писмата им за намерения. Такива няма. Засега.
Министър Дянков съобщи добрата новина, когато окончателно се разбра, че RWE се оттегля от проекта. Така се прави. Да не би страничният наблюдател да си помисли, че всъщност правителствената война срещу строежа на Втора атомна има някакъв по-дълбок контекст от официално обявените мотиви за атаката. Като този, че проевропейската ГЕРБ не иска руски инвестиции в България. Или поне не иска само руски инвестиции.
Намеци за „френско съдействие” по отношение на строежа на Втора атомна дойдоха от срещата Борисов-Саркози. Френският президент обеща съдействие за европейско финансиране. Пак там, в Париж, се разбра, че АЕЦ „Белене” трябва да стане истински европейски проект. Което може да се чете и като налагане на ограничения на руската инвестиция в „Белене”. Защото и сега проектът си беше и истински, и европейски. Така и не стана ясно, кой точно стои зад активната PR атака срещу един, на практика изгоден за България проект.

Прокопиев влиза в банковия бизнес
в. 24часа
Австрийци осигуряват парите
Очаква се скоро появата на нова банка у нас с мажоритарно австрийско участие. Документи за издаване на лиценз е подала “ Фи-нансиа груп“ в БНБ и в австрийския регулаторен орган, съобщиха от компанията. Тя бе създадена в края на миналата година като стратегическо партньорство между „Алфа финанс холдинг“, чийто председател и съакционер е Иво Прокопиев, и австрийската HYPO Investmentbank AG.

СВЕТОВНАТА БАНКА ПРОГНОЗИРА: ЧАКАТ НИ БЕДНОСТ И БЕЗРАБОТИЦА
в. Телеграф
Намаляващи доходи, растяща безработица и огромна задлъжнялост. С тези думи Световната банка описва състоянието на страните от Източна Европа и Централна Азия.
Според доклада домакинствата в тези региони са най-застрашени от неплатежоспособност и надигаща се нова вълна на бедност, обяви Дарик радио.
Назад
Процъфтяващите доскоро икономики в Източна Европа и Централна Азия преживяват отрицателен растеж през 2009 г. По данни на Световната банка растежът е паднал от 7,6% през 2007 г. на 4.7% през 2008-а и е достигнал отрицателен ръст от 5.6% през 2009 г.
„Много от домакинствата не могат да изплащат заемите си. Нашите проучвания, доколко те могат да издържат на шокове като безработицата, ниските доходи, по-високите лихви и обезценяването на валутите, показват, че повечето домакинства се намират под приемливото ниво на платежоспособност“, коментира главният икономист за региона Индермит Джил.

15% от енергийните компании на борсата в борба с рецесията
в. Монитор
Като част от енергийния холдинг АЕЦ „Козлодуй“ също попада в списъка на държавни компании, част от листването на които на борсата се обмисля от кабинета като антикризисна мярка. Предвижда се държавните енергийни дружества да бъдат преобразувани в публични компании и 15% от тях да бъдат предложени на борсата. Освен за АЕЦ „Козлодуй“ това се отнася и за НЕК, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, „Мини Марица-изток“ и „ТЕЦ Марица-изток 2“.
„Мярката е повече от положителна и представлява сериозен знак за инвеститорите по отношение на волята на правителството да съдейства за развитие и стимулиране на капиталовия пазар, а оттам и за икономиката като цяло, смята Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, цитиран от Investor. bg.

Шехерезада без край
в. Стандарт
Ако попитате някой германец от средната класа за името на най-популярния актьор от следобедните телевизионни сериали, може и да ви изгледа твърде неразбиращо. В България нещата стоят другояче. И на Запад има хора, които истерично почитат всякакъв род поп звезди и звездички, актьори с мускули или русокоси хубавици. И там фенове тичат след тях и са способни на какви ли не чудатости. По правило това са тийнейджъри или определени среди на светското общество, за които луксът и блясъкът са професионално занимание. В България преклонението пред известни имена като разбираем и донякъде нормален елемент на масовата култура лесно прераства в телешки възторг пред всякакви второразрядни знаменитости. Публичното българско обожание към турската „Перла“ Инджи и красавеца Мехмет очевидно е смаяло и самите актьори, защото подобен интерес досега били виждали само в арабските страни.

„Позитиви“ тям, негативи нам
в. Дума
Хубавата новина от вчера е, че най-после пациентите имат право на глас чрез свой представител в здравната каса. Друг е въпросът, че колкото и да говори този представител, мнението му може да си остава глас в пустиня. Защото, както вървят нещата, той ще си е девета дупка на кавала като едното нищо. Ако и да се кълнят новите управници, че всички работят в името на „Негово Величество Пациентът“. Него все последен май ще го питат… А той има бол поводи за притеснения – сега се тресе от липсата на скъпите, но нужни нему лекарствата, дето ги премятат от онзи списък в тоя, от онази комисия в тая. Все с определението „позитивни“, а натоварени с много негативи за потърпевшия. Пациентът, дето все някой одитира в негова полза, а цяла агенция ще анализира медицински пакети и цени на медикаменти. Агенцията обаче ще е предимно с финансов привкус, а известно е, че финансистите вечно започват с твърдо „не“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *