Преглед на печата

„Труд“ коментира, че в НДСВ са шокирани от изказването на лидера си за преговори с ДПС за съвместно явяване на предстоящите избори в рамките на обща либерална коалиция. Изданието посочва, че Сакскобургготски отказал да отговори на въпросите на журналисти доколко са напреднали тези преговори.

„24 Часа“ публикува и казаното от Владимир Каролев вчера по програма Хоризонт, че думите на Сакскобургготски са извадени от контекста и че НДСВ ще участва самостоятелно на изборите. Каролев е категоричен, че не се водят и никога не са се водили преговори за коалиция с ДПС.

Водещата тема за „Стандарт“ е нахлуването вчера на спецполицаи от Агенцията по национална сигурност, прокурори и следователи в министерството на земеделието, докато министър Цветанов дегустирал маркови питиета на изложението „Винария“. Акцията е заради злоупотреби при заменките на гори и земи от държавния фонд. Изданието посочва, че за първи път българското ФБР нахлува в министерство.

„Дума“ цитира градския прокурор Николай Кокинов, че вече има повдигнати обвинения срещу длъжностни лица, но няма задържани, защото разследването е още в начален стадии.

Според водещото заглавие на „Сега“ министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов ще похарчи 805 хиляди лева за един наръчник. Коментарът е че ведомствата дават солидни суми от европейските програми, за да проучват елементарни неща. Пример за това е спечеленият проект от Регионалното министерство за проучване на дейностите, които могат да бъдат прехвърлени на външни фирми и да се напише наръчник как да стане това.

Бизнесът съкращава работни места и заради осигуровките, научаваме от „Дневник“, според който държавата остава глуха за най-ефикасната мярка срещу кризата, намаляването на осигурителното бреме. Изданието посочва, че вместо това от началото на годината правителството е въвело нови по-високи осигурителни прагове. Цитиран е и анализ на Световната банка, според който намаляването на осигуровките с 5% може да запази 130 хиляди работни места в страната.

„Пари“ разработва темата за преминаването на енергийното спестяване от мода към задължение, като посочва, че българската икономика е с 40% по-енергоемка спрямо останалите страни от Европейския съюз. Припомня се, че една от целите на общността е в близко бъдеще да спестява около 100 милиарда евро годишно от икономия на енергия.

Германска компания влага 1 милиард евро във ветрогенератори у нас, четем на първата страница на „Класа“. Това е стойността на инвестицията, която смята да направи германската компания „Ентертраг“, като построи ветроенергиен парк в района на Северното ни Черноморие.

„Новинар“ пише за искането на инструктори да бъде въведена категоризация на учебните центрове за шофьори, като им се дават звезди, както при хотелите. Предложението вече е изпратено до Министерството на транспорта, откъдето трябва да преценят дали да го впишат в закона за движение по пътищата.

„Монитор“ допълва темата, като информира и за друга обсъждана идея – шофьорски книжки да се взимат на 17 години, след което новаците зад волана да карат 12 месеца с родител или опитен придружител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *