Преглед на печата

Георги Първанов: Един министър го играе премиер
в. Класа
Президентът заяви, че в политиката има дефицит на идеи.Струва ми се, че в кабинета има един министър, който се опитва да го играе премиер. Това заяви вчера в Перник президентът Георги Първанов, който беше официален гост на празника на града. „В действителност мисля, че този министър трябва да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна, за да може да вземе отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства“, каза още президентът. Запитан дали визира финансовия министър Симеон Дянков, Първанов се засмя и каза, че всички се досещат за кого става дума. Той допълни, че си струва някои от министрите да поохладят малко страстите. Той не пожела да даде оценка на кабинета, но подчерта, че са чути твърде много радикални идеи, от които министрите са се отказали буквално на другия ден. Според държавния глава, този отказ е добър, защото много от идеите са били не просто неработещи, но и опасни.

Президентът: Част от идеите на кабинета са опасни
в. Дума
Един министър се опитва да го играе премиер, коментира Георги Първанов
Някои от министрите си струва да поохладят малко страстите. Това коментира вчера президентът Георги Първанов в Перник, където бе по случай празника на града. Според него охлаждането се налагало, защото са чути твърде много радикални идеи, от които управляващите се отказват буквално на следващия ден. Първанов определи идеите не просто като неработещи, но и като опасни.
Държавният глава обаче не се ангажира с оценка на правителството. Вероятно дори на 100-те дни няма да бъда този, който се опитва да дава цялостна оценка, подчерта президентът. Той заяви, че ще вземе отношение само по отделни инициативи, като изрази надежда да има повече полезни и работещи. Президентът каза още, без да посочи име, че има един министър, който „се опитва да го играе премиер“.

Наблюдатели: Конгресът на БСП – много шум за нищо
в. Дневник
Кандидатът на БСП за София Георги Кадиев прогнозира, че предизборната кампания „ще бъде мръсна“ и ще се води между него и Бойко Борисов. Министър-председателят ще играе ролята на лошото ченге, а кандидатът на ГЕРБ „ще подпърхва около него“, коментира Кадиев. Покани на дебат претендента на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, но тя отклони идеята с аргумента: „Моята кампания предполага разговори с хората.“
Кандидатът на БСП за София Георги Кадиев прогнозира, че предизборната кампания „ще бъде мръсна“ и ще се води между него и Бойко Борисов. Министър-председателят ще играе ролята на лошото ченге, а кандидатът на ГЕРБ „ще подпърхва около него“, коментира Кадиев. Покани на дебат претендента на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, но тя отклони идеята с аргумента: „Моята кампания предполага разговори с хората.“

Наложиха екоглоби на Пловдив и Карлово
в. Монитор
10 ООО лева глоба трябва да плати община Пловдив на държавата заради неспазване на срокове за вземане на проби от почвата и въздуха на депото в Цалапица. Втората глоба от 30 000 лева ще плати община Карлово заради местното депо.
Проверка на пловдивското сметище, извършена в края на юли, е установила, че няма взети проби от газовите кладенци на газотвеждащата система на всички котловани на сметището. До юни проби са вземани само от котлованите, в които в момента се депонират отпадъци.

Георги Кадиев: Битката за София ще бъде между мен и Борисов
в. Дума
Кандидатът за кмет на БСП кани Фандъкова на дебат по всички проблеми на столицата
Отсега е ясно, че в предизборната кампания Бойко Борисов ще играе ролята на лошото ченге, а Йорданка Фандъкова просто ще пърха с мигли около него. Това заяви кандидатът за столичен кмет на БСП Георги Кадиев при официалното откриване на кампанията си вчера.
Червеният общински съветник се е надявал на феърплей, но вече вижда, че предизборната битка се очертава да е „мръсна“ и пълна с компромати. Не е никак коректно още преди началото на кампанията премиерът Борисов да започва словесен двубой, и то от името на своя кандидат Фандъкова, отсече Кадиев. Той даде за пример нападките на Борисов пред Нова тв в неделя, че Фандъкова не разполага с много пари, защото „си няма съпруг, който да прави евтин ток“.

Кадиев очаква мръсна кампания за кметския вот
в. Сега
Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев очаква мръсна кампания за вота. Вчера той прогнозира, че битката ще е между него и Бойко Борисов, а не с кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. „Очевидно кампанията ще бъде между мен и Борисов, като министър-председателят ще играе ролята на лошото ченге, а кандидатът на ГЕРБ ще подпърхва около него“, обяви Кадиев.
Той отправи и няколко въпроса към Борисов при откриването на предизборния си щаб – кому е нужна такава некоректна кампания; как така е бил добър, когато Цветелина Бориславова го е молила сметките на НАП да минават през СИБанк и е бил харесван, когато е защитавал бившия шеф на приходната агенция в Добрич, а сега зам.-шеф на НАП – Тошко Тодоров от ГЕРБ.

Семейните фирми осигуряват 60% от работните места
в. Пари
Над 40% от всички семейни компании се занимават с производство, строителство и търговия
Семейните компании са по-слабо уязвими във времена на икономическа криза, защото собствениците им имат по-висока мотивация за запазване и развитие на бизнеса си в сравнение с наетите мениджъри. Те са и все по-предпочитани работодатели, защото вдъхват по-голяма сигурност за служителите. Това са основните изводи, до които достигнаха представители на Сдружението на фамилния бизнес в България на работна среща с техни колеги от Европа.

Готвят национална стратегия за развитие
в. Монитор
България трябва да има национална стратегия. В нея трябва да се формулира всичко онова, което искаме да се случи у нас през следващите две или пет години. Това заяви вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на международна конференция за „Новият дневен ред за реформи на новите страни – членки на ЕС“, организиран от институт „Отворено общество“. Стратегията за ЕС трябва да е подчинена на националната стратегия, добави той. Според Дянков последните две правителства нямали такава национална стратегия.

Дянков иска 6% лихва за резерва
в. 24 часа
Една част от фискалния резерв може да се извади от БНБ и да се сложи на депозит в търговски банки за по-висока доходност. Това каза вчера финансовият министър Симеон Дянков при откриването на дискусия, организирана от ”Отворено общество” и Световната банка.
Фискалният ни резерв е около 8 млрд. лв. и близо 12 г. е депозиран в БНБ срещу годишна лихва 0,3-0,5%, обясни Дянков. Резервът нямало да бъде харчен, целта била да носи по-висока доходност, например около 6%.
Печалбата може да се използва за здравеопазване, каза министърът. И добави, че не се е отказал от идеята резервът на Здравната каса от 700 млн. лв. да се извади от БНБ и да се използва.
От догодина цялата здравна вноска от 8% ще влиза в здравеопазването, вместо да се дели на две и 2% да влизат на депозит в БНБ, смята той.

Около 12,5 млрд. лв. ще усвои строителният бранш
в. Класа
Между 12-12,5 млрд. лв. се очаква да реализира строителният сектор през тази година. Само до средата на 2008 г. са били извършени строителномонтажни дейности за над 16 млрд. лв. С около 30-35% по-малко поръчки са получили фирмите от началото на годината досега в сравнение с предходната година, каза председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов. Заедно с представители на камарата той се срещна вчера с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

ЕС отпуска 280 млн. евро за млекарите
в. Дума
Средствата ще бъдат разделени между държавите членки
Еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел съобщи вчера, че иска да деблокира помощ от 280 млн. евро в подкрепа на изпадналия в криза млечен сектор. Тя направи това малко преди заседанието на министрите на земеделието на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), предаде АФП. „Ще изпразня джобовете си и ще осигуря 280 милиона евро“ за млекопроизводителите, заяви тя пред журналисти при пристигането си за срещата и допълни, че ще бъде създаден „фонд“ в подкрепа на професията. Тя не уточни как ще бъдат изразходвани средствата от този фонд, но изтъкна, че комисията ще вземе решение за това.

Туркменистан ще забрани на „Газпром“ да препродава газа му
в. Дневник
Туркменистан възнамерява да забрани препродаването на своя газ, с което силно ще удари по износните възможности на руския газов гигант „Газпром“, пише в. „Ведомости“. Изявлението, което беше направено от туркменистанския вицепремиер Баймурат Ходжамухамедов в петък, идва броени дни преди планираните преговори между Ашхабад и Москва за възобновяването на туркменистанските газови доставки за Русия, коментира изданието.
Азиатската държава спря да снабдява Русия със синьо гориво на 9 април, след взрив на ключов участък от газопровода Средна Азия – Център-4. Експлозията, за която Ашхабад обвини „Газпром“, опъна отношенията между двете държави и даде повод на туркменистанските власти да ускорят енергийните преговори със Запада, отбелязва в. „Комерсант“.

Пари от резерва за лихви в частни банки
в. Експрес
Ако приходите и разходите на тазгодишния бюджет се изравнят, част от парите във фискалния резерв може да се преместят от БНБ в частни търговски банки за по-висока лихва – става въпрос за част от парите на Здравната каса, които също са част от фискалния резерв. Това намерение обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков на форум, организиран от „Отворено общество“ и Института за европейски политики. Той обясни, че от ниските лихви, при които са държани парите във фискалния резерв, през последните години са пропуснати милиарди левове печалба.

България усвоила едва 35% от еврофондовете
в. Сега
България е усвоила едва 35% от предприсъединителните програми на общността – ФАР, ИСПА и САПАРД, а договарянето на пари от оперативните програми за пътища дори не е започнало. Това стана ясно от последния технически преглед на Европейската комисия за усвояването на европарите у нас и Румъния. Документът бе изпратен в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която още през април поиска подробен отчет заради скандалите със замразените средства за България.
По ИСПА, ФАР и САПАРД страната ни е разполагала с над 1.367 млрд. евро за последните 10 г., но от тях са усвоени едва 488 млн. евро, което е около 35%, пише в документа. Останалите почти 334 млн. евро главно от ФАР не са похарчени, но по-голямата част от тях са загубени окончателно заради изтичането на програмата.

Опитите за жонглиране с фискалния резерв са опасни
в. Пари
Финансовият министър Симеон Дянков разбуни вчера духовете сред икономическите среди, като каза, че част от фискалния резерв трябвало да се вложи в депозити на търговски банки. Всички наши икономисти вкупом се обявиха категорично против намерението на сегашната власт да се пипат тези пари.
По-добре е Дянков, вместо да се чуди какво да прави с фискалния резерв, да се фокусира върху балансирането на бюджета. Това сега е най-важната цел на България. Вчера пред журналисти той коментира, че през последните 10 години резервът не бил пипан. Ами, господин министре, вие запитахте ли се защо тези пари продължават да седят в БНБ, едва ли министрите преди вас не са знаели какво да правят. Целта на фискалния резерв не е да носи доходност, а сигурност.
Така че идеята тези пари да отидат в банковата система е, меко казано, безумна. Целта била да получим по-висока доходност, а както всички знаем, тя е свързана и с по-голям риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *