Преглед на печата

Основната лихва за първи път под 1 %
в. Телеграф
Това е най-ниското ниво на основната лихва на страната, откакто БНБ води статистика въобще. Първите данни на държавния трезор са от 1991 година. За всичките 18 години оттогава досега ОЛП никога не е бил толкова малък. За сравнение – в началото на тази година ОЛП беше 5,17%. Оттогава насам лихвата редовно си върви надолу, като единствено през април беше регистрирано малко увеличение. За септември ОЛП беше 1,46%.
Както „Телеграф“ вече писа, за съжаление в много малко случаи това означава намаление на лихвите по кредити от търговски банки. Единствената полза е, ако имате кредит от държавата, защото при него наказателната лихва е 10% + ОЛП. В момента това прави 10,61%, което е по-ниско от доста банкови кредити. Основната лихва се пресмята, а не се определя от централната ни банка, защото сме във валутен борд.

Хотели се цакат с ниски цени
в. Стандарт
Седем дни в Анталия по Нова година излизат само 200 евро
СОФИЯ. Напук на кризата българите масово планират да посрещнат Коледа и Нова година в чужбина, а хотели и курорти се цакат с ниски цени. Това показа проучване на „Стандарт“. Туроператори потвърдиха, че предварителните записвания за празниците не са по-малко в сравнение с предишни години.
Байко Байков от асоциацията на туристическите агенти обясни, че засега няма точни данни за заявките за пътуване, но основната част от тях тепърва предстоят. Цените на коледните и новогодишни екскурзии не са се вдигнали в сравнение с миналата година, добави Байков.

Вадим 30 лева и “преобуваме” колата
в. Труд
Близо 30 лв. е минималната цена в столицата за смяна на летните гуми със зимни, показа проверка на “Труд”. Последният ден на октомври се оказа “златен Клондайк” за софийските вулканизатори. Масовата и най-ниската цена за сваляне на една колело, демонтиране на гумата, слагане на новата и баланс е 7 лв. Поне толкова искат майсторите в кварталите “Дружба”, “Младост” и “Люлин”. Така “преобуването” на автомобила излиза към трийсетачка с бакшиша.
На доста места обаче цените са по-високи, а някъде направо са си солени. В баровските квартали като “Лозенец” и “Изток” и в центъра цената на преоборудването скача и до 50 лв.
Затова преди да решите, че е време да шофирате със зимни гуми и още не сте ги сменили, първо питайте колко ще ви струва, съветват препатили.

250 млн. от бюджета за субсидии на фермерите
в. 24 часа
250 млн. лв. ще получат фермерите към директните плащания като субсидия от бюджета догодина, каза вчера по Дарик радио земеделският министър Мирослав Найденов.
Първоначално зърнопроизводителите и животновъдите поискаха 388 млн. Министерството на земеделието и храните след съответни прогнози, които направихме с тях, поискахме в проектобюджета 366 милиона, обясни министърът. В крайния вариант обаче са заложени 100 млн. Допълнително щели да бъдат осигурени още 150 милиона.

НАВРЪХ ХЕЛОУИН: ВАМПИРИ ЩУРМУВАХА КРЪЧМИТЕ
в. Телеграф
Ужасиите от хитовите филми „Здрач“, „Подземен свят“ и „Х-мен“ сериозно влязоха под кожата на феновете, заради което по софийските улици и кръчми снощи не можеше да се разминеш от вампири и вещици.
Според легендите Хелоуин възникнал още в дълбока древност като празник на мъртвите, началото на „тъмната част от годината“. Разказва се, че вещиците се събирали на пиршество у дявола. Десетки от тях обаче се събраха снощи из барове и кръчми в центъра на София. Последната вампирска мания заля малки и големи след премиерите на няколко филма с такава тематика и измести миналогодишната мода на клоунските и панаирджийски костюми. Празникът започна в Докторската градина в София, където се изсипа цяло гъмжило от изчадия и демони. Майки и дъщери, пременени в черно, с островърхи шапки изпълниха площадките, Дарт Вейдър пък се би до отмаляване с римски войник.

Нова жертва на свинския грип
в. Стандарт
Вирусът уби директорка на училище
ВРАЦА. Грипът уби 2 жени само за 12 часа във Враца. Едната жертва е директорката на училище „Васил Левски“ Петя Иванова, която издъхна към 14 часа в петък. Тя бе погребана вчера. Другата жена e от Мездра, за която „Стандарт“ писа. С това починалите от грипа у нас стават вече четирима.
До четвъртък вечерта 43-годишната Иванова, която била и спортистка, ходела на работа и се оплаквала само от лека настинка. В сряда дори дала интервю на местна кабеларка за мерките в школото против грипа. След обяд в четвъртък обаче внезапно загубила гласа си. Наложило се да пише на подчинените си какво да правят на следващия ден, когато в училището се очаквали гости.

Мюсюлманският съвет остана без Пехливан
в. Труд
“Да се говори само на български, за да разбираме всички!”, проехтя вчера ядосан призив от дъното на зала “България” на извънредната мюсюлманска конференция. Възмущението на делегатите българомохамедани дойде, след като бившият главен мюфтия Фикри Сали дръпна дълго обяснение на турски какви имоти е изгубило изповеданието.
Не заради този конфуз обаче Сали не успя да се пребори за главен мюфтия. И ръководител на мюсюлманите остана Мустафа Хаджи – от 907 души само един бе против него.
Извънредната конференция се наложи, след като вечният опонент Недим Генджев спечели съдебните дела срещу избора на Хаджи преди година и половина. Главното мюфтийство оспорва пред върховния съд, но иска да има нов избор преди решението на магистратите.

Строителен предприемач стана Мисис България
в. Телеграф
30-годишната Капка Тодорова, строителен предприемач, грабна наградата „Мисис България Глоуб 2009“. Още три омъжени дами бяха избрани за най-красиви на 11-ото издание на националния конкурс, който се проведе Грандхотел „София“. 32-годишната икономистка Елена Караколева спечели приза „Мисис България Вселена 2009“. Управителката на тенис клуб Лазарина Стефанова, на 28 години, стана Мисис България Свят 2009. Издателката и мениджър на списание F1 Racing за България -Екатерина Михайлова-Пецу, на 34 години, стана Мисис България Планет 2009. 12 финалистки, избрани сред близо 300 кандидатки, се бориха за короната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *