Преглед на печата

„Столицата пак остана в ГЕРБ“, отбелязва „Труд“. Министърът на образоването Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) стана първата жена кмет на София на частичните избори вчера. При рекордна апатия на столичани – 22,5% според данни на „Алфа рисърч“ снощи, Фандъкова печели между 65,6 до 70,3 на сто според прогнозните резултати на социологическите агенции, обявени след края на изборния ден. „Щастлива съм, че представих достойно ГЕРБ, и се надявам, че ще оправдая доверието“, каза победителката след края на изборния ден. Георги Кадиев, издигнат от БСП, остана втори с резултат между 22,5 и 26,5% от вота на столичани, отново според данни на социолозите в края на изборния ден. 12% от избирателите на Синята коалиция в София гласуваха вчера за Йорданка Фандъкова. „Атака“ й даде само 2 на сто, а РЗС – 1%, макар да имаха свой кандидат.

„Пари“ цитира“: „За всички избори е необходима висока активност, но тази кампания не е заредена с емоцията от парламентарния сблъсък. Това каза президентът Георги Първанов, след като гласува. По думите на държавния глава всяко негласуване е избор в посока на нещо друго. На хората тези избори са им малко в повече, коментира Бойко Борисов. Премиерът посочи, че специално за София при 22 кметове на ГЕРБ и на Синята коалиция и при над 35-50 общински съветници няма никакъв шанс за друг кмет освен този на ГЕРБ.
„Цветанов: Взехме Враца и Правец“, пише „Монитор“. Кметското място във Враца печели още на първия тур Костадин Шахов от ГЕРБ. Това съобщи малко след приключването на изборния ден председателят на партията Цветан Цветанов. В града бе отчетена рекордно ниска избирателна активност от едва 23,05%. Според Цветанов ГЕРБ печели и в Правец, който вече ще се управлява от кандидата на партията Никола Нитов. В Правец са гласували 44,65% от избирателите.
„Разлог на балотаж“, отбелязва „Стандарт“. Петима бяха кандидатети за кметския стол в община Разлог. Според предварителните данни обаче нито един от кандидатите не събира над 50% от упражнилите своя вот избиратели и другата седмица ще има балотаж. На него сили ще мерят кандидатът на ГЕРБ Красимир Герчев и Благой Дункин, подкрепен от коалиция „Патриотичен съюз за община Разлог“.
„Новинар“ посочва, че в Беглеж са първенци по гласуване. Данните показват, че в плевенското село Беглеж 73% от хората са отишли до урните, за да изберат кмет.

„Лесно тото с изборите“, коментира „Стандарт“. Според автора още на пръв поглед се набиват два основни извода след изборите в неделя. Първо, хората не искат да участват в мач с предварително ясен резултат, защото им е писнало от усещането, че нищо не зависи от тях. И второ – и вдясно, и вляво преобладават политическите скандали. На този фон интересът към политиката клони към нула, а ГЕРБ – с изключение на премиера Бойко Борисов, не може да направи почти нищо, за да прикове погледа на избирателите.

„20 г. съдебната власт отглеждаше „Красьовци“, казва в интервю за „Труд“ Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. По думите му историята с „Красьо“ – нерегламентираните контакти на магистрати с Красимир Георгиев-Черничкия, е едно позорно събитие. Но тя е само върхът на айсберга. Ако мислим, че сме хванали най-голямата интрига в съдебната система за времето на прехода, нищо подобно, категоричен е Пенчев. Той не е съгласен с твърдението, че Висшият съдебен съвет има сили сам да излезе от положението. „Навремето бяхме в другата крайност – продължава Пенчев. – Трябваше да правим съдебна реформа въпреки съпротивата на съдебната власт. Сега е обратното, съдебната власт да си направи сама съдебната реформа! Няма начин, толкова е крехко доверието в съдебната власт, че е застрашена държавността. Да се спаси държавността е работа на трите власти и цялото общество, което има интерес от това.“
„След Нова година очаквам етнически бунтове“, предрича в интервю за „Класа“ министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му лидерът ва ДПС Ахмед Доган в момента е в затишие. А това ослушване обезсилва правителството. Затова Бойко Борисов има основания да се притеснява. Според Рашидов след Нова година ще бъдем свидетели на силна агресия от страна на ДПС. Той очаква тогава да има организирани етнически бунтове. Така ще се използва кризата за дестабилизиране на правителството.
„Премиерът искал промяна от БАН“, пише „24 часа“. Българската академия на науките безспорно трябва да отговаря на новите условия и да дава по-добра продукция. Това каза вчера премиерът Бойко Борисов по повод скандала с учените, които се засегнаха от изказване на вицепремиера Симеон Дянков, че в академията работят феодални старци. „Има и такива. Има и много добри академици, член-кореспонденти. Голяма част от тях са наши приятели“, посочи премиерът. Той обаче е съгласен с позицията на Дянков, че наука трябва да се прави в университетите, и увери, че няма обида в думите му.
„8-те процента вноска ще са само за здраве“, уверява от страниците на „24 часа“ Лъчезар Иванов, председател на парламентарната здравна комисия. Той отбелязва, че доходите на лекарите, които реално извършват медицински услуги, няма да паднат. Това се отнася и за болниците, които реално извършват дейност. Ще бъдат засегнати обаче лечебните заведения, които съществуват само заради идеята да ги има. „Ние няма да защитаваме болници без нужната апаратура и без квалифициран персонал, които вегетират и трупат дългове, а не дават качествени услуги и нужната адекватна помощ на населението“, категоричен е Иванов. Здравеопазването няма да падне като качество на медецинските услуги, обещава той.
„Подготвеният бюджет за 2010 г. е единствено възможният“, заявява пред „Сега“ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя потвърждава, че това е първият бюджет от 10 г. насам, в който трябва да се прави съкращение на разходи спрямо предходната година. Досега винаги е имало ръст и споровете са били колко от този ръст да бъде разпределен съм една или друга дейност. Сега споровете са за по-малко или по-голямо намаление на разходи, защото този бюджет е единствено възможният в настоящия момент. В интервюто Стоянова обръща внимание, че политиката на данъчното облагане в България е политика на ниски данъци и на неутрално облагане на всички данъкоплатци. Тя смята, че постепенно всички облекчения, пробили под една или друга форма в данъчната система, трябва да отпаднат.
„Фирми фалират заради дългове на държавата“, е темата на „Труд“. Държавната хазна е натрупала неплатени сметки към фирми на стойност около 1,4 млрд. лева, сочат данни на Министерството на финансите. От тях най-неотложни за уреждане са 450 млн. лева, смята ресорният министър Симеон Дянков. Плащанията се бавят, за да се балансирал бюджетът. Заради това обаче някои фирми може да фалират.
„Държавата смята да не плаща за отчуждени имоти“, пише на първа страница „Сега“. Собствениците на имоти извън населени места, през които ще минава магистрала или ще има обект с национално значение, може занапред да не получат нито лев обезщетение. Това произтича от проект за промени в Закона за държавната собственост, който предстои да влезе в дневния ред на Министерския съвет до дни. Автор на текстовете е междуведомствена работна група към МРРБ. Идеята на промяната е да се намали спекулата с огромните обезщетения, които собствениците на такива имоти успяват да постигнат в съда. Обезщетенията може да стават в натура, но собствениците губят право да оспорват вида и размера им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *