Преглед на печата

Спасени са 127 милиона евро по ФАР, три пъти повече са загубени – под това заглавиеДНЕВНИК пише, че е вдигнат и запорът на последната част от средствата по предпприсъединителната прогама ФАР, замразени миналата година от Еврокомисията.

КЛАСА цитира Силвия Инджова, шеф на дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите, според коятопървоначално страната ни ще получи 64 милиона евро за изпълнение на проекти по ФАР към финансовото и регионалното министерство. С тях ще се възстановят плащанията, направени с пари от държавния бюджет.
В днешния си брой ТРУДпубликува интервю с главния прокурор Борис Велчев, който специално за изданието е направил анализ на „добрите“ закони срещу корупцията.
Няма да се плаща наказателна такса при предсрочно погасяване на потребителския кредит, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. НОВИНАР уточнява, че без наказателна такса ще бъдат заемите, върнати предсрочно, които обаче са с плаваща лихва. Такива в момента са около 99% от потребителскитекредити у нас.
Докато през 2007 година един апартамент в България се е продавал средно за 45 дни, в средата на 2009-а вече трябват до 6 месеца, за да стане сделката, пише СЕГА, който цитира анализ за имотния пазар на страните от Европейския съюзна международната верига агенции ЕРА. Причините са две – едната е, че все още много купувачи очакват цените да спаднат, а другата е в неотстъпчивостта на продавачите.
Сто строителни фирми ще създават своя банка, за да се справят с кризата,четем вСТАНДАРТ. Новата финансова институция ще раздава евтини кредитни карти и ще подпомага родния бизнес, съобщава Калин Балкански, един от инициаторите от Камарата на строителите.
Болни от рак са принудени да плащат за телевизор в Националната ракова болница, дори когато е спрян, оплакалисасе пациенти в редакцията на 24 ЧАСА. Проверката на вестника установила, че става въпрос задоговор с външна фирма катов замянана събиранитепари,през 2011 г. 60 телевизора ще останат за здравното заведение. Подобна практика има още в десетки болници в страната, коментира изданието и посочва, че хората на здравния министърБожидар Нанев саобещали проверка.
ДУМАпомества на първата си страница снимка на деца от Помощното училище „Св.Теодосий Търновски“ във Велико Търново. Там доброволци от БЧК нахраниха 60 деца, по спечелен проект към националната програма за топъл обяд.
Софиянци вероятно ще трябва да плащат и за паркиране пред домовете си, пише МОНИТОР. Площадките за автомобили в кварталите ще бъдат обособени като Бяла зона и ще се ползват от шофьорите само срещу определена такса. Идеята е на транспортната комисия към Столичния общински съвет и може да бъде разработена до два месеца.
Европейската комисия изисква през 2012 година да има само цифрова телевизия, но България законодателно не е готова за това,отбелязва ПАРИ. Изданието помества интервю по темата с Гриша Камбуров, изпълнителен директор на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори. Спореднего никой до момента не е попитал хората искат ли такава телевизия и какви програми желаят да гледат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *