Преглед на печата – 22.02.2009

Нямало грешка в сметките за парно

„Стандарт“:
Изкараха точни сметките за парно
Харчим по-малко парно, но плащаме по-високи сметки. Това стана ясно вчера от изявление на шефа на „Топлофикация“ – София, Петко Милевски. След 6 януари потреблението на топлина е било по-ниско с близо 12% в сравнение със същия месец на миналата година. Въпреки това обаче сметките са по-високи заради поскъпналия газ, каза Милевски. През 2008 г. цената на горивото скочила с 68%, а тази на парното – с 34%, тъй като тя следвала цената на суровината. Столичани няма да плащат загубите на „Топлофикация“, твърди Милевски. По-големите разходи при преминаването от газ на мазут по време на кризата нямало да бъдат калкулирани в сметките. Те щели да отидат към плановите загуби на дружеството за годината, които са 50 млн. лв. Милевски каза още, че топломерите са засечени между 7 и 22 януари. Потребителите ще получат сметките си за топлоенергия до вторник следобед. По думите на Милевски всички прогнози за суми досега не можели да претендират за точност поради липса на информация. Не било коректно индивидуалната сметка да бъде коментирана сама за себе си, а в контекста на потреблението за целия вход. Според Милевски причината била, че „реално консумираната енергия се разпределя на реални хора“. Депутати са поискали писмен анализ на сметките за топлоенергия до обяд в понеделник, но въпреки това потребителите ще получат фактурите си още на другия ден.
Охраняват Костадинка в болницата в Атина

„Стандарт“:
Пазят от убийци Костадинка в Атина
От опит за убийство на залятата с киселина в Атина Костадинка Кунева още докато е на легло в болницата, се страхуват колегите на нашата синдикалистка в Гърция, писа вчера в. „Та Неа“. 44-годишната българка, която пострада тежко при покушение с разяждаща течност навръх Коледа, била оставена в клиниката без никаква охрана и загрижените за нея се опитвали да й намерят бодигард, който да я пази от посегателство. Колегите на Костадинка твърдят пред изданието, че никой не бил направил анализ на дрехите й от нощта на нападението, нито била взета проба от използваната киселина. Те успели да направят това сами, и то малко преди дрехите й да бъдат изхвърлени. Освен това, уверяват още, никой, от когото зависи разкриването на престъплението, не е направил нищо. Изданието информира и че Кунева написала на бележка, че не се поддава на политическия „флирт“ на партийни формации, които се опитват да я включат в листите си за изборите за Европейски парламент през юни. „Заявявам, че няма да бъда кандидат на никоя партия за евроизборите“, пише в едната от бележките, а текстът на другата е: „Обичам ви много и много ви благодаря за всичко. Не спирайте!“ В петък гръцката соцпартия ПАСОК предложи и удостояването на Костадинка, секретар на Съюза на чистачите и домашните помощници от област Атика, с „почетна натурализация като гъркиня“. Депутатът от ПАСОК Динос Ровляс поиска кабинетът в Атина да обяви парична награда за залавянето на нападателите.
600 лв. – средна заплата през 2009 г.

„Труд“:
600 лв. средна заплата
Въпреки кризата средната работна заплата в България ще достигне 600 лева през тази година. При 525 лева за 2008 г. увеличението ще бъде с 14,2%, обяви вчера зам. социалният министър Лазар Лазаров. Прогнозата била „умерено оптимистична“. 85% ще бъде ръстът на средното възнаграждение у нас в сравнение с началото на мандата на кабинета през 2005 г.
Нараства и средният осигурителен доход. За миналата година той е бил 501 лева. Ръстът му в сравнение с 2007 г. е 25-26%, а спрямо 2000 г. е 2,3 пъти.
Адвокати скочиха срещу тогите

„Стандарт“:
Адвокатите на бунт срещу тогите
Адвокатите обявиха война на тогите. На общото събрание на Висшия съвет в хотел „Шератон“ те заявиха, че нямат условия да се преобличат, и поискаха това изискване да отпадне. Колегията се обедини около мнението, че не могат да упражняват професията си свободно и нормално.
Юристите настояват също да престане обидното преджобване от страна на съдебната охрана при всяко влизане в залата. Адвокати от Бургас разказаха, че ги гонят от съда, ако не са с тога. Затова там е обявен конкурс за обзавеждане на специална стая. Колегията нападна още нотариусите и частните съдия-изпълнители, като заявиха, че те им изземват функциите.
Ако до 3 месеца не бъдат изпълнени исканията ни, ще блокираме всички наказателни дела по време на предизборната кампания, разкри пред „Стандарт“ адвокат Иван Чолаков от Благоевград.
Инциденти

„Труд“:
Печка уби три деца в барака
Печка на въглища и дърва тип „циганска любов“ подпали дървена барака, в която загинаха три момчета. Най-малкото от тях е 7-месечният Янко Аксениев Ангелов, а братчетата му Виктор и Ангел са съответно на 2 и 3 годинки. Техният 28-годишен баща получил изгаряния и отравяне от дима и е бил откаран в „Пирогов“.
Трагедията се разиграла около 23 часа в столичния квартал „Мусагеница“. Близо до блоковете там се намират няколко къщи с дворове. На един от парцелите в 4-5 бараки живеят около 8 ромски семейства. Съседите от квартала не знаят нито точния им брой, нито дали имат адресна регистрация и дали постройките, в които живеят, са законни.
„Нито сме пили, нито нищо. Както гледахме телевизия, чухме само пукане и изведнъж отвсякъде къщата избухна в огън. Обадихме се на пожарната. Мъчихме се да помогнем, ама то страшна работа. Бащата го откараха с линейка, а майката я прибрахме. Лежи, не е добре жената“, говореха притеснените обитатели на другите бараки.
„24 часа“:
Дирят баба и внуче с водолази в река
Трима водолази и 15-ина доброволци от село Дюлино издирваха през целия ден вчера 51-годишната Филка и 5-годишния й внук Радослав. Жената и детето изчезнаха в петък по обед, след като каруцата им беше повлечена от висока вълна в река Двойница. Филка, съпругът й Рашид – Радко Михалев, и детето пътували от с. Козница към Дюлино. Решили да преминат реката на плитко място, но в това време вълна обърнала каруцата и ги повлякла. Рашид успял да изплува. В селото без товара си се върнал и конят.
Екипи на Гражданска защита в Кюстендил пък извадиха от преспите преобърнал се на пътя за кюстендилското с. Раково малък автобус „Чавдар“. В него бил само шофьорът, но той не е пострадал. С тежка верижна машина бе издърпан и автобус на „Етап“, пътуващ за София, закъсал при навявания на пътя край Дулово.
„24 часа“:
Преспите затрупаха студенти
Преспи над 1,5-2 метра блокираха за три дни студентска компания в старопланинската хижа „Дюля“ на около 20 км от Мъглиж. След 48-часовите безуспешни опити да се свържат по телефона с групата вчера по обед близки на младежите потърсиха помощ на тел. 112. Колко са бедстващите, не е ясно, знае се, че са отпътували с 3-4 коли.
Към мястото вчера около 14 часа тръгна спасителен отряд на Гражданска защита в Стара Загора. Движението беше възможно само с верижни машини и трактори.
В операцията по пробива на преспите по пътя към хижата се включиха и родители на младежите. Кметът на Мъглиж Стойчо Цанев сформира кризисен щаб, който да информира изпадналите в паника родители.
Студентите пристигнали в хижата в четвъртък вечерта. Тогава бил и последният им разговор с близки. От обилния снеговалеж в петък обхватът на мобилните телефони изчезнал. Нямало връзка и с хижаря. Пътищата до мястото са напълно непроходими.
Предполага се, че в планинската база има и други туристи и общият брой на попадналите в снежния капан е повече от 30 души. До късно вечерта кризисният щаб нямаше връзка със спасителния отряд. Телефоните на екипа бяха без обхват.
Кариера
„24 часа“
Наш на върха в ООН
Българският посланик в Женева Петко Драганов е избран за зам. генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД), съобщи вчера външният министър Ивайло Калфин.
Това е една от най-важните международни организации, която определя основните принципи на международна търговия и на сътрудничеството между развитите и развиващите се страни.
Постът на Драганов, който бе обявен в петък вечер, е най-високият, заеман от българин в ООН, уточни Калфин. Той очаква скоро да обявят и поне още две директорски места на българи в Еврокомисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *