Преглед на печата

Алма матер променя приема за студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест, пише Труд. Първо това ще важи за хуманитарните специалности и влиза в сила от следващата година. Целта е да се спре масовата истерия по явяването на поредица от конкурси. За тазгодишните кандидати ще има 3 сесии за прием, уточнява вестникът.
Още един министър – член на две правителства, чака скоро обвинение, пише 24 часа. Освен проверките, свързани със сделки за милиони, ощетили държавата, политикът присъства и с любопитни детайли от водени от него преговори. На бюрото му стоял изящен кристален съд за пури, в който той изгарял бележки. На тях записвал какви суми трябва да предостави съответният чиновник или бизнесмен за свършената му услуга. Свидетели разказали за странен ритуал по искане на подкупи. Министърът канел в кабинета си госта и с поглед към тавана предупреждавал за подслушвателни устройства, после съобщавал на глас какво очаква като работа от тях и записвал на лист сумата – това означавало колко трябва да се плаща на месец, разказва 24 часа.
Делото за източване на над 16.7 млн. лв ДДС срещу енергийния бос Христо Ковачки бе върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски, информира Сега. Оказва се, че в обвинителния акт има разминаване. Първо се говори, че Ковачки избегнал да плати данъчните задължения, чрез представяне на декларации и дневници за покупки с невярно съдържание, а после се твърди, че са съставени фактури с невярно съдържание. Така процесът се отлага поне с няколко месеца.
Борисов пусна парите на кметовете, пише Стандарт. Първите авансови плащания по европрограмите ще станат до 15 декември. След това би трябвало да започнат регулярните плащания. По темата пише и Пари.
По времето на кабинета „Станишев“ Жени Живкова спечелила почти 4 млн. лв, пласирайки своя конфекция в държавни институции, пише на първа страница Монитор.
Шефът на Фонда за лечение на деца – д-р. Николай Добрев подаде оставка. Според него се води медийна кампания срещу фонда, информира Новинар.
Сметната палата нарушава Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности четем в Дума. Още на 14 октомври трябваше да станат публични декларациите на депутатите, а на 27-ми октомври изтече задължителният за председателя срок за оповестяване на притежаваното от изпълнителната власт. До вчера това не бе изпълнено.
Близо 80% от държавните земи се обработвали без договори и не се е търсело наем за ползването им,информира Дневник. Областните служби са започнали съставянето на актове, но фермерите отказвали да плащат глоби, защото земеделското министерство на е обявявало търгове.
Влошаваме позиции в световната класация за плащане на данъци, съобщава Класа. Средно компаниите губят по 212 часа годишно да покрият задълженията си към държавата, у нас това отнема 616 часа, заради чакане по опашки и административни неразбории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *