Преглед на печата

Имущество и пари у нас ще могат да бъдат конфискувани и с решения на съдилища в други държави в ЕС, четем на първа страница на вестник Сега. Това предвижда проектозаконът за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация. Вестникът цитира и интервю на премиера Бойко Борисов пред БНР, в което той посочва, че харесва повече двуполюсния модел. Изказването на Борисов беше провокирано от прощалната реч на бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който изрази опасения от връщането на този модел.
Класа цитира интервю на здравния министър Божидар Нанев пред Националното радио, в което той отбелязва, че няма причина цените на лекарствата догодина да се повишават.
Всяка вечер поне 7 жени, които се прибират по тъмно, стават жертва на нагли грабители, пише 24 часа. През последните дни броят на бандитите, които дебнат край спирки или тъмни улички, е скочил със 120 и така, според МВР, по улиците у нас през миналата година са върлували над 760 грабители.
Между 280 и 400 камери са необходими за следенето на шофьорите по пътищата на страната, отбелязва Монитор, като цитира председателя на транспортната комисия в парламента Иван Вълков. Според него, камерите вероятно ще бъдат монтирани не по-късно от средата на 2011 г. Всяка четвърта диагноза у нас е сгрешена, четем на страниците на същия вестник. Според председателя на Асоциацията на българските патолози, Стоян Александров заради липсата на качествена апаратура и подготвени лаборанти лекарите рядко поставят обективна диагноза.
Софийският затвор ще бъде преместен извън града, тъй като сега срещу него има жилищни сгради и играят деца. Стандарт цитира шефа на Главната дирекция Изпълнения на наказанията Пеър Василев, който казва, че няма нито една друга европейска столица, където затворът да е почти в центъра на града.
Българите масово започват да пазаруват екскурзии за Нова години на лизинг, пише на първата си страница Новинар. Почивката можа да се изплаща няколко месеца, а клиентът сам определя размера на месечните си вноски.
До края на януари ще се прецени кои институти на БАН да бъдат закрити и как да се продължи в бъдеще, отбелязва Дума, като цитира председателя на академията Никола Съботинов. Днес се очаква да бъде получен мониторинговия доклад за общата европейска оценка на БАН.
Дневник отделя обширно място на страниците си за новата Европейска комисия. Според вестника, за втория си мандат преседателят й Жозе Барозу е вкарал нови силни имена и е разменил някои от ресорите между досегашните еврокомисари.
Банките ще са задължени да уведомяват предварително клиентите си при всяка промяна на лихвите на потребителските заеми като им изпращат съобщения, гласи внесеният в Народното събрание закон за потребителския кредит, четем на първа страница в Труд. Темата на вестника е посветена на горещите телефони. Проверка показва, че част от тях не функционират, а хората се сблъскват с безкраен сигнал „свободно“, несъществуващ номер или грубо отношение.
Пари пише, че, според Руси Статков от Агенцията за следприватизационен контрол, промяната в закона, съгласно която дейността по продажбата на държавните предприятия и последващия контрол върху сделките се сливат, може да има сериозни последици за България. По думите му, в Европейския съюз има регламент, според който двата органа трябва да са отделни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *