Преглед на печата – 23.02.2009 г.

Най-големите икономики в Европа договориха 7 принципа за измъкване от кризата, четем в СТАНДАРТ. Сред тях е и отпускането на нови 500 милиарда долара за Международния валутен фонд с цел финансирането на развиващитесе икономики в нужда.
Весник СЕГА поставя акцент върху исканията на бизнеса за намаляване на осигуровките с 5%, заради кризата. Пред програма Хоризонт, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Василев обяви вчера, че това ще струва около 300 милиона лева.
Фалити дебнат заложните къщи, заради финансовата криза, предупреждава МОНИТОР. Изданието посочва, че за да избегнат риска от затварянето на пари в стоки, чиято цена пада много бързо, лихварите отказват да приемат в залог мобилни телефони, лаптопи, коли, телевизори и всякаква друга техника.
На първата си страница СТАНДАРТ пише, че британци се молят за работа у нас. Градинари от Острова и немски ел.техници се записват в бюрата по труда, защото заради кризата трудно могат да намерят препитание в родината си.
По 240 лева заплата от държавата за безработен, научаваме от ТРУД. Изданието посочва, че от днес започва проект за обучение на 18 хиляди трайно безработни над 50 годишна възраст, които ще бъдат пращани да работят 3 месеца в предприятия, като държавата ще им плаща по 240 лева заплата.
Международен одит е установил фрапиращи нередности в морската администрация с констатацията, че страната ни не е в състояние да изпълни задълженията си като морска държава. Това е водещата тема за вестник КЛАСА, който уточнява, че върху близо 40 страници експертите от Международната морска организация посочват засечени нередности по отношение на изискванията за безопасност в корабоплаването. Това означава, че корабите под български флаг могат да бъдат поставени под постоянни проверки, а е възможно някои пристанища да откажат да ги приемат.
Вестник ДУМА цитира казаното от вицепремиера Меглена Плугчиева вчера в предаването „Неделя 150“, че до края на януари са сключени договори по оперативните програми на Европейския съюз за 2 милиарда и 600 милиона лева. За сравнение тя съобщи, че до май миналата година сключените договори са били на стойност 93 милиона лева.
Водещата тема за вестник ПАРИ е фактът, че българския индекс BG40 се оказал единственият печеливш бенчмарк в Европа. Показателят е добавил към стойността си 1.21%, което го е извело до убедителното първо място.
От 24 ЧАСА научаваме, че от 1-ви март супермодерни радари ще дебнат денонощно на 30 от най-натоварените шосета у нас и ще „ловят“ всеки шофьор, каращ бясно. Според експерти, само за 12 месеца, устройствата ще спасят поне 100 души от смърт на пътя.
НОВИНАР разказва за нови телефонни измами, този път със застаряващи мераклии от турски произход да се сдобият с булки. Измамниците звънят на кандидат жениха от телефони с предплатени карти и му посочват сметка, по която да преведе парите, след което изчезват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *