Преглед на печата

50 хиляди у нас са неграмотни, нямат завършен и четвърти клас, съобщава МОНИТОР. Уточнява се, че Минестерството на образованието е осигурило 15 милиона лева по проект за ограмотяване на възрастни, финансиран от Европейския съюз.

Вестник ДЕЛНИК цитира казаното по програма Хоризонт от градския прокурор на София Николай Кокинов, че отчасти са потвърдени подозренията за неправомерни замени със задна дата на земи и гори от горския фонд, за да бъде избегната въведената забрана за подобни сделки. Прокуратурата все още продължава с разпитите на свидетели по случая.

ЕКСПРЕС допълва, че показания вече са дали 15 чиновници от министерството, замесени в схемата. Според Кокинов има съмнения, че в зависимост от самата сделка и стойността на заменките те са се облагодетелствали и са получавали комисионни.

ДНЕВНИК помества част от констатациите на т.нар. Венецианска комисия за работата на съдебната ни система. Според един от ключовите изводи, българската прокуратура е запазила правомощия тъпични за съветския модел. Участието на обвинители, съдии и следователи във Висшия съдебен съвет е рисково за независимостта на системата, а изборът на членове на Съвета от парламента с обикновено мнозинство е предпоствака за политизация.

Всички в армията ще получават добавка от 15% към заплатата си, със задна дата от 1-ви януари за работа при специфични условия, четем в ТРУД. Изданието припомня, че от началото на годината заплатите на униформените бяха увеличени с 5% и така парите на военните скачат реално с 20 на сто.

Притиснати от кризата вносителите на нови автомобили вече пращат персонални оферти за покупка на кола на платежоспособни клиенти, пише 24 ЧАСА. Предлагат се отстъпки между 9 и 15%, които обаче важат само за период от 2 месеца.

Финансовата криза и увеличената здравна вноска вече се отразяват негативно на приходите на здравната каса, предупреждава СЕГА. Само за първите 2 месеца на годината в касата ще влязат със 100 милиона лева по-малко приходи от осигуровки. Най-драматично е положението при самоосигуряващите се, които масово спират да плащат за здраве.

Водещата тема за в. ПАРИ е че борсата олеква с 30%, с толкова ще падне пазарната капитализация на Българската фондова борса при делистването на близо 200 публични дружества.

В София, паяци вече ще вдигат неправилно паркирали коли и през нощта, пише на първата си страница СТАНДАРТ. Според главния архитект Петър Диков столицата вече ще си има пазарен ден, в който производителите ще предлагат стоката си на определен за целта площад. След като търговията свърши, теренът ще се чисти и пак ще става зона за паркиране.

Водеща за вестник ДУМА е информацията за 1 милион българи пристрастени към алкохола и дрогата. Изчислението е направил д-р Александър Канчелов, ръководител на Клиниката за лечение на зависимости и алкохолни проблеми. Според специалисти, около 350 хиляди души у нас са зависими от алкохола.

НОВИНАР посочва, че наркомани харчат за хероин по 1,5 милиона лева на ден, като също се позовава на д-р Канчелов. Ето и как е направено това изчисление- според неофициалната статистика зависимите от хероин у нас са 30 хиляди души и дават средно по около 50 лева на ден, за да се сдобият с дрогата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *