Преглед на печата

Студентските кредити най-сетне тръгват, гласи централното заглавиена вестникСЕГА. От Министерството на образованието и от финансовото министерство обещават, че за втория семестър услугата вече ще е факт, а студентите ще могат лесно да заплатят таксите си за обучение. Отпушването на кредитите става възможно, след като със Закона за Бюджет 2010 бяха променени и текстовете за студентското кредитиране, с които банките не бяха съгласни, и двата спорни момента -размерът на дължимата лихва и гаранциите по лошите кредити, бяха изчистени.
В каре до главата всекидневникътпише за решението на Конституционния съд да отмени лустрацията в парламента.
Конституционният съд отмени лустрацията – е водещото заглавие на ДУМА, а подзаглавието гласи: „И други, освен Божидар Димитров, могат да са във властта.“
Позицията на ТРУД е на същата тема и е озаглавена „Щом юристите мълчат, партията отива на съд“.
Плащаме глоби на КАТ с ес-ем-ес, е главната тема във вестника. Новата услуга е въведена преди броени дни и вече има двама души, които са я използвали. Засега могат да се превеждат санкциите само по фишове до 50 лв. От средата на 2010 г. обачесистемата ще започне да действа и за актове, съобщава изданието, като се позовава на главния инспектор от Охранителна и пътна полиция Стойчо Константинов.
24 ЧАСА е разделил заглавната си страница на две, като в едната част е отделил място на драматичното преживяване на фоторепортерката на вестникаРени Попова. Попова, заедно с приятеля си Жоро Петлешков, е имала рисковано премеждие на едно от най-опасните места из българските планини -„Кончето“ в Пирин.
Другата част есвързана от изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов пред БНТ. Според него, патрулките на „Хемус“ и „Тракия“ имат твърде ограничен лимит на бензин за денонощие, което затруднява ефективното им действие при предотвратяване на грабежи по пътищата.
МОНИТОР подбира за водеща тема продължаващата дискусия за бъдещето на българския език. „Пълен член за всичко в мъжки род“ е озаглавена статията, в коятое цитиран ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Иван Куцаров. Главният му аргумент да бъде въведен пълен член само за съществителните в мъжки род е, че така ще се възстанови произнасянето на „ъ“ в края на думите при членуваните форми.Вестникът подчертава с големи букви мнението му, че действащите езикови норми са насилие над обществото.
НОВИНАР посвещава първата си страница на две събития от областта на културата. Амос Оз, известният писател, гостува у нас за Панаира на книгата и за представянето на най-новия си роман „Животът и смъртта в Рим“. Другата новина е, че внучката на Пикасо идва в София, за да открие първата у нас галерия за модерно изкуство.
СТАНДАРТ пише за щастливото стечение на обстоятелствата, при коитопенсионер от Кърджалийско, забравил очилата си, станалмилионер при последното тегленена тиражав играта 6 от 49, след като се принудил да пусне фиш с готова комбинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *