Преглед на печата 24.02.2009 г.

Децата от първи до четвърти клас няма да повтарят, независимо от резултатите, пише Труд. Промяната е част от новия проект за Закон за училищното образование и предучилищното възпитание, представен вчера, след повече от 2 години работа по него. В законопроекта се въвежда оценка за поведение и се забранява пушенето в и извън училището.

Десет българи, 22-ма руснаци, 12 мароканци и 6 казахи, чиито имена засега се пазят в тайна, са в клуба на топкупувачите на луксозни яхти, пише 24 часа. Данните са на организаторите на изложението за яхти в Римини, което ще се проведе от 23-ти до 26-ти април.

Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 млрд. долара през миналата година и по този показател сме 6-ти в света, разрива доклад на Световната банка, цитиран от Стандарт. На първо място е Румъния, където от гурбет са влезли 6,8 млрд. долара.

Половин година фонд „Земеделие“ е игнорирал демонстративно сигналите на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за източване на САПАРД и не е поискал от уличените фирми да върнат субсидиите, става ясно в писмо на ОЛАФ от 9 февруари, с което разполага вестник Сега. За разлика от убийствено критичния доклад през юли миналата година, сега тонът е експертен, без политически коментари, отбелязва изданието.

Двама народни представители се оказаха в явен конфликт на интереси, като спечелиха поръчка на Министерство на земеделието за близо един милион лева, пише Дневник. Освен че са от управляващото мнозинство, Юнал Тасим от ДПС и Стоян Проданов от БСП, са съответно заместник-председател и член на ресорната парламентарна комисия, допълва Дневник.

Близо 36 хиляди абонати на „Топлофикация-София“ са дадени под съд от дружеството заради неплатени сметки за парно, като борчовете им възлизат на над 83 млн. лв., е съобщил за Монитор изпълнителният директор на компанията Петко Милевски. Процентът на дадените под съд расте лавинообразно, защото в момента няма друг начин парите да бъдат събрани, пояснява Милевски.

Около 100 пациенти и толкова лекари и сестри вчера сутринта трябваше да напуснат болницата по ендокринология, чиято реституирана сграда на ул. „Даме Груев“ 6 в София е собственост на еврейската общност „Шалом“, пише Дума. Все пак се е стигнало до споразумение до 15 април болницата, която от 2004 г. е трябвало да освободи сградата, да се нанесе в новите си помещения в „Майчин дом“.

Предлага се в учебните коли да се инсталират скрити камери, които да документират всяко действие по време на шофьорските курсове, пише Новинар. Според друго предложение при провинение на млад шофьор до една година ще има санкция и за този, който го е подготвял.

Изминалата 2008 г. явно бе последната от поредицата отлични години за сделки със земеделска земя у нас, отбелязва Пари. Според анализатори и участници на пазара предстоят трудни месеци и спад на продажбите и цените, което ще охлади ентусиазма на спекулативните купувачи, виждащи там поредното средство за бързи печалби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *