Преглед на печата

По две заплати или 5300 лева целева награда си гласуваха членовете на Висшия съдебен съвет на последното си заседание за 2009, четем на първа страница на вестник Сега. Мотивът е „цялостен принос през годината“. Пенсионерите с пенсии от 200 лева, които ще получат коледна добавка от 25 лева, се оказаха със 150 хиляди по-малко, пише още същият вестник. Това е поредният обрат в обещанието на премиера към възрастните, коментира изданието.
Пенсионерите над 75-годишна възраст ще получават надбавки от 25 до 50 лева от 1 юли догодина, отбелязва Новинар като цитира управителя на НОИ Сотир Ушев. Първоначално увеличението трябваше да влезе в сила от 1 януари.
Братът на бившия премиер Сергей Станишев -Георгий, е пряко свързан с фирма, избрана да направи реконструкция на държавната болница в Русе, четем в Монитор. Сделката е за близо 8 милиона лева и фирмата се е добрала до нея, докато БСП беше начело на държавата.
Не е изключено София отново да се изправи пред криза с боклука, след като Столичният общински съвет отмени решението си за създаване на общинско предприятие за събиране и извозване на отпадъците, пише Дума. Според вестника оправданието на съветниците от ГЕРБ е, че няма достатъчно пари в общинската хазна за подобна фирма.
Паркинги, молове и индустриални зони ще строят общините с пари от ЕС, посочва Стандарт. 33 милиона, които ще бъдат управлявани от Европейската инвестиционна банка, ще се използват за подпомагане на проекти, от които градовете ще могат да печелят бързо.
Сняг и студ у нас днес и утре, гласи водещата статия на Труд. Температурите ще паднат до минус 10 градуса, а снежната покривка ще достигне до 10 сантиметра. Парното в големите градове ще поскъпне между 7 и 11 процента, посочва още същия вестник. За София се предвижда увеличението да е 9.44 на сто. Това означава, че месечно за топлина обитателите на двустайно жилище от 65 квадрата ще плащат 131 лева, а тези на тристайно – около 182.
В началото на следващата година правителството може да използва пари от фискалния резерв, за да изплати част от просрочените задължения към строителните фирми, пише на първата си страница Дневник. Идеята е била представена на среща с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и браншовите организации в строителството.
Същата тема е водеща и за вестник Пари. Според изданието тази форма на разплащане със строителите е избрана от кабинета като най-удачна, защото по този начин компаниите ще получат най-бързо парите си.
Всички вестници отделят внимание на мащабната операция срещу бандата за отвличания, при която вчера бяха арестувани 25 души. 24часа посвещава на темата цели четири страници, на които намират място и мненията на жертвите на знакови похищения като Ангел Бончев и Киро Киров. Според Бончев залавянето на групата показва, че има държавност и правосъдие, а Киров поздравява полицията за свършената работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *