Преглед на печата

Фандъкова сърба попарата на друг кмет
в. Дума
Кметицата потвърди, че фирмата на Стенли „Бул Лес Строй“ е подизпълнител по софийското метро
Г-жа Фандъкова не е виновна, тя сърба попарата на един друг, който беше кмет на Столичната община до юли. Това заяви вчера депутатът Петър Курумбашев по повод снежния транспортен колапс, в който осъмна столицата. Той каза, че не й завижда за ситуацията, в която е в момента.
Кое е добре изчистено – София или страната? Кога трябва да започне да се чисти един град при положение, че видяхме какво става в Западна и Централна Европа и всички знаеха, че се очаква обилен снеговалеж, попита депутатът. Според Курумбашев не е логично да се чака булевардите да бъдат затрупани от сняг и тогава да се чистят.
Общинският съветник от БСП Георги Кадиев подчерта, че София винаги при първи сняг изглежда по един и същ отвратителен начин. Няма никакъв смисъл да се правят работни групи в 10 часа сутринта, след като снегът вали от снощи и ние всички трябва да се придвижим на работа сутринта, възмути се той. Няма никаква организация от Столичната община за почистването на града, беше становището и на председателя на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев. Според него не може да се изпитва задоволство от ситуацията. Бойчев каза, че са се потвърдили всички твърдения на левицата за работата по чистотата в София и ситуацията лъснала при първата малко по-сериозна криза.
Депутатът Антон Кутев е получил отговор от Йорданка Фандъкова дали фирмата на Стоян Сарийски – Стенли, „Бул Лес Строй“ ООД е участвала в строежа на софийското метро. Градоначалничката е потвърдила, че близката до Бойко Борисов фирма е участвала като подизпълнител без конкурс като доставчик на бетон и като доставчик на транспортни услуги. Когато някой живее с дъщеря ти и ти периодично го напляскваш, не е много морално този човек да изпълнява поръчки на общината, в която ти си кмет, коментира Кутев.

Още трима депутати от РЗС готови да напуснат Янето
в. Атака
„Яне Янев ще бъде съден за обидите, които отправи към мен в четвъртък на специална трибунка в парламента.“ Това заяви вчера Капка Сидерова, главен редактор на в. „Атака“. Припомняме, че Яне Янев свика журналисти, за да им каже, че настоява Капка Сидерова да дойде в Народното събрание, та той да докажел, че е мъж. В простащината си лидерът на РЗС стигна дотам да обяви, че той щял да разреши проблема с безплодието в семейството, а Сидеров можел да им свети с фенер. „Аз съм жена, която преди две години изгуби детето си заради полицейски тормоз и не пожелавам на никого да бъде сполетян от подобна трагедия. Да се гавриш с подобно нещо и да търсиш политически дивиденти, обиждайки жена, е долнопробно, а в цивилизования свят и подсъдно. Подобно поведение в европейските страни се наказва“, коментира Капка Сидерова. „Това е вторият педераст, който иска да се доказва чрез мен“, допълни главната редакторка на в. „Атака“.
Гузен от действията си, още същата вечер Янев се опита да си измие ръцете и изпрати среднощна декларация в БТА с извинение до Капка Сидерова. „Извинението трябва да дойде от мястото, където е нанесъл обидата“, категорична беше Сидерова. Тя призна, че възмутени депутати от РЗС вчера са й се обаждали по телефона, за да кажат, че категорично не са съгласни с просташкото поведение на лидера си. Те съобщили, че още трима депутати от разпадналата се група на РЗС са готови да напуснат Янев, засрамени от неадекватното му поведение напоследък. „Той е в паника от факта, че губи доверие сред избирателите и най-вече, че събира презрението на колегите си депутати“, допълнили от групата. Припомняме, че последното проучване на социологическа агенция „Медиана“ отбелязва 13% срив в одобрението за лидера на РЗС, който не може да излезе от състоянието на истерия, в което изпадна след напускането на депутата му Марио Тагарински и разпада на парламентарната му група.
„Да си намери момиче, да се задоми и да не си избива комплексите по такъв грозен начин“, препоръча на Янев главната редакторка на в. „Атака“. Вчера в кулоарите на парламента усилено се носеше клюката, че Янето спешно си търсел девойка, за да я представи пред медиите за своя приятелка.

Първо сериозно изпитание за Йорданка Фандъкова
в. Капитал
Столичният общински съвет задължи кмета Йорданка Фандъкова да уточни претенциите на една от фирмите за почистване в града – „Заубермахер“, преди да се обявят нови конкурси за сметосъбирането. Преговорите с българския клон на австрийската компания трябва да приключат до края на годината. „Заубермахер“ спечели конкурс за почистване на пет района през ноември 2008 г., но договор не беше сключен заради обжалването от страна на друг участник, „Титан“. На 26 октомври 2009 г. обаче жалбата е изтеглена и делото е прекратено. Междувременно петте района се чистят от други фирми с договор до май 2010 г. Общината отказва да подпише със „Заубермахер“, защото няма пари (28 млн. лв.), но не се знае какъв е рискът да бъде осъдена. Австрийците пращат вече трето писмо до „Московска“ 33 с настояване да подпишат, но все още не са внесли банковата гаранция. Ако се стигне до споразумение, договорът ще е за седем години, а не за четири, за колкото е подготвената документация за останалите райони.

Кризата ще продължи да глозга застраховането
в. Банкер
„Дошъл е моментът част от нормативните изисквания към застрахователите да се променят, така че при определяне на премиите по-голямо значение да се отдава на качествата на шофьора, а не толкова на характеристиките на автомобила. Когато това стане, бонус-малус системата в застраховката „Гражданска отговорност“ лека-полека ще се наложи. И водачите ще бъдат принудени да станат по-дисциплинирани. С други думи, нужно е само малко да променим основата… И ще е много добре, ако това се случи до две-три години“, заяви председателят на управителния съвет на ЗАД „Булстрад – Виена Иншурънс Груп“ Румен Янчев в петък в Пловдив. По думите му, за да стане това, е нужна единна информационна система, а също да се наложи практиката задължителната автомобилна полица да се сключва за срок от три до пет години.
„Най-големият бонус се развива за период от пет години. Ако през това време водачът не е станал причина за пътнотранспортно произшествие, той може да получи отстъпка от премията до 55 процента“, заяви Янчев. Според него това е много полезно за дисциплинираните водачи, които, според цитираната от него статистика, са 95% от шофьорите на пътя.
На 18 декември Румен Янчев и останалите членове на мениджърския екип на застрахователните компании от групата на „Виена Иншурънс Груп“ в България проведоха редовната си полугодишна среща с медиите. Събитието се проведе в Пловдив. На пресконференцията Янчев прогнозира, че и през 2010 г. общозастрахователният пазар ще търпи негативите на свиващата се икономика и вероятно единственият двигател на растежа на този бизнес ще остане полицата „Гражданска отговорност“.
Председателят на управителния съвет на ЗАД „Булстрад Живот – Виена Иншурънс Груп“ Светла Несторова на свой ред се похвали, че при спад на животозастрахователния пазар от 15-20% към края на септември управляваното от нея дружество реализира ръст от 4 процента. Тя обаче уточни, че до голяма степен той се дължи на присъединяването на портфейла на другата животозастрахователна компания от групата – „Български имоти“. Без този ефект премиите на „Булстрад Живот – Виена Иншурънс Груп“ биха били с 3.5% по-малко в сравнение със същия период на 2008 година. Несторова обаче не отрече, че животозастраховането страда както от намаляването на новосключени полици, така и от повечето предсрочно прекратени застраховки. Причината според нея е, че застраховката обикновено е един от първите разходи, от които човек се отказва при финансови затруднения.

Само 4% от фирмите търгуват чрез интернет
в. Сега
Броят на българските компании, които продават свои стоки или услуги по интернет, се е удвоил в последните 2 години, но делът им остава нисък. През 2009 г. само 4.2% от фирмите, ползващи глобалната мрежа, са търгували онлайн, показват наблюденията на НСИ. Страната ни е аутсайдер в ЕС, където средно 8.3% от бизнеса осъществява електронна търговия.
Електронните услуги постепенно набират популярност като алтернатива на гишетата и тази година 60% от българските фирми са ползвали интернет, за да получат информация, да изтеглят или изпратят формуляри и заявления до публични институции. Най-активни са големите предприятия с над 250 заети – 88.9% от тях са използвали услугите на еПравителство през 2009 г.

Търсят банка за „Булгартабак“
в. 24 часа
Конкурс за избор на международна инвестиционна банка, която да консултира продажбата на „Булгартабак „, обяви вчера Агенцията за приватизация. Оферти се приемат до 27 януари.
В процедурата могат да участват водещи банки, които през последните 3 г.
са консултирали поне една успешна сделка в сектора и не са страна по правен спор с държавата. Засега няма яснота какво ще е възнаграждението за консултанта. Преди време от икономическото министерство казаха, че за него няма да има разходи.

Седми блок на „Козлодуй“ ясен до пролетта
в. Дума
В първите месеци на 2010 г. ще е ясно дали има възможности за изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Според нея въпросът не е обсъждан на правителствено ниво. На този етап той се движи на експертно ниво с техническо проучване на възможностите.
Директорът на Централното диспечерско управление Митю Христозов каза, че аварийността в електропреносната мрежа засега е под средната и няма основания да смятаме, че ще възникне опасност през тази зима. Водните запаси в язовирите са с около 15-16% по-високи спрямо същия период на 2008 г. Складовите наличности от въглища в термичните електроцентрали са съгласно изискванията за зимния период. Брутното потребление на електроенергия в страната в сравнение със същия период на 2008 г. е по-малко с 6 на сто. Спадът се дължи на намаленото индустриалното потребление заради кризата. Домакинствата не са променили съществено своята консумация. В момента България изнася около 700 мегавата електроенергия, главно в Гърция. Възможностите на системата са да експортираме до 1000 мегавата, а през януари-февруари – до 800 мегавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *