Преглед на печата

Местните данъци няма да бъдат променяни сериозно през 2010 г., пише „Труд“. От началото на годината общинските власти имат свободата да повишават и да намаляват местните данъци, но механъзмът на определянето им се запазва. Там, където има повишение на някои данъци, то се компенсира от понижение на други, е показала проверка на вестника.
Повечето общини ще търсят други източници за набавяне на средства за покриване на дълговете и пълнене на хазната си, отбелязва по темата „Сега“. Такова решение са взели местните власти, там, където вече са заседавали общинските съвети.
Задават се черни дни за кварталните бандити, които ще бъдат гонени „до дупка“, съобщава в пространно интервю за „Стандарт“ премиерът Бойко Борисов. Като цел номер 1 пред вътрешния министър Цветан Цветанов Борисов поставя удар по обирджиите. Премиерът подчертава, че стои зад финансовия министър Симеон Дянков, чиито действия определя като „геройство“.
Пети човек от групата на Наглите е „пропял“ в ареста, са съобщили източници на „Монитор“. Изненадващо показания поискал да даде Ивайло Евтимов – Йожи, смятан от полицаите за ръководител на бандата. По думите му, истинските поръчители на отвличанията са трима души, които не са били заловени при полицейските акции.
Приходите от държавни вземания за 2009 г. са намалели над два пъти спрямо цифрите от 2008-а, посочва в интервю за „Класа“ бившият изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания Димана Митева. Основната причина за тази тенденция, продължаваща вече втора година, е, че дружествата и търговците заделят все по-малко средства за участие в търговете, организирани от агенцията, смята Митева.
И тази година ще бъде трудна за някои от най-важните отрасли в българската икономика, като най-рано през втората й половина може да се очаква подобрение, цитира вестник „Дневник“ представители на бизнеса. Според анализатори основните проблеми ще бъдат ограниченият паричен ресурс, липсата на чужди инвестиции и безработицата, която ще продължи да расте и може да достигне около 11%.

Правителството обмисля да купи сглобяеми гръцки църкви за българските общности по света, които нямат храм, цитира „24 часа“ министъра за българите в чужбина Божидар Димитров. В някои държави като Италия, Канада и САЩ се водели преговори за използване на изоставени католически и протестантски храмове, където да служат български свещеници.

Над 2 милиона предплатени карти на мобилните оператори ще замлъкнат от днес, тъй като не са били регистрирани, е показало проучване на „Новинар“. До 31 януари клиентите с такива карти ще могат да получават обаждания и смс-и, но от началото на февруари картите им ще бъдат блокирани изцяло, напомня изданието.

Броят на новородените българчета рязко ще намалее след Великден, прогнозира пред „Дума“ бившият директор на „Майчин дом“ д-р Методи Янков. Причина за това е икономическата криза, а спадът на раждаемостта ще бъде за сметка на раждането на второ дете, смята д-р Янков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *