Преглед на печата

Фиаското на Румяна Желева при изслушването й и за еврокомисар в Европейския парламент е на път да постави в кризисна ситуация одобрението на цялата Европейска комисия, която се гласува анблок, пише Дневник. Затова вчера цял ден в Брюксел се говореше за совалки между политици от двете най-големи фракции – Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, за да бъде намерен изход.
Румяна Желева е работила като евродепутат в нарушение на Конституцията и няколко закона, установила проверка на Сега. Докато е депутат – независимо дали в българския или европейския парламент, тя не може да участва във фирми. През целия период когато е била евродепутат обаче, Желева е в ръководството на две фирми.
Румяна Желева отказа да коментира представянето си с мотива, че не било коректно да прави това преди официалното произнасяне на Европарламента, пише Дума.
С почти еднакви заглавия от първата страница излизат днес Труд и Новинар – За лов на бели якички в САПАРД. Труд уточнява, че прокуратурата и ДАНС са погнали „бели якички“ във фонд Земеделие – агенция САПАРД. Разследването е заради съмнения за връзки на чиновници от фонда с консултантски фирми. Новинар допълва, че нахлуването сутринта във фонда на полицаи и прокурори е предизвикало истинска суматоха сред служителите. Разследването е за конфликт на интереси. Проверяваните, случайно или не, са били в болнични по време на проверката, уточнява изданието.
Ако до края на януари българската страна не представи отчет за действията, които е предприела, за да осигури редовност и ефективност на инвестиционните проекти по Оперативна програма Околна среда, службите на Европейската комисия ще предприемат действия по спиране на цялото финансиране, съобщава Класа. Изданието цитира писмо на генералния директор на дирекция „Регионална политика“ Дирк Анер, изпратено на 8-и януари до вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.
Достъпът на пари от еврофондовете доведе до бум на проектите за използване на възобновяеми енергийни източници, пише Пари. Хаосът в сектора обаче сблъска интересите на инвеститорите и държавата. За да не загубим милиарди от Брюксел, ще се търси разумен компромис.
Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще викне на разпит независимия народен представител Яне Янев, пише Монитор. Поводът е писмо, изпратено до него от членовете на „Антимафия“, да представи данните, които той твърди, че притежава, за конфликт на интереси на шестима министри.
Скоро ще си пробваме късмета на всеки ъгъл, пише Стандарт. Това ще стане с промени в Закона за хазарта. Машини на щастието, подобни на банкомати, ще се монтират в молове, гари и кафенета. От тях ще купуваме лотарийни билети, ще попълваме фишове за тотото или ще залагаме на мачове и конни надбягвания.
Никой не може да посегне на името Лили Иванова в следващите 10 години, пише 24 часа. Звездата на българската естрада е платила патентно право върху двете си имена като търговска марка до 2020 година, показала справка на вестника. Така никой не може да прави дрехи, аксесоари, хранителни продукти и други неща с марката „Лили Иванова“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *