Преглед на печата

21 процента от населението е заплашено от бедност,твърди първа страница вестник СЕГА.Изданието цитира проучване на Евростат, според което, по данни за 2008 година, по този показател страната ни е изпреварена само от Латвия и Румъния.
Да се пенсионираме по желание вместо годините за пенсия да бъдат вдигани, посочва във водещата си статия ТРУД. Изданието се позовава на специалисти от Консултативния съвет за пенсионната реформа, които предлагат да няма точна граница за излизане в пенсия, а да се определи период за това.
Директори на болници масово наддават за специалисти, без които лечебните заведения не могат да работят със Здравната каса, отбелязва МОНИТОР. Според председателя на Лекарския съюз Цветан Райчинов, освен с големи заплати, те изкушават докторите и с различни екстри.
Лекари-фантоми предлагат спасение за малките болници пред закриване, пише СТАНДАРТ. Срещу 3 хиляди лева на ръка те сключват фиктивни договори с лечебниците и по този начин здравните заведения си осигуряват нужния брой специалисти.
20 процента от българите ще остават без работа в резултат на жестоките съкращения през следващиите месеци, четем още в същото издание, което цитира председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той смята, че положението ще е особено трагично в североизточната и северозападната част на страната, където нивото на безработица е традиционно високо.
България е сред десетте най-застарели нации в света, пише КЛАСА. Доклад на ООН сочи, че преди нас са само японци, италианци, германци и шведи.
Голяма част от течностите за чистачки на българския пазар са опасни за потребителите, отбелязва 24 ЧАСА. Според изследване, направено по поръчка на вестника, в половината от най-масовите препарати има високо съдържание на метилов алкохол, което носи риск от отравяния при вдишване на изпаренията в купето и при контакт с кожата.
През тази година БДЖ ще започне да продава комбинирани билети за влак и автобус, които ще бъдат с отстъпка, посочва ДНЕВНИК. Билетите ще се предлагат за почти всички маршрути.
Две години след старта на Търговския регистър той все още представлява добър източник на конфиденциална информация за фирмите, пише ПАРИ. Вестникът цитира председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова, която заявява, че чрез сайтаму всеки има достъп до поверителни данни за компаниите.
Хората могат да намалят данъчната си основа до 50 на сто с дарения за Фонда за лечение на деца, отбелязва НОВИНАР. НАП припомня, че такова облекчение може да се ползва и при дарения за култура.
Всички вестници обръщат внимание на думите на премиера Бойко Борисов, според които държавата ще хвърли 70 хиляди служители на реда – прокурори, следователи, полицаи, разузнавачи и агенти от ДАНС, срещу 300 бандити, които системно тормозят държавата през последните 10 години.
Друга остновна тема за изданията е блокадата на границата с Гърция заради протестите на фермерите от южната ни съседка. Родните превозвачи се готвят да посрещнат огромни загуби, пише ДУМА. Между 250 и 400 евро е загубата само от един ТИР, който чака на границата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *