Преглед на печата

Точковата система за пенсиониране отпада, четем в 24 часа. Според социалния министър Тотю Младенов, населението застарява драстично и се налагат нови условия за достъп до пенсии, които да гарантират финансовата стабилност. Експерти предлагат два варианта : възрастта да остане същата, но стажът да се увеличи с още 3 години, или годините за пенсия да се вдигнат плавно и през 2026 г. да бъдат 65 и за двата пола.
Новата система трябва да започне да работи от 2012 г., посочва Дума. На първата си страница вестникът помества снимка на генералния директор на БНР Валери Тодоров, който по случай 75-та годишнина на радиото, получи антикварен радиоапарат като подарък.
Според Стандарт, след две години ще плащаме още един данък за старост. Налогът от 0.4 процента ще се разпределя между работодателите и служителите, а парите ще отиват във фонд към НОИ, от който ще се изплащат бонусите за хората над 75 години. По повод юбилея на радиото, вестникът пише, че медиата е получила като подарък пощенски плик и марка, които от вчера са пуснати в обръщение. Поетът Валери Петров пък беше удостоен с юбилейната награда „Сирак Скитник“.
Прогнозните сметки за парно отиват в историята и започва монтажът на топломери, които да се отчитат дистанционно, отбелязва във водещата си статия Монитор. Експлоатационният срок на сегашните уреди за отчитане на топлото изтича и само през тази година трябва да бъдат подменени 100 хиляди от тях.
Имотният пазар може да бъде залят от продажби на ипотекирани жилища, иззети от банките, а това може да доведе до нов спад в цените и срив на сектора, пише Класа. Изданието цитира Цветелина Тасева от агенция за недвижими имоти.
Дървена ваканция затвори 231 училища в Северна и Източна България, отбелязва Труд. Вчерашният студ е счупил температурните рекорди в 8 града като най-студено у нас е било в силистренското село Главиница – минус 29 градуса. От утре обаче започва леко да се затопля, а в неделя е въможно градусите да достигнат и до плюс 10. Темата на вестника е посветена на падналата ракета в афганистанския град Кандахар. При инцидента пострадаха четирима български войници.
Целта за влизането на страната в чакалнята на еврозоната става все по-далечна, посочва Пари. Въпреки че България е изпълнила четири от петте критерия за членство, вода на надеждите ни подливат крахът на Гърция и свръхдефицитите на европейските държави.
БАН ще преструктурира 44 от общо 69 свои институти, лаборатории и центрове, отбелязва Сега. Ако проектът за реформи на академията бъде приет от общото й събрание без промени, занапред тя ще работи с 42 звена. 500 учени, навършили пенсионна възраст, обаче ще си тръгнат.
Всички служители в администрацията, които работят срещу корупцията, ще бъдат обединени в нова агенция за борба с подкупничеството, четем на страниците на Дневник. Най-вероятно агенцията ще замени досегашната Комисия по превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *