Преглед на печата – 28.01.2009 г.

24ЧАСА разкрива как след 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово е открит в ирански затвор, заплашен с екзекуция, заради 135 кг. хероин. Новината е потвърдена от Външното министерство, където вчера следобед по случая е сформирана спешна кризисна група.

Властите в Техеран са обяснили на нашия посланик там, че според законите им всеки хванат дори със 100 гр. хероин автоматично се осъжда на смърт, чрез обесване, независимо от националността му.

С множество снимки на първите си страници и подробни разкази всички днешни издания отразяват как Мирослав Блажев вчера отвлече автобус и в продължение на два часа държа за заложници 36-мата пътници в него. СТАНДАРТ пише, че похитителят кръстосвал отвлечения автобус с лаптоп в ръка и предавал онлайн, като дори участвал във форуми. Вестник ТРУД цитира пътници от автобуса, които разказват, че медиите са се свързали с похитителя преди полицията, която е пристигнала 40 минути след повикването, а преди това около десетина пъти са го питали по телефона за ЕГН-то му.

Водещото заглавие за МОНИТОР е предупреждението отправено от НДСВ, че може да напусне управляващата коалиция, обявено от председателя на праламентарната група Пламен Моллов, чрез ефира на националното радио. Като повод за напускането той посочи евентуалното отрицателно становище на Европейската комисия в преговорите за рестартирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Вестник КЛАСА пише за изразената подкрепа за проекта Набуко от представителите на Европейския съюз на срещата в Будапеща, като Европейската инвестиционна банка е готова да финасира до 25% от изграждането на газопровода.

Вестник СЕГА предупреждава, че България е заплашена от пълна блокада по суша, след като български, румънски и македонски фермери започнаха да договарят общи протести с блокади по границите.

В ДНЕВНИК ще прочетете, че Държавната агенция по национална сигурност проверява Националната агенция по приходите за изтичане на информация. Причината е, че са засечени около 500 хиляди грешки в обмена на данни за осигуряващите се лица между НАП и НОИ. Ще бъде проверена и сигурността на софтуера.

НОВИНАР съобщава, че според последното социологическо проучване на Галъп, през януари ГЕРБ продължава да е водеща политическа сила с 24%, втора е БСП с 20 на сто, а трети са ДПС с 8% и АТАКА с между 6 и 8%. Според Андрей Райчев разликата между ГЕРБ и БСП е твърде малка и не е ясно кой ще победи на предстоящите парламентарни избори.

ДУМА описва споровете до последно в столичния общински съвет за такса смет, като се очаква утре окончателно да стане ясно колко ще плащат софиянци за боклука и данък сгради.

Финансовият вестник ПАРИ съобщава, че султанът на Оман е купил 30% от Корпоративна търговска банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *