Преглед на печата

„Изчезна регистър на осиновени деца в „Шейново“ е водещото заглавие на „Труд“. Изчезнали били данните за изоставени бебета от 1 януари 2003 до август 2008 г., когато беше сменено ръководството на болницата.

Гинеколозите обясняват, че е възможно изоставените деца да бъдат продадени чрез канал за осиновяване у нас или зад граница. Отговорни за документите били бившите служителки на болницата Йова Петрова и Валентина Дичкова.

„Стандарт“ уточнява, че не се знае къде са поне 100 бебета. „Опитват се да ме натопят заради изборите“, заявява за „Монитор“ бившият директор на „Шейново“ д-р Димитър Драгиев.

„Парламентът гласува амнистия, но не съвсем“, отбелязва „Труд“. Парламентът прие вчера Закон за амнистия, първият след 1990 г. насам. Амнистията ще обхване хората, извършили до 1 юли 2008 г. престъпление по пепредпазливост, наказуемо с до 5 г. затвор. Само 160 затворници ще бъдат предсрочно освободени, допълва „Монитор“. Според депутата от БСП Надя Антонова обаче ще бъдат освободени вместо предвидените 3000 едва 300 – 400 души., научаваме от „Новинар“. Със закона, който ще влезе в сила 14 дни след публикуването му, срещу амнистираните се прекратяват наказателните производства, уточнява „24 часа“.

„ДАНС уволни свой сътрудник заради участие в тв дебата“, пише още вестникът. Тошко Тодоров, икономически експерт на ГЕРБ, който участваше в дебатите между премиера Сергей Станишев и кмета на София Бойко Борисов, е бил отстранен вчера. Скандалът гръмна, след като на „Позитано“ 20 разбрали, че срещу премиера излязъл „човек от службата, която той създал“. Тодоров е консултант в областта на данъчните измами. „Не съм член на ГЕРБ, за участието си в дебата предупредих ДАНС и те ми заявиха, че няма проблем“, споделил Тодоров. Хората, които работят в ДАНС, не трябва да се обвързват с политически дебати, коментира от страниците на „Стандарт“ евродепутатката Илияна Йотова, която също участва в дебатите. По думите й, законът не позволява работещите в Агенцията да са политически обвързани.

Темата за дебатите Станишев – Борисов е основен акцент и в „168 часа“, „24 часа“, „Новинар“ и „Дума“.
„Правителството раздаде 400 млн.лв. само за час“, пише на първа старница на „Сега“. 160 млн. лв. от тази сума отиват в общините за проекти, 30 млн. лв. ще бъдат дадени на пътната агенция, екоминистерството ще получи 5 млн.лв., програмата „Красива България“ и Социално-иневстиционни фонд ще разполагат с 15 млн. от тази сума. Около 200 млн. лв отиват за разплащане на проекти по ФАР и за изпалнените проекти по САПАРД. Още за разпределението на отпуснатите от правителството пари четем в „Дума“.

От страниците на всекидневниците научаваме и за делото срещу бащата на пострадалата Мануела, Красимир Горсов, чието дело за злоупотреба със 132 000 лв. беше отложено заради нередовното му призоваване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *